Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Διαφωνούν στη... δοσολογία καταστολής και ενσωμάτωσης

Στη Βουλή μετέφεραν χτες το «διαγκωνισμό» τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιο είναι το καταλληλότερο «μείγμα» καταστολής και ενσωμάτωσης προκειμένου να θωρακιστεί η πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου, την οποία από κοινού υπηρετούν.

Αφορμή έδωσε η Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Χαρακτηριστικό εξάλλου ήταν το ίδιο το κείμενο της Επερώτησης, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει «συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης» η «πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει», κρύβοντας βέβαια ότι αυτή πηγαίνει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως φάνηκε και από τη δική του διακυβέρνηση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, αποφάνθηκε ότι «δεν υπάρχει έξαρση της αστυνομικής βίας», η κυβερνητική πολιτική έχει «πυλώνα την ασφάλεια», ενώ προανήγγειλε και παραπέρα «αναβάθμιση» των δυνάμεων καταστολής.

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υπογράμμισε ότι «η αστυνομική βία είναι ένα μέρος μόνο της καταστολής σε βάρος του λαού», τονίζοντας ότι «καταστολή είναι οι κρατικές παρεμβάσεις στην αυτόνομη λειτουργία μαζικών φορέων και συνδικάτων που θεσμοθετήσατε, είναι η ποινικοποίηση της λαϊκής δράσης και των αγώνων, που φτάνουν μέχρι την απόπειρα περιορισμού των διαδηλώσεων, είναι η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, που δεν πολυσυζητιέται και που φτάνει μέχρι του σημείου εργάτες μετανάστες να πυροβολούνται από αφεντικά επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Καταστολή είναι οι Μόριες, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, οι πλωτοί φράχτες στο Αιγαίο, τα νέα σχέδια για μεγάλες φυλακές στα νησιά που ανακοινώθηκαν».

Οπως σημείωσε, για όλα τα παραπάνω έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στρώνοντας το δρόμο στη σημερινή κυβέρνηση, πήρε μέτρα, για παράδειγμα, ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, χαρακτήρισε «ιδιώνυμο» τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής στέγης, αρνήθηκε τις νομοθετικές προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του «τρομονόμου» κ.ά.

«Η ένταση της καταστολής είναι στρατηγική επιλογή», σημείωσε και τόνισε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν στο μείγμα. «Στο μείγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η δοσολογία ήταν υπέρ της ενσωμάτωσης», χωρίς αυτό, όπως σημείωσε, «να σημαίνει ότι υστέρησε στην καταστολή». Σημείωσε σχετικά με την αντιλαϊκή πολιτική: «Η ΝΔ επιδιώκει να την επιβάλει με το μαστίγιο της καταστολής και ο ΣΥΡΙΖΑ με την περισσότερη εξαπάτηση και χειραγώγηση, όπως ήταν πάντα ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας».

Ενώ απαντώντας στα περί «κοινωνικής ειρήνης» του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «κοινωνική ειρήνη σε μια κοινωνία που χωρίζεται σε τάξεις σημαίνει την ταξική συνεργασία και υποταγή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού σε μια χούφτα εκμεταλλευτών» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική εκδοχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, του σάπιου αστικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ