Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - FUNDS
Σφίγγουν τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά για τη «ρευστότητα» των ομίλων

Το «Σχέδιο Ηρακλής» συζητήθηκε χτες στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Eurokinissi

Προαναγγελία επιτάχυνσης των πλειστηριασμών σε συνδυασμό με την ένταση των εκβιασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, ώστε οι τράπεζες να εξασφαλίζουν νέο φτηνό δανεισμό για τους επιχειρηματικούς ομίλους, έκαναν ξανά χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των λεγόμενων «εταιρειών διαχείρισης», δηλαδή τα διάφορα «αρπακτικά» των funds όπου μεταβιβάζονται τα «κόκκινα» δάνεια, στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά «με την πορεία και την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για το "Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων"», με δύο λόγια για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του λεγόμενου «Σχεδίου Ηρακλής».

Θυμίζουμε ότι το «Σχέδιο Ηρακλής», το οποίο έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ και ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη, προβλέπει ακριβώς τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών σε «εταιρείες διαχείρισης», διαδικασία που το κράτος «εγγυάται» για λογαριασμό των τραπεζών με καταρχήν 12 δισ. ευρώ, από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.

Ο υφυπουργός δείχνοντας ποιο είναι το διακύβευμα ανέφερε ότι η κυβέρνηση «κάνει αυτήν την τεράστια προσπάθεια για να βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Απελευθερώνει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και έρχεται η ώρα και για τις τράπεζες να παίξουν ακριβώς εκείνον το ρόλο που χρειάζεται στην ελληνική οικονομία», δηλαδή «παροχή ρευστότητας, φτηνής, στην ελληνική πραγματική οικονομία», εννοώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξήγησε δε ότι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων στους «διαχειριστές» κρίθηκε αναγκαία, γιατί «οι διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων, σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια».

Και για την ακρίβεια, όπως συμπλήρωσε ο Αν. Πανούσης, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS: «Οι διαχειριστές μπορούν να προσφέρουν λύσεις πολύ πιο ευέλικτες, πολύ πιο βιώσιμες και αποφασιστικές, με πολύ ταχύτερα χρονοδιαγράμματα», σφίγγοντας δηλαδή τη θηλιά πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά για να βγάλουν και απ' τη μύγα ξίγκι.

Κατά τ' άλλα, ο υφυπουργός προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση με ευχολόγια του τύπου ότι «δεν θα ξεσπιτώσουμε» ανθρώπους, ανέφερε ότι το «Σχέδιο Ηρακλής» έχει αρχίσει να αποδίδει, ενώ θύμισε πως για την «καλύτερη» διαχείριση των «κόκκινων» δανείων «ο "Ηρακλής" δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν, εάν χρειάζεται, και εξυπηρετούμενα δάνεια», όσον αφορά τον ίδιο δανειολήπτη.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο υφυπουργός όσο και οι εκπρόσωποι των διαχειριστών και των τραπεζών αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς που αφορούν πρώτη κατοικία.

Αξιοπρόσεκτα πάντως ήταν τα στοιχεία που μετέφερε στη συνεδρίαση των Επιτροπών ο Χ. Μωραΐτης, γγ του ΕΒΕΑ και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), μιλώντας για «50.000 εκκρεμότητες» και σημειώνοντας πως ήδη «απορρίπτεται πλέον το 40% των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη».

Αρκετά πλήρωσε ο λαός για τράπεζες και ομίλους

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταρχήν σχολίασε την προσπάθεια του υφυπουργού να ωραιοποιήσει την εικόνα σχετικά με την εφαρμογή του «Σχεδίου Ηρακλής», λέγοντας πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ένα 24ωρο πριν στην ίδια αίθουσα «ήταν πολύ πιο συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, τονίζοντας ότι το "Σχέδιο Ηρακλής" πρέπει να συμπληρωθεί με άμεσα μέτρα και, δεύτερον, ότι βεβαίως δεν φτάνει το "Σχέδιο Ηρακλής" στην πλήρη ανάπτυξή του, γιατί θα διαχειριστεί μόνο 30 δισεκατομμύρια και μένουν και άλλα 40».

Οπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, στα μέτρα που ανέφερε ο διοικητής μία μέρα πριν, ήταν ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στις τροποποιήσεις για τον Πτωχευτικό Κώδικα και στη διευκόλυνση διενέργειας πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, αλλάζοντας το «κουτσουρεμένο» αυτό νομοθετικό πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρα, τι σημαίνει αυτό; Για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να γίνουν γρήγορα πολλοί πλειστηριασμοί, άρα να "σφίξει περισσότερο η θηλιά" στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Να εκβιαστούν ακόμη πιο ωμά για να προσπαθήσουν να αποπληρώσουν με όποιον τρόπο μπορούν τα δάνειά τους, για να μη χάσουν την πρώτη τους κατοικία και να μη βγει στον πλειστηριασμό που, βεβαίως, και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε φροντίσει να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να γίνει ιδιώνυμο η παρεμπόδιση των πλειστηριασμών και μια σειρά άλλα τέτοια θεάρεστα μέτρα», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Παράλληλα, σχολιάζοντας και τις προσδοκίες που καλλιεργούν κυβέρνηση και αστικά κόμματα σε αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και λαϊκά νοικοκυριά ότι θα ωφεληθούν και εκείνοι, επεσήμανε πως «οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Είναι κεφαλαιοκρατικά ιδρύματα και αποσκοπούν στο κέρδος, όπως όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζες είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι», πολυμετοχικοί, πολυκλαδικοί, «που έχουν συμμετοχές τραπεζών, ναυτιλιακών εταιρειών, βιομηχανιών και μια σειρά άλλων κλάδων της οικονομίας». «Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τις ανάγκες όπως την ανάγκη παροχή ρευστότητας για τις ατομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους αγρότες ή τις στεγαστικές ανάγκες μιας λαϊκής οικογένειας με σκοπό το κέρδος. (...) Δεν είναι λοιπόν φιλανθρωπικά ιδρύματα. Από αυτήν την άποψη, το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει. Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι από το "Σχέδιο Ηρακλής" κερδισμένες θα βγουν οι τράπεζες και θα χάσουν και τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και οι ατομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, που θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να βγαίνουν στον εκπλειστηριασμό».

Αναφέρθηκε στις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, που μόνο για τις δύο ο λαός φορτώθηκε 45 δισ. ευρώ, και τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι στην αντίθετη μεριά «και με την πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει και είχε απορριφθεί από μια σειρά διαδοχικές κυβερνήσεις, λέμε ότι πρέπει να χάσουν οι τράπεζες. Αρκετά πλήρωσε ο φορολογούμενος για τη σωτηρία των τραπεζών. Πρέπει πολύ βαθιά να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μέτοχοι των τραπεζών. Αυτή είναι η διέξοδος για να μπορέσουν να ανακουφιστούν οι επαγγελματίες, οι αγρότες, τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Να πληρώσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζικών επιχειρήσεων και όχι πάλι ο λαός, είτε με τον εκβιασμό να περιορίσει οποιεσδήποτε άλλες δαπάνες, μόνο και μόνο για να αποπληρώσει τα δάνεια, είτε με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ