Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καταγγέλλουν το «συνέδριο» - παρωδία που στήνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Αποφάσεις για στάσεις εργασίας και κινητοποίηση την Τρίτη στις 8 π.μ., στο ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι

Σε κινητοποίηση την Τρίτη 25/2 προχωρούν πλήθος συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τις 8 το πρωί, στο Καβούρι και το πολυτελές ξενοδοχείο «Απόλλων», που επέλεξε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ για να στήσει ένα «συνέδριο» - παρωδία, για την «νομιμοποίηση» των οργίων νοθείας και της απροκάλυπτης παρέμβασης της εργοδοσίας στα συνδικάτα, με απαράδεκτες διαδικασίες fast track και με τη συμβολή της κυβέρνησης και των ΜΑΤ.

Με ένα κύμα καταδίκης που αγκαλιάζει όλη τη χώρα και μεγαλώνει με μεγάλη ταχύτητα, συνδικαλιστικές οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τις άθλιες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, τονίζουν ότι κανένα πραγματικό εργατικό συνδικάτο δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τέτοια παρωδία «συνεδρίου» με ΜΑΤ και κρατική καταστολή. Την ίδια στιγμή, η ΑΔΕΔΥ, μια σειρά Ομοσπονδίες και σωματεία έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι οι εργατοπατέρες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ έχουν αναγγείλει ότι την παρωδία «συνεδρίου» που οργανώνουν θα εποπτεύουν ο πρωθυπουργός, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης.

Κι ενώ πασχίζουν να «περιφρουρήσουν» από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους την ντροπιαστική διαδικασία με την οποία φιλοδοξούν να διατηρήσουν τις συνδικαλιστικές τους καρέκλες, για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να τηρήσουν έστω και τυπικά τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της Συνομοσπονδίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν έλεγχο για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, τη στιγμή που υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες για δεκάδες περιπτώσεις, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα των εργασιών, δεν προβλέπονται ομιλίες και συζήτηση...

Στάση εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση από την ΑΔΕΔΥ

Την ανάγκη να γίνει συνέδριο με βάση το καταστατικό και όχι μια παρωδία, «με ΜΑΤ, εισαγγελείς και την εποπτεία του πρωθυπουργού», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της έχει αποφασίσει να προκηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας την Τρίτη 25/2 (12 μ. μέχρι λήξη του ωραρίου) και καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στο χώρο όπου εξαγγέλθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ.

«Απαιτούμε να γίνει γνήσιο συνέδριο, με βάση το καταστατικό της ΓΣΕΕ, που αφορά τόσο τη νομιμοποίηση των συνέδρων όσο και τη χρονική διάρκεια του συνεδρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, οι αντιπρόσωποι, να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και να αποφασίσουν με δημοκρατικές διαδικασίες», τονίζει στην ανακοίνωσή της. Επισημαίνει ακόμα πως «η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη», καθώς δεν έχει «καμιά δουλειά να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Κανένα συνδικάτο της χώρας να μη νομιμοποιήσει συνέδρια με ΜΑΤ και κρατική βία! Τα συνέδρια των Συνδικάτων είναι υπόθεση των εργατών και όχι των εισαγγελέων και των αφεντικών», καταλήγει.

Κύμα καταδίκης από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα

Τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και την παρουσία ΜΑΤ, εισαγγελέων και αστυνομίας στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος καταγγέλλουν μεταξύ άλλων:

-- Τα Εργατικά Κέντρα: Ιωαννίνων, Λάρισας, Αρτας, Αγρινίου, Θεσπρωτίας, Νάουσας, Ζακύνθου, Λέσβου, Σάμου, Λευκάδας - Βόνιτσας.

-- Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων (παναττική στάση εργασίας από έναρξη βάρδιας έως τις 11 π.μ.), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (στάση εργασίας 8 π.μ. έως 12 μ.), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου (στάση εργασίας 11 π.μ. έως 2 μ.μ.), Λογιστών (στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τη 1 μ.μ.), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ).

-- Τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας (στάση εργασίας από έναρξη βάρδιας έως τις 11 π.μ.), Ηρακλείου, Πάτρας, Ιωαννίνων, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής (διευκολυντική στάση εργασίας), το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καρδίτσας.

-- Τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Λάρισας, Ηρακλείου, Κεντρικής Μακεδονίας, Αργολίδας, το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ» (όλα συμμετέχουν στη στάση εργασίας της Ομοσπονδίας).

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά (στάση εργασίας 8 π.μ. έως 12 μ.), ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων», τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΕΡΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας, το Σωματείο Εργαζομένων Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας.

-- Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Καρδίτσας, Εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, στα καταστήματα και στις Υπηρεσίες του Νομού Ηλείας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας.

-- Από την Αιτωλοακαρνανία, το Συνδικάτο Υπαλλήλων Οδικών Μεταφορών, η Ενωση Χειριστών, το Σωματείο Τεχνιτών Ηλεκτρισμού (ΣΤΕΗ), το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, το Συνδικάτο Θερμαστών Πρακτικών Μηχανικών και Εργαζομένων στο Μέταλλο, το Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Αγρινίου και το Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου.

-- Από την Υγεία, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Νοσοκομείων Λευκάδας, Δράμας, Σάμου, ΠΑΓΝΗ, «Τζάνειου» Νοσοκομείου.

-- Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» (τρίωρες στάσεις εργασίας στο πρωινό και στο απογευματινό ωράριο), Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» (το ίδιο), Λήμνου «Αργ. Μοσχίδης», Ικαρίας - Φούρνων, η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

-- Τα Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, Μαγνησίας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λευκάδας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά.

-- Το Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Πρέβεζα, Λήμνο, Σάμο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αχαΐας - Ηλείας - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου, το Σωματείο Εργαζομένων «Κτιριακών Υποδομών», ο Σύλλογος Εργαζομένων υπ. Γεωργίας Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

-- Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων και ΙΚΑ Καρδίτσας.

-- Τις μεθοδεύσεις για ένα εργατικό συνέδριο που δεν θα περιφρουρούν οι εργάτες αλλά τα ΜΑΤ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ).

Αντιδράσεις από παρατάξεις και συνδικαλιστές

Στη διεξαγωγή «συνεδρίου» με την παρουσία των ΜΑΤ και του εισαγγελέα, χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με τον ουσιαστικό αποκλεισμό των πραγματικών αντιπροσώπων, αντιδρούν επίσης παρατάξεις και συνδικαλιστές εκλεγμένοι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ καταγγέλλει εκ νέου σε χτεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη «Ενότητα» (εκφράζει τμήμα των συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται στη ΝΔ).

Αντίστοιχα, ο Ν. Φωτόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο ΕΑΚ, γνωστός για την αντίθεσή του με τη γραμμή που εκφράζει το ταξικό εργατικό κίνημα, επισημαίνει σε χτεσινή επίσης ανακοίνωσή του ότι «η αστυνομία και τα ΜΑΤ δεν έχουν θέση στα εργατικά συνέδρια».

Σημειώνονται επίσης παραιτήσεις αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, με πλέον ηχηρή την παραίτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδη (χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ