Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση για τον Ρίτσο του Μεσοπολέμου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα η εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Στα ίχνη μιας λογοτεχνίας "χρήσιμης" για τη σύγχρονη εποχή: Ο Ρίτσος του Μεσοπολέμου».

Στην ομιλία του Ντίνου Τζαβάρα, μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, φωτίστηκαν πλευρές του προπολεμικού έργου του κομμουνιστή ποιητή, παράλληλα με τη ζωή του και τις πυκνές πολιτικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου. Η ποίηση του Ρίτσου αυτά τα πρώτα χρόνια είναι ορμητική, καθαρά επηρεασμένη από τον ενθουσιασμό που έχει ένας νέος κομμουνιστής.

Δε βλέπεις; / Καθώς απομακρύνεται η άνοιξη / πίσω της έρχεται η νέα μας άνοιξη. / Νά τος ο ήλιος / πάνω απ' τις μπρούντζινες πολιτείες / πάνω απ' τους πράσινους αγρούς / μες στην καρδιά μας. / Νιώθω στους ώμους / το βαθύ μυρμήγκιασμα / καθώς φυτρώνουν / όλο πιο νέα και πιο μεγάλα / τα φτερά μας. / Υψωσε τα ματόκλαδα. / Αστράφτει ο κόσμος / έξω απ' τη λύπη σου / φως και αίμα / τραγούδι και σιωπή. / Καλοί μου άνθρωποι / πώς μπορείτε / να σκύβετε ακόμη; / Πώς μπορείτε / να μη χαμογελάτε; («Εαρινή Συμφωνία», 1938)

Μέσα από αποσπάσματα έργων του ποιητή τα οποία απήγγειλε η Αννα Γερολυμάτου, ηθοποιός - θεατρολόγος, παρουσιάστηκαν με ζωντανό τρόπο η πορεία και η ωρίμανση του έργου του Ρίτσου, όσο βάθαινε και στη μελέτη του μαρξισμού.

Οπως τονίστηκε στην εισηγητική ομιλία, τα έργα αυτά της μεσοπολεμικής περιόδου «μπορούν να ιδωθούν ως μέρος ενός ενιαίου έργου, που διαπνέεται από την ενιαία κοσμοθεωρία και οπτική της ζωής του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Μία οπτική που, έχοντας γερές βάσεις στον διαλεκτικό υλισμό, αντιμετωπίζει αντίστοιχα τόσο τα κοινωνικά όσο και τα λεγόμενα υπαρξιακά ζητήματα. Η διαφορά ίσως με αντίστοιχες μεταγενέστερες συλλογές του βρίσκεται στην ωριμότητα του ίδιου του ποιητή. Στις μεταπολεμικές συνθέσεις του, πλέον συνειδητά και με πολύ μεγαλύτερη πείρα αξιοποιεί μοντερνιστικές μορφές για να αποδώσει το περιεχόμενο που θέλει, σε όλες τις θεματικές που τον απασχολούν». Τέλος, ο Ντ. Τζαβάρας προέτρεψε το ακροατήριο να αναζητήσει πιο εκτεταμένη ανάλυση στην έκδοση των ντοκουμέντων του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Γ. Ρίτσο, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Την παρουσίαση ακολούθησαν ερωτήσεις και ζωντανή συζήτηση γύρω από το έργο του Ρίτσου αλλά και άλλων καλλιτεχνών της εποχής στους οποίους επέδρασαν η Οκτωβριανή Επανάσταση και οι ιδέες του μαρξισμού. Απασχόλησαν ο τρόπος που διδάσκονται τέτοιοι καλλιτέχνες στις σχολές, η ερμηνεία τους μέσα από τα σημερινά γράμματα και το θέατρο. Η συζήτηση αυτή φανερώνει το ενδιαφέρον και την ανάγκη που υπάρχει για πρωτοβουλίες παρουσίασης του έργου κομμουνιστών ή άλλων προοδευτικών καλλιτεχνών.

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης της προοδευτικής λογοτεχνίας και οργανώνει για το Μάρτη αντίστοιχη εκδήλωση για την Γαλάτεια Καζαντζάκη, με επίκεντρο το ρόλο της γυναίκας στο έργο της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ