Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Μάρτη και περιλαμβάνει 189 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 74 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, πρωτότυπα αφιερώματα και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις. Φέτος θα προβληθούν 78 ελληνικές παραγωγές.

Οι προβολές και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο «Ολύμπιον» και την αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στην πλατεία Αριστοτέλους, στις αίθουσες «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα», «Σταύρος Τορνές», «Τζον Κασσαβέτης» και «Τάκης Κανελλόπουλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν», στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών του Δήμου Νεάπολης - Συκεών.

Για πρώτη φορά, φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα έχει τέσσερα διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών, Film Forward (πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ) και Virtual Reality (εικονική πραγματικότητα).

Διοργανώνεται ένα πλήρες αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ (ντοκιμαντέρ κινούμενου σχεδίου), το οποίο, όπως σημειώνεται, γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Μέσα από αιχμηρά, πολιτικά ή ακόμα και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ οι θεατές θα γνωρίσουν τον κόσμο των memes (θεμελιώδεις μονάδες - φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς, π.χ. τραγούδια, τρόποι συμπεριφοράς, μόδα, επιστημονικές ιδέες, θρησκευτικές πεποιθήσεις/δοξασίες, κ.τ.λ.). Θα υπάρξουν ειδικά αφιερώματα σε δημιουργούς όπως οι Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, Λόρεν Γκρίνφιλντ, Λάουρα Ουέρτας Μιγιάν και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα σκηνοθέτη Σταύρο Καπλανίδη. Καλεσμένος του φεστιβάλ είναι ο διάσημος πολεμικός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ, του οποίου θα προβληθούν ταινίες και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μαζί του.

Ξεχωριστό κομμάτι του φεστιβάλ αποτελούν οι καθημερινές πρωινές προβολές με ντοκιμαντέρ που απευθύνονται σε παιδιά με επισκέψεις σχολείων, όπως και η προβολή ταινιών σε απρόβλεπτους χώρους της Θεσσαλονίκης (σε καφενείο στη Στοά Καπάνι, υπόγεια διάβαση, αίθουσα αναμονής των ΚΤΕΛ κ.τ.λ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ