Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απεργία την Τρίτη ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση για το Ασφαλιστικό

Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε μια σειρά εργοτάξια πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε μια σειρά εργοτάξια πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
Με 24ωρη απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη απαντούν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση, στην κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει και στον άθλιο απεργοσπαστικό ρόλο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.

Με την απεργία και τις συγκεντρώσεις βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συνολικά, απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε 59 πόλεις όλης της χώρας.

Οι απεργιακές αποφάσεις

Απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν πάρει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Πάτρας, Πύργου, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.

Από την εξόρμηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ
Από την εξόρμηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ
Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενέργειας (ΠΟΕ) καθώς και εκατοντάδες Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στον δημόσιο τομέα απεργία για τις 18 Φλεβάρη έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ καθώς και πλήθος από Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου.

Η απεργία στις μεταφορές

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στα καράβια των λιμανιών Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου.

Σε 24ωρη απεργία την Τρίτη προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής. Συγκεκριμένα, δεν θα κυκλοφορήσουν μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Αγωνιστικό «παρών» από τους αυτοαπασχολούμενους

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν καλέσει Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ.

Στην απεργιακή απάντηση καλούν, εκτός από την ΟΒΣΑ, οι Ομοσπονδίες Ξύλου, Υποδηματοποιών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ ΟΑΕΕ), Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) και Βιοτεχνικών Σωματείων Μυτιλήνης.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα απευθύνουν, επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και η ΕΕΔΥΕ. Στην κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αθήνας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και στη συνέχεια στα Προπύλαια καλούν επίσης η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να απεργήσουν!

Με εξορμήσεις, περιοδείες και συνελεύσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αξιοποιούν κάθε μέρα και ώρα που απομένει μέχρι την απεργία, για να φτάσουν πλατιά στους εργαζόμενους το κάλεσμα συμμετοχής και η συζήτηση για τους πολλούς και σοβαρούς λόγους που έχουν να απεργήσουν.

Με την καθημερινή τους δράση που έχει επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα «φωτίζουν» τη σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη σύνδεσή της με κάθε πλευρά της ζωής του εργαζόμενου και της οικογένειάς του.

Καλούν τους σημερινούς εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στη μετατροπή των συντάξεων σε επιδόματα πτωχοκομείου και στην πολιτική που επιβάλλει δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Παράλληλα, αναδεικνύουν ότι οι αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις που απειλούν να στερήσουν το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση σε χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σήμερα σε συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας» είναι μόνο μια πτυχή της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Δίπλα σε αυτή, υπογραμμίζουν την ανάγκη διεκδίκησης δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα, κόντρα στη λογική της αντιμετώπισης του ασφαλισμένου ως «πελάτη».

Συζητούν με τους εργαζόμενους πως δεν πρέπει να επιτρέψουν να μετατραπεί η Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση και σε προσωπική ευθύνη κάθε εργαζόμενου το αν και πότε θα πάρει σύνταξη, η κάλυψη των αναγκών του στην περίθαλψη, η προστασία του από επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα, τα μέτρα στήριξης του ίδιου και της οικογένειάς του απέναντι στην ανεργία, στην αρρώστια, στην κάθε αναποδιά που μπορεί να συναντήσει.

Εξάλλου, η σύνταξη, η εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης, κάθε παροχή και δικαίωμα που συνδέεται με την Ασφάλιση, δεν είναι χάρισμα καμίας κυβέρνησης και κανενός εργοδότη. Είναι μέρος από τον πλούτο που παράγει η δουλειά των εργαζομένων.

Με την απεργιακή κινητοποίηση τα σωματεία προετοιμάζουν παράλληλα τις μάχες που ακολουθούν σε μια σειρά ανοιχτά μέτωπα και στα επόμενα βήματα της επίθεσης στο Ασφαλιστικού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων.

Η επιτυχία της απεργίας θα δώσει ταυτόχρονα απάντηση στην κυβέρνηση και στα αντεργατικά της σχέδια, αλλά και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που επιδιώκει με κάθε τρόπο να τα στηρίξει. Την ίδια ώρα που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την απεργία, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιδίδεται για άλλη μια φορά σε ανοιχτή απεργοσπασία, «ξεπλένει» τον νόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια να στήσει «συνέδριο» - παρωδία με νόθους, εργοδότες και τα μεγαλοστελέχη τους. Στο έδαφος αυτό, η απεργία και οι συγκεντρώσεις θα διαδηλώσουν ταυτόχρονα για μια ακόμα φορά το σύνθημα «συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών».

Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

Στο πλαίσιο αυτής της μάχης που δίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων, συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, ενώ περιοδεία και συγκέντρωση στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO - ΣΕΠ ΑΕ στο λιμάνι έκανε αντιπροσωπεία σωματείων του Πειραιά που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μαζί με το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Σε στάσεις εργασίας και συνελεύσεις εργαζομένων σε μια σειρά εργοτάξια έχει προχωρήσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενώ το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου έχει οργανώσει εξορμήσεις και συνελεύσεις σε εργοστάσια.

Στο 2ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο, οι μαθητές του οποίου είναι εργαζόμενοι, άνεργοι και μητέρες, βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, συζητώντας με μαθητές και εκπαιδευτικούς για το περιεχόμενο του ασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμου και καλώντας τους στην απεργία και τη συγκέντρωση που οργανώνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ