Το χρονοδιάγραμμα των προσυνεδριακών διαδικασιών κατέληξε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέτασε επίσης το κείμενο απολογισμού της κυβερνητικής του θητείας, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η συνεδρίαση της ΠΓ συνεχίζεται σήμερα για την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του κειμένου.
Στη χτεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, που μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ ως προς τον «οδικό χάρτη» για το συνέδριο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να προταθεί συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23 Φλεβάρη, όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού όσο και το πρόγραμμα.
Η Πολιτική Γραμματεία προτείνει ακόμα ένα μέρος των συνέδρων, που δεν θα υπερβαίνει το 5%, να αποτελείται από παράγοντες και εκπροσώπους «συλλογικοτήτων» από τη λεγόμενη «Προοδευτική Συμμαχία», αλλά και να υπάρχει ειδική πρόνοια ώστε να προέρχεται από αυτή τουλάχιστον το 1/5 της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Εξετάζεται δε η προσφυγή σε εσωκομματικό δημοψήφισμα μόνο για το όνομα του κόμματος, αν η πρόταση που θα καταθέσει ο Αλ. Τσίπρας δεν γίνει αποδεκτή από την ΚΕ.
Στο μεταξύ, μπροστά και στο συνέδριο, οι όροι της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και των αναγκαίων προσαρμογών ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο του στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και η δυνατότητα συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, βρίσκονται στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Η οποία ωστόσο διεξάγεται υπό τη σκέπη των κοινών για όλους στόχων που αφορούν την επάρκεια άσκησης της αστικής διαχείρισης, την ενίσχυση της ικανότητας χειραγώγησης και τον καταμερισμό ρόλων στο εσωτερικό του σχήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικά, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» ξεκαθάρισε πως τα περί αντιπαλότητας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός πραγματικότητας, λέγοντας πως «διαμορφώνουμε (...) ένα πολύ μεγαλύτερο κόμμα (...) μαζί με (...) ένα συμμαχικό περιβάλλον έτσι ώστε να είναι ρεαλιστική σε συνθήκες απλής αναλογικής η κυβερνητική λύση. Για όλα αυτά και για τον τρόπο αυτής της μετάβασης έχουμε συνεννοηθεί στα βασικά, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την «εποικοδομητική» και «προγραμματική» του αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία κατηγορεί για «ασυνέπεια» στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που υπηρετούν και οι δυο. Χαρακτηριστική είναι η κριτική του στο Μεταναστευτικό, όπου ζητάει αποφασιστικότερη υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ που οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τα όσα «ψελλίζει» για Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Υγεία κ.λπ. - στην προσπάθειά του να παρέμβει και στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται - κάνοντας κριτική στη ΝΔ «στα σημεία» σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του κεφαλαίου, την οποία στηρίζει και σήμερα, ενώ την υπηρέτησε και με το παραπάνω και ως κυβέρνηση.