Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο κ. Πούτιν και η Ρωσία «του»

Ο κ. Πούτιν, ο σύμμαχος του Μπους στην επιβολή της παγκόσμιας χούντας, που έχει βαφτιστεί «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», ο συνδαιτυμόνας της G-8, που το τελευταίο της «λαμπρό κατόρθωμα» ήταν οι δολοφονίες και οι επιθέσεις κατά διαδηλωτών στη Γένοβα, ήρθε στην Ελλάδα.

Ηρθε για να πουλήσει όπλα, ήρθε για να κλείσει συμφωνίες με Ελληνες μεγαλοκεφαλαιούχους. Μόνο που υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να μας πείσουν ότι, εκτός από τα παραπάνω, ήρθε για να μας φέρει και λίγο από τον «αέρα της Ρωσίας»...

Πιθανώς. Ας δούμε, λοιπόν, ποιας Ρωσίας εκπρόσωπος είναι ο κ. Πούτιν. Ας δούμε τι είδους «αέρας» είναι αυτός που τον ακολουθεί.

***

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για το 1999:

α) Το 1/3 των Ρώσων ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και το εισόδημά του δεν ξεπερνά το 1 δολάριο ημερησίως.

β) Το 40% των παιδιών στη Ρωσία ζουν σε συνθήκες φτώχειας ενώ 1 εκατομμύριο παιδιά δεν έχουν μόνιμη κατοικία. Στη Μόσχα μόνο - και μόνο σε ό,τι αφορά στα καταγραμμένα στοιχεία - παιδιά μεταξύ 5 έως 12 χρόνων, που φτάνουν τις 60.000, έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους και ζητιανεύουν στους δρόμους, ενώ αναζητούν «στέγη» στους συρμούς του μετρό.

γ) Στη Ρωσία του κ. Πούτιν, το προσδόκιμο όριο ζωής για τους άντρες έχει πέσει στα 58 έτη.

δ) Στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, στα τέλη της δεκαετίας του '90 ένας άνθρωπος πέθαινε κάθε 25 λεπτά από φυματίωση, αφού κάθε νέα χρονιά καταγράφονται 111.000 νέα κρούσματα φυματίωσης.

ε) Η εμφάνιση για πρώτη φορά ανεργίας στη Ρωσία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ είχε συνέπεια - για πρώτη φορά - ο αριθμός των γεννήσεων (στοιχεία 1995) να υπολείπεται κατά 15% του αριθμού των θανάτων.

***

Το έγκλημα στη Ρωσία του κ. Πούτιν είναι το σήμα κατατεθέν της άλλης πλευράς του νομίσματος της εισόδου στην «ελεύθερη οικονομία».

α) Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανήλικων εγκληματιών έχει εκτιναχτεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, μέχρι το 1997, ο αριθμός των ανηλίκων εγκληματιών ξεπερνούσε τις 200.000. Σύμφωνα, δε, με το Βρετανικό Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (έρευνα του 1998), η νεολαία στη Ρωσία διαπνέεται από την «αρχή» ότι «αφού η ιδιοκτησία δεν είναι κακή, τότε η απόκτησή της με οποιοδήποτε μέσο είναι κάτι καλό». Αποτέλεσμα, τα εγκλήματα που διαπράττονταν από ανηλίκους είχαν το 1997 δεκαπλασιαστεί έναντι του 1990. Ειδικά το 1996 είχαν διαπραχτεί από 14χρονους 70.000 εγκλήματα, ενώ το 1997 ο αριθμός έφτασε στις 87.000.

β) Με βάση τα στοιχεία της Γιούνισεφ για το 2001, το εμπόριο οργάνων παγκοσμίως έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Στη Ρωσία ειδικά, όπου ανθούν η μαφία και τα παράνομα κυκλώματα, «χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται και τα βρίσκουν αργότερα δολοφονημένα χωρίς νεφρούς και μάτια» («Καθημερινή», 18/4/2001).

γ) Σε ό,τι αφορά στη Μόσχα, υπολογίζεται ότι η έκρηξη της εγκληματικότητας συναγωνίζεται εκείνη του Σικάγο και της Ουάσιγκτον, αφού εκτιμάται ότι αντιστοιχούν 100 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους.

***

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία με το ΕΪΤΖ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περσινή χρονιά τριπλασιάστηκαν οι Ρώσοι πολίτες που μολύνθηκαν από τον ιό και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι προσβεβλημένοι έφτασαν τις 46.000. Φέτος, τα επίσημα στοιχεία εκτινάχτηκαν στα 129.000 καταγραμμένα κρούσματα!

Σημειωτέον ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό στη Ρωσία είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται επισήμως από τη Μόσχα και υπολογίζεται στις 800.000 τουλάχιστον. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, δε, παρουσιάζεται συνήθως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας και ιδιαίτερα μεταξύ των τοξικομανών ηλικίας από 16 έως και 29 χρόνων.

***

Τι λέει ο ρωσικός λαός για τη Ρωσία του κ. Πούτιν και του προκατόχου του, του Γιέλτσιν; Ποια είναι η Ρωσία του Πούτιν, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται ο λαός της Ρωσίας; Σύμφωνα με τα στοιχεία, που προέρχονται από τις επαναλαμβανόμενες δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργήθηκαν από τον Αύγουστο του 1992 έως το Μάη του 2000, το πέρασμα από το σοσιαλισμό στην «ελεύθερη οικονομία» ωφέλησε:

α) Σύμφωνα με το 37% των Ρώσων, τους «αντιπροσώπους του ξένου κεφαλαίου».

β) Σύμφωνα με το 42%, τη «νομενκλατούρα» του καθεστώτος.

γ) Σύμφωνα με το 33%, τη μαφία.

δ) Σύμφωνα με το 68%, τους «παράνομους επιχειρηματίες».

***

Αλλά ο κ. Πούτιν, ερχόμενος στην Ελλάδα, δε μας έφερε μόνο κάτι από τον «αέρα» της μετα-σοσιαλιστικής Ρωσίας. Θα 'λεγε κανείς πως είναι αυθεντικός εκπρόσωπος του «αέρα» που επικρατεί στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Ενα δείγμα αυτής της κατάστασης περιγράφεται στην έκθεση του ΟΗΕ του 1999 («Ριζοσπάστης», «Ελευθεροτυπία», 30/8/1999) σχετικά με τις συνέπειες που είχε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας. Διαβάζουμε:

α) Η μετάβαση στην «οικονομία της αγοράς» έσπρωξε 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

β) Το 60% των παιδιών στην Πολωνία πάσχουν από κάποια μορφή υποσιτισμού.

γ) Οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι της Βουλγαρίας, που ρωτήθηκαν από το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΟΗΕ, δήλωσαν πρόθυμοι να δωροδοκηθούν.

δ) Η χρήση ναρκωτικών στο Κιργιστάν αυξήθηκε κατά 300% σε μια πενταετία.

ε) Στη Γεωργία το ποσοστό του πληθωρισμού ήταν το 1994 της τάξης του 18.000%.

στ) Το 1997 οι κρατικές συντάξεις στη Ρωσία έφταναν μόλις στο 34% του μέσου μηνιαιου μισθού.

ζ) Στη Ρωσική Ομοσπονδία 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται έως σήμερα «αγνοούμενοι».

η) Η παραοικονομία φτάνει το 25% του ΑΕΠ της Ρωσίας.

Αυτή είναι η Ρωσία και η «μετασοσιαλιστική» ΚΑ Ευρώπη του κ. Πούτιν...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org