Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Απαντούν με νέα απεργία στο διαλυτικό σχέδιο και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα...
Από την απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα...
Με νέα απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Τρίτης στη Χαλκίδα, σε συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν με καθολική συμμετοχή αυτήν τη βδομάδα, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, μαζί με τα συνδικάτα και τους φορείς που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους, απαντούν στην απαράδεκτη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, συνεχίζουν την πάλη για να αχρηστεύσουν στην πράξη τα σχέδια που οδηγούν είτε σε διάλυση, πώληση ή και σε κλείσιμο της εταιρείας.

Ηδη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Εργατικά Κέντρα, σωματεία, σύλλογοι και φορείς από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην πόλη της Χαλκίδας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο συνέχεια στην πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Και ήταν πράγματι συγκλονιστική αυτή η αλληλεγγύη...

Αποτυπώθηκε στη μαζική υποδοχή που επιφύλαξαν χιλιάδες εργαζόμενοι στους συναδέλφους τους της ΛΑΡΚΟ, όταν στα τέλη Γενάρη διαδήλωσαν με καθολική συμμετοχή στην Αθήνα.

Εκφράστηκε με τα δεκάδες ψηφίσματα από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας. Με τις επισκέψεις συμπαράστασης από συνδικαλιστές μεγάλων Ομοσπονδιών και σωματείων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, όπου μετέφεραν το μήνυμα χιλιάδων εργαζομένων: «Κρατάτε γερά! Ούτε βήμα πίσω! Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!».

...και τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού στο ύψος του Μαρτίνου
...και τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού στο ύψος του Μαρτίνου
Την έκαναν σύνθημα οι μαθητές σχολείων της Λοκρίδας, προχωρώντας σε καταλήψεις σχολείων, πορείες διαμαρτυρίας και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, φωνάζοντας ότι «οι μαθητές στηρίζουν τους εργάτες», τους πατεράδες και τους παππούδες τους, τους γονιούς των συμμαθητών τους.

Την πρόσφεραν απλόχερα, μαζί με την αγωνιστική τους πείρα, παλιότεροι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που πήραν μέρος σε μεγάλες απεργίες, με κορυφαία αυτή του 1977. «Κερδίσαμε πολλά μέσα από τους αγώνες και καταφέραμε να επιβιώσει η ΛΑΡΚΟ. Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει δικαιώματα. Τίποτα δεν χαρίζεται!», τους άκουγες να λένε την Τετάρτη, στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, αλλά και την επόμενη μέρα, στον αποκλεισμό της Εθνικής οδού.

Την εξέφρασαν τέλος οι κάτοικοι και ο λαός της περιοχής, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στα χωριά που ζουν κυριολεκτικά από τη ΛΑΡΚΟ και που το αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης τα οδηγεί σε μεγαλύτερο μαρασμό.

Η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, οι συλλογικές αγωνιστικές αποφάσεις τους, η στήριξη και η δύναμη της αλληλεγγύης, είναι η καλύτερη απάντηση και στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιτελείων της να τους συκοφαντήσει, να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», να τους αποκόψει από τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, διασπείροντας αθλιότητες, ότι για τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ ευθύνονται τάχα οι «υψηλοί μισθοί», τα επιδόματα, τα πριμ, οι γαλοπούλες και τα αρνιά.

Ηθελε να ξεμπερδέψει εύκολα με τον αγώνα τους, αλλά δεν τα κατάφερε. Κι απόδειξη είναι η νέα απεργία και διαδήλωση στη Χαλκίδα την ερχόμενη Τρίτη, με ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού των επιχειρησιακών σωματείων και του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Ηδη, η προετοιμασία αυτής της νέας, μεγάλης μάχης βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΛΑΡΚΟ, αλλά και στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Εύβοια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ