Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εισηγείται αλλαγές στη διαδικασία «διεύρυνσης»

Αλλαγές στη διαδικασία ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούν «να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς, ή να διακοπούν τελείως, εάν τα προβλήματα που αναφύονται είναι σοβαρά». Τα κεφάλαια που έχουν ήδη κλείσει μπορούν «να ξανανοίξουν ή να επανεκκινήσουν εξαρχής». Μάλιστα, πέραν των αλλαγών στη μεθοδολογία, με την πρότασή της ενισχύει το ρόλο και τον λόγο κρατών - μελών ως προς τη συνέχιση ή την παύση της διαδικασίας. Οπως αναφέρει στην πρότασή της, «ο πολιτικός χαρακτήρας της διαδικασίας προσχώρησης απαιτεί ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και δέσμευση στα πιο υψηλά επίπεδα (...) Επιπλέον, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν συστηματικότερα στην παρακολούθηση και την επανεξέταση της διαδικασίας».

Για να ανάψει το «πράσινο φως», η Κομισιόν ζητά έμφαση «στις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δηλαδή, με την υψηλή καθοδήγηση της ΕΕ και την απαραίτητη στήριξη.

Το σχέδιο έρχεται στο φόντο του πρόσφατου γαλλικού «βέτο» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από άλλα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που πρωτοστατεί στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή, όσο και από τις ΗΠΑ.

Μετά την παρουσίαση της πρότασης ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Ο. Βάρχεϊ, αφού δήλωσε ότι η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κομισιόν, φέρεται να παραδέχτηκε τον «γεωστρατηγικό» χαρακτήρα αυτής της επιδίωξης, προσθέτοντας σύμφωνα με το «Ρόιτερς» ότι «το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν μπορεί να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της παγκόσμιας επιρροής του χωρίς σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Η Επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη - μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση, παράλληλα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, στις 6-7 Μάη. Για τη Σύνοδο Κορυφής, η Επιτροπή θα εξετάσει τον τρόπο προώθησης των επενδύσεων, της «κοινωνικοοικονομικής ένταξης» και του «κράτους δικαίου» για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Με γρήγορα αντανακλαστικά η Γαλλίδα υπουργός για την ΕΕ, Αμελί ντε Μονσαλάν, δήλωσε ότι η χώρα της είναι θετική σε μια αλλαγή στη μεθοδολογία διεύρυνσης, προσθέτοντας παράλληλα ότι το Παρίσι ζητά μία «αναστρέψιμη διαδικασία που να σημαίνει ότι μπορούμε να προχωράμε και προς τα εμπρός και προς τα πίσω». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι για να πει το «ναι» η Γαλλία, θα πρέπει εκτός από τη νέα μεθοδολογία να έχει πειστεί από την πρόοδο των υποψηφίων σε διάφορες μεταρρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ