Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυνισμός...

Οι κυνικές δηλώσεις Γεωργιάδη, ότι «η προστασία της α' κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία», όπως και οι προηγούμενες που είχε κάνει, προειδοποιώντας με θράσος ότι από τις 30 Απρίλη η όποια προστασία της πρώτης κατοικίας τελειώνει μια και καλή «για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας», αποκαλύπτουν τι έρχεται για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που είναι στα σκαριά, τα «ραβασάκια» και τη θηλιά των εκβιασμών που θα σφίξει κι άλλο. Επιβεβαιώνουν όμως και γιατί η κυβέρνηση, οι «θεσμοί», οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εξαπολύσει το πογκρόμ αυτό. Τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια είναι εμπόδιο για έναν ακόμα γύρο φτηνού δανεισμού στις επιχειρήσεις, για να ανοίξουν οι «κάνουλες» με τις οποίες θα τροφοδοτηθεί ο νέος κύκλος επενδύσεων και κερδοφορίας. Είναι κι αυτό άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι στόχοι του κεφαλαίου και οι ανάγκες του λαού είναι σαν το νερό με τη φωτιά. Οτι η θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων απαιτεί μόνιμη επίθεση στο λαό, που βλέπει συνεχώς να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα σ' αυτό που ζει και στις ανάγκες του, που είναι σήμερα ώριμο και εφικτό να ικανοποιηθούν.

... και κοροϊδία

Το ίδιο φυσικά μεγαλώνει και η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει ότι «σοκάρεται» τάχα από τον κυνισμό της κυβέρνησης. Αλήθεια, όμως, πού διαφωνεί με τον «εθνικό» στόχο του κεφαλαίου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη; Πουθενά! Γι' αυτό ως κυβέρνηση προετοίμασε το οπλοστάσιο που αξιοποιεί τώρα η ΝΔ, μεταξύ άλλων και με το «ιδιώνυμο» για όσους αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενώ τώρα, ως αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν αμφισβητεί τους στόχους αυτούς, αλλά καλεί την κυβέρνηση να ανεβάσει στροφές στη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Συγκάτοικοι στο σπιτικό του κεφαλαίου είναι και οι δυο, κι ας τσακώνονται για την «μπουγάδα».

Νόμιμο

Αλλο ένα «προβληματάκι» διευθετήθηκε από την κυβέρνηση και την αστική Δικαιοσύνη, αυτή τη φορά για μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που αντιμετώπιζε «θέματα» με τη νομιμότητα του κτιρίου του. Πρόκειται για το «Mall», το πρώτο μεγάλο κλειστό εμπορικό κέντρο της Αττικής, το οποίο είχε χαρακτηριστεί αυθαίρετο πριν από μερικά χρόνια. Πώς διευθετήθηκε το «πρόβλημα»; Ενώ φαινόταν ότι το εμπορικό μεγαθήριο είχε παραβιάσει τον συντελεστή δόμησης, ο όμιλος που το διαχειρίζεται αγόρασε μερικά παρακείμενα στρέμματα, τα οποία θα αξιοποιήσει ως κοινόχρηστους χώρους! Ετσι, μέσω της «λειτουργικής ενοποίησης», ο συντελεστής δόμησης θα πέσει στα νόμιμα επίπεδα, χωρίς να αλλάξει τίποτα στο κτίριο! Επιβεβαιώθηκε δηλαδή ότι όταν πρόκειται για την επιχειρηματικότητα και το κέρδος, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε νομικά ούτε άλλου τύπου. Αδιέξοδα εμφανίζονται μόνο εκεί που ζουν οικογένειες φτωχοδιαβόλων και έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα, μπουλντόζες και όλα τα παρελκόμενα της αντιλαϊκής πολιτικής για τη στέγη. Εκθετοι μένουν όμως και όσοι είχαν κάνει παντιέρα τις δικαστικές «περιπέτειες» του συγκεκριμένου «αυθαιρέτου» και τάιζαν το λαό κουτόχορτο «μάχης με τα συμφέροντα», την ίδια στιγμή που του φόρτωναν ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμούς και ένα σωρό άλλα βάρη στη λαϊκή κατοικία.

Συνέπεια

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να προχωρήσει και στην καταψήφιση της Συμφωνίας για τις βάσεις»... Ετσι σχολιάζει τη στάση του κόμματός του ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, την ίδια στιγμή που παραδέχεται ότι, πράγματι, τη Συμφωνία είχε διαπραγματευτεί η δική τους κυβέρνηση, πριν αναλάβει η ΝΔ να ολοκληρώσει το έγκλημα με την υπογραφή της... Στη δηλητηριώδη «ανταλλαγματολογία» που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Φίλης προσθέτει ότι θα μπορούσε το κόμμα του να καταψηφίσει τη Συμφωνία επειδή έχουν αλλάξει τάχα τα «γεωπολιτικά δεδομένα». Και ανακαλύπτει ότι «στην παρούσα φάση» οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προκαλούν «τεράστια ρευστότητα», εννοώντας προφανώς ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι βόμβες που φορτώνονταν από τη Σούδα και έπεφταν στη Συρία ήταν «φιλανθρωπικό έργο»... Η υποκρισία όμως αποκαλύπτεται όταν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο «διά ταύτα». Γιατί μπορεί να παριστάνει όψιμα τον επικριτή της Συμφωνίας για τις βάσεις, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά για την ευρωατλαντική προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγνωρίζουν και χαιρετίζουν όλα τα αστικά επιτελεία, όμως στην ίδια συνέντευξη περηφανεύεται ότι «έτρεξε» με ζήλο και συνεχίζει να στηρίζει όλες τις ιμπεριαλιστικές αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις: Από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τις διευθετήσεις με την Τουρκία, που προωθούνται στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής... Για όσους βλέπουν «κωλοτούμπες» του ΣΥΡΙΖΑ, συνεντεύξεις όπως αυτή απλά επιβεβαιώνουν τη ΝΑΤΟική του συνέπεια. Κι ότι με τέτοια πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αστειεύεται.

Αξιώσεις

Επιτάχυνση της αντεργατικής πολιτικής αξιώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο δελτίο του. Ανάμεσα στις προτεραιότητες που θέτει, είναι η «συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης για τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων», η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η περαιτέρω «ρύθμιση» της αγοράς εργασίας, με προτεραιότητα τη μείωση του «μισθολογικού» και «μη μισθολογικού κόστους», η παροχή επενδυτικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών για επενδύσεις, όπως και η μείωση του κόστους Ενέργειας για τη βιομηχανία. Βέβαια, οι 123 βιομήχανοι που συμμετείχαν στην έρευνα, κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένοι είναι από τις μέχρι τώρα επιδόσεις της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην ίδια έρευνα, το 40% των επιχειρηματιών απάντησε πως ο κύκλος των εργασιών τους αυξήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το 30% είδε και αύξηση στα καθαρά κέρδη. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το 85% απάντησε πως παρέμεινε ίδιος ο αριθμός του, ενώ σχεδόν καθολικό (90%) είναι το αίτημα για «ενισχύσεις και κίνητρα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας». Με άλλα λόγια, η εκμετάλλευση σ' αυτές τις επιχειρήσεις μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, χωρίς οι εργαζόμενοι να δουν πουθενά τις «περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας» της «βιώσιμης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, την ώρα που οι εργοδότες απειλούν κι από πάνω πως εάν δεν επιδοτηθούν με «ζεστό» κρατικό χρήμα, θα κάνουν απολύσεις!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1843 Πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό (21/5/1927).

1913 Γεννιέται η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανίδα μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50 και έγινε σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

1939 Παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ουγγαρία προσχωρεί στο Αντικομιντέρν Σύμφωνο, το οποίο αρχικά συνάφθηκε από τη Γερμανία και την Ιαπωνία (1936) και είχε στόχο το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (Κομμουνιστική Διεθνή) και ειδικότερα τη Σοβιετική Ενωση.

1945 Αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας, όπου οι ηγέτες της ΕΣΣΔ, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ συζήτησαν για τους όρους συνθηκολόγησης της Γερμανίας, την πορεία του πολέμου στην Ανατολή και τη μεταπολεμική κατάσταση.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στη Λιβαδειά.

1949 Ελεύθεροι σκοπευτές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Σιάτιστα.

1961 Ξεκινά το ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Αγκόλα ενάντια στους Πορτογάλους αποικιοκράτες.

1976 Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Βόρεια Γουατεμάλα, προκαλώντας το θάνατο 23.000 ανθρώπων. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

2001 Πεθαίνει ο κορυφαίος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τραυματίστηκε στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν διέφυγε παράνομα στη Γαλλία, όπου διέπρεψε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ