Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στο προσκήνιο ξανά οι αντιπαραθέσεις

Στον «αφρό» βγήκαν πάλι οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του πρώτου.

Στην ΠΓ του ΣΥΝ έγινε φανερή η διάσπαση του «αριστερού ρεύματος», με στελέχη του όπως οι Π. Λαφαζάνης, Στ. Λεουτσάκος κ.ά. να καταθέτουν κείμενο Θέσεων, διαφορετικό απ' αυτό που επεξεργάστηκε η αρμόδια επιτροπή για το έκτακτο συνέδριο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το θέσουν για έγκριση και στην ΚΠΕ (συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) και παραπέρα στο ίδιο το Συνέδριο.

Ο προβληματισμός που προκάλεσε αυτή η κίνηση διογκώθηκε από το γεγονός ότι - όπως αναφέρουν μέλη της ΠΓ - σε πολλά σημεία του το κείμενο του Π. Λαφαζάνη συμπίπτει με θέσεις και προτάσεις που διατυπώνει ο «πόλος» του Αλ. Αλαβάνου, όπως αυτή για δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, την οποία η ηγεσία του ΣΥΝ απορρίπτει.

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας απασχόλησε και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Απόφαση ωστόσο δεν πάρθηκε αφού η πρόταση, όπως προαναφέραμε, προσκρούει στη διαφωνία του ΣΥΝ, προκαλώντας την αντίδραση συνιστωσών του σχήματος. Στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» δήλωναν χτες πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν μια τέτοια πρόταση και πως για το ΣΥΝ η θέση του απέναντι στην ΕΕ είναι δεδομένη και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» δεν αποκλείει και την αποχώρησή της από το ΣΥΝ αν στο Συνέδριο διαπιστώσει σοβαρές υποχωρήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΝ να φλυαρήσει ξανά για τον «κακό» ατλαντισμό σε μια προφανή προσπάθεια να διαχωρίσει τον αμερικάνικο από τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό. Σ' αυτό το πνεύμα, ο Π. Τριγάζης, υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, ζήτησε από την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει τη «βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας ως άλλοθι για τη συνέχιση του ατλαντισμού στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ