Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προειδοποιήσεις πριν από τη νέα διαπραγμάτευση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σύνθετο αναμένεται το παζάρι ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις, την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποχώρησης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζοντας χτες τις προτάσεις του για τις διμερείς σχέσεις μετά το Brexit προειδοποίησε πως δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά επιθυμεί μία «συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου», ανάλογη με αυτή που έχουν εξασφαλίσει ο Καναδάς και η Αυστραλία. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες διαβεβαίωσε ότι δεν θα κάνει «αθέμιτο ανταγωνισμό» στην ΕΕ. «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δεσμευτούμε με μία συμφωνία με την ΕΕ. Θα αποκαταστήσουμε την πλήρη κυριαρχία μας στα σύνορά μας, στη μετανάστευση, στον ανταγωνισμό, στους κανόνες που αφορούν τις επιδοτήσεις, την τροφοδοσία, την προστασία των δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στη συμφωνία και τη μη συμφωνία. Εχουμε συμφωνία». Εκτίμησε επίσης πως η συνεργασία με την ΕΕ σε ασφάλεια και εξωτερική πολιτική «δεν χρειάζεται αναγκαστικά συμφωνία».

Η απάντηση ήρθε λίγη ώρα αργότερα από τις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε απόπειρας αθέμιτου ανταγωνισμού, αντιπροτείνοντας μία «πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία» με στόχο την εξάλειψη δασμών και ποσοστώσεων επί των εμπορευμάτων.

Το βρετανικό κεφάλαιο πάντως φαίνεται πως επιθυμεί να γίνουν «προσεκτικά βήματα» στη διαπραγμάτευση των μελλοντικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Επίθεση στο νότιο Λονδίνο

To «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο νότιο Λονδίνο, που διέπραξε το απόγευμα της Κυριακής για λογαριασμό της οργάνωσης ο 20χρονος Σουντές Αμάν. Ο Αμάν είχε φυλακιστεί το 2018, σε ηλικία 18 ετών τότε, με την κατηγορία διακίνησης τρομοκρατικού υλικού και συλλογής πληροφοριών προς χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Από την επίθεση (ο δράστης φορούσε και γιλέκο με ψεύτικα εκρηκτικά) τραυματίστηκαν τρία άτομα, 20, 40 και 50 ετών, ενώ ο δράστης, που φέρεται πως παρακολουθούνταν, έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ