Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στόχος της εισβολής στη Συρία και τα κοιτάσματα πετρελαίου

Η συνεκμετάλλευσή τους προβάλλεται ως πρόσχημα για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας

Ρώσοι στρατιώτες ενώ περιπολούν στη συριακή πόλη Νταρμπασίγια

Copyright 2020 The Associated

Ρώσοι στρατιώτες ενώ περιπολούν στη συριακή πόλη Νταρμπασίγια
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το ενδιαφέρον και την επιδίωξη της Τουρκίας να βάλει στο χέρι τα πετρέλαια της Συρίας και δη τα κοιτάσματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που είναι υπό την «προστασία» του αμερικανικού στρατού, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας προχτές βράδυ σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη βδομάδα, να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση στη Συρία με έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στις περιοχές Χάσακα και Ντέιρ Εζόρ, που είναι υπό τον έλεγχο κυρίως των κουρδικών δυνάμεων. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα κάνει την ίδια πρόταση και στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν δεν απέρριψε την πρότασή του, απαντώντας ότι αυτό «είναι πιθανό».

Και μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία εποφθαλμιά τα πετρέλαια της Συρίας φανερώνει ότι η επέμβαση στα βόρεια εδάφη της εξυπηρετεί ευρύτερους σκοπούς και επιδιώξεις, πέρα από τη διαχείριση του Κουρδικού, για τις οποίες η κυβέρνηση Ερντογάν παζαρεύει με όλους τους «παίχτες», παραβιάζοντας ανοιχτά την κυριαρχία και τα σύνορα μιας τρίτης χώρας, με την ανοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Νωρίτερα ο Ρώσος ναύαρχος και επικεφαλής του ρωσικού κέντρου συμφιλίωσης των εμπόλεμων πλευρών στη Συρία, Ολεγκ Ζουράβλεφ, διαπίστωσε σχεδόν καθολική τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας που ανακοίνωσαν στις 5 Μάρτη για το Ιντλίμπ οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, σημειώνοντας μόνο δύο εξαιρέσεις σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών, μιας οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκε ένα «κανάλι διαλόγου» ανάμεσα σε Ρώσους και Τούρκους στρατιωτικούς για το Ιντλίμπ και οργανώνονται παράλληλες περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στρατιωτικών στο διάδρομο «ασφαλείας», που θα δημιουργήσουν σε πλάτος έξι χλμ. από τον οδικό άξονα Μ4, ο οποίος συνδέει τη Λαττάκεια με το Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δυνάμεις του ρωσικού στρατού θα περιπολούν στη ζώνη 6 χλμ. νότια του αυτοκινητόδρομου M4 στην επαρχία Ιντλίμπ και οι Τούρκοι στη ζώνη 6 χιλιόμετρα βόρεια. «Εάν η συριακή κυβέρνηση παραβιάσει την εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν», κατέληξε, λέγοντας πως οι ΗΠΑ πρόσφεραν στην Τουρκία υπηρεσίες «συλλογής πληροφοριών στην ξηρά, στη θάλασσα και τον αέρα» στο Ιντλίμπ.

Επανέλαβε, τέλος, ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα «S-400» «δεν αποτελεί εμπόδιο» στην ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος «Patriot», εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να το προσφέρει στην Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ