Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Με λοκ άουτ, απληρωσιά και απολύσεις προχωρά το διαλυτικό κυβερνητικό σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ

«Οι συλλογικές αποφάσεις και δράσεις, η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας!», τονίζει το Συνδικάτο

Από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό και τη ΛΑΡΚΟ στη Χαλκίδα
Από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό και τη ΛΑΡΚΟ στη Χαλκίδα
Τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Χαλκίδα από Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φορείς από όλη τη Στερεά Ελλάδα, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δοθεί αγωνιστική συνέχεια, καθώς, όπως καταγγέλλει, η τροπολογία - έκτρωμα της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ «άρχισε να αποδίδει τα αντεργατικά - αντιλαϊκά αποτελέσματα, πριν ακόμα εφαρμοστεί».

«Επί της ουσίας», επισημαίνει το Συνδικάτο, «η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αντάμα με την κυβέρνηση, πραγματοποιεί λοκ άουτ».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει ότι:

-- Οι εργαζόμενοι στη «δουλεμπορική» εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ» είναι για ακόμα μία φορά απλήρωτοι, ενώ οι μικροί εργολάβοι - αυτοαπασχολούμενοι είναι και αυτοί για μήνες απλήρωτοι.

-- «Στη Βόρεια Ελλάδα ο εργολάβος σταμάτησε και ήδη απέλυσε 27 από τους 70 εργαζόμενους, ενώ άλλες 80 οικογένειες αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών έχουν μείνει και αυτοί χωρίς εργασία, διεκδικώντας όλοι μαζί τα δεδουλευμένα, τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ που κλείνει με την εκκαθάριση και την εκποίηση σε κομμάτια».

-- «Στα μεταλλεία της Εύβοιας επίσης ο εργολάβος έκοψε τις εργασίες και οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση».

«Δεν θα λυγίσουμε στα τρομοκρατικά, στημένα και μεθοδευμένα διλήμματα»

Επισημαίνοντας ότι «προ των πυλών» βρίσκονται «γενικευμένες απολύσεις και χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων», όπως και ότι «θα προσπαθήσουν να σπείρουν διχόνοια» στους εργαζόμενους, το κλαδικό Συνδικάτο τονίζει ότι «οι Γενικές μας Συνελεύσεις, οι συλλογικές αποφάσεις και δράσεις, η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας».

Ακόμα σημειώνει ότι «αν η ΛΑΡΚΟ δεν χρηματοδοτηθεί άμεσα, το "εν λειτουργία" θα είναι ένας τίτλος και τίποτα παραπάνω. Η κυβέρνηση με διάφορους μηχανισμούς προσπαθεί να μας πείσει να διαλέξουμε μεταξύ εκκαθάρισης και σταδιακής σαλαμοποιημένης εκτόπισης των οικογενειών μας ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ μια και έξω. Τους απαντάμε με μια φωνή: Δεν θα λυγίσουμε στα τρομοκρατικά στημένα και μεθοδευμένα διλήμματα (...) Καλούμε τα αδέρφια μας στη Βόρεια Ελλάδα σε συντονισμό, να σχεδιάσουμε την υλοποίηση μεγαλύτερων ακόμα αγώνων».

Στην κατεύθυνση αυτή το κλαδικό Συνδικάτο προβάλλει τα αιτήματα των εργαζομένων: Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την τροπολογία που ψήφισε. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των εργολαβιών και στους μικροεργολάβους - αυτοαπασχολούμενους σε όλα τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ. Κρατική χρηματοδότηση. Αμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Υπογραφή της συμφωνημένης Συλλογικής Σύμβασης. Κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων των εργαζομένων κ.ά.

Στο μεταξύ, χτες, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ» μαζί με αυτοαπασχολούμενους και το Συνδικάτο Μετάλλου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Χωρίς να πάρουν καμιά ουσιαστική απάντηση προχωρούν σήμερα σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. για να καθορίσουν τη στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ