Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανεπιθύμητος» ο Κ. Λαλιώτης

Τις αντιδράσεις των αγροτικών οργανώσεων της Θεσσαλίας προκάλεσε η απρόσκλητη επίσκεψη του Κ. Λαλιώτη και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας στην περιοχή. Σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών, επισημαίνεται η συγκυρία της επίσκεψης - γίνεται στην παραμονή των νομαρχιακών συλλαλητηρίων με τα οποία κλιμακώνεται πανελλαδικά ο αγώνας των αγροτών - και υπογραμμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, η δημιουργία αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους αγωνιζόμενους αγρότες και στα άλλα κοινωνικά στρώματα και η υπονόμευση της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής του αγώνα της αγροτιάς.

Αυτές οι άμεσες αντιδράσεις των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας, δείχνουν ότι ο αγροτικός κόσμος δεν πρόκειται να επιτρέψει στον Κ. Λαλιώτη και την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να πετύχουν με «ειρηνικά μέσα», ό,τι δεν κατάφερε παλιότερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη διαβόητη «επιχείρηση βουλκανιζατέρ»...

Μόνο θεάματα...

Δε λέμε, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έρχονται και είθισται, να στολίζονται δέντρα - φυσικά ή τεχνητά, δεν έχει και τόση σημασία - να γίνονται γιορτές και παράτες. Η τελευταία, όμως, παρέλαση των γιορτών των δημοτικών αρχών, των μεγάλων δήμων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά), μέσα στη γενικότερη, κατάξερη έρημο της παντελούς αδράνειάς τους, για τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων και του λαού, μας έφεραν στο μυαλό την τακτική των ρωμαϊκών γιορτών και πανηγύρεων. Με άλλα λόγια, το άρτος και θεάματα...

Προφανώς, οι προαναφερόμενες δημοτικές αρχές - όπως και πολλές άλλες σ' όλη τη χώρα, δυστυχώς - έχουν στο μυαλό τους μόνο τους βολεμένους. Αυτούς τους λίγους εκπροσωπούν και αυτούς φροντίζουν καθημερινά, προωθώντας και εφαρμόζοντας τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και μέτρα της κυβέρνησης. Για τους πολλούς, τους άνεργους, τους μισθοσυντήρητους, τους μεροκαματιάρηδες και τους συνταξιούχους, κλπ., κλπ., έχουν μόνο «θεάματα» και, μάλιστα, με αμφίβολη - τουλάχιστον - πολιτιστική και αισθητική αξία συνήθως.

Ο... κοινωνικός χαρακτήρας...

Στο αστρονομικό ποσό των 12 τρισ. δραχμών ανέρχονται τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, που θα εισπράξει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο. Κι αν ρωτήσετε τον οποιοδήποτε κυβερνητικό αρμόδιο, πού πάνε όλ' αυτά τα χρήματα, θα σας πει, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια κλπ. Κι όποιος δε γνωρίζει τα σχετικά κονδύλια, μπορεί και να τον πιστέψει. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Για παράδειγμα, οι προϋπολογιζόμενες συνολικές δαπάνες, για την Παιδεία και την Υγεία μαζί, ανέρχονται μόλις στα 3 περίπου τρισ. δραχμές. Και δεν αναφερόμαστε στην Πρόνοια, τον Αθλητισμό κλπ, γιατί τα αντίστοιχα ποσά είναι κατά πολύ μικρότερα και ουσιαστικά ανάξια λόγου.

Αλλωστε, αν δεν υπήρχε και αυτή η, για χρόνια τώρα, συνεχιζόμενη και εντεινόμενη οικονομική υποβάθμιση των λεγομένων κοινωνικών τομέων, δε θα υπήρχε ανάγκη να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όλο και περισσότερα χρήματα από τις τσέπες τους, στις αντίστοιχες υπηρεσίες των αετονύχηδων του ιδιωτικού τομέα.

... του κρατικού προϋπολογισμού

Κι επειδή, προχτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις δαπάνες Υγείας, στις χώρες μέλη της Κοινότητας και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, με ποσοστό 8,4%, πρέπει να συμπληρώσουμε τα εξής:

Το ποσοστό αυτό αφορά και τις δημόσιες και τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας. Κι όποιος ψάξει λίγο βαθύτερα, θα δει, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες (56,3% του συνόλου) και στις πρώτες, σχετικά με τις ιδιωτικές (43,7% του συνόλου). 'Η, για να σας το πούμε με πραγματικά νούμερα: Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία κατά 5,3 φορές και έφθασαν τον προηγούμενο χρόνο (δηλαδή, το 2000) στο ποσό των 1,5 τρισ. δραχμών, όσο περίπου δίνει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αυτή είναι η... κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη.

Διαγωνισμός χειραγώγησης

Διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης - δικό μου μέλλον» για μαθητές Λυκείου, διοργανώνουν οι ευρωβουλευτές Μ. Ζορμπά και Κ. Χατζηδάκης, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντίστοιχα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Αφορμή είναι η συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ο πραγματικός στόχος βρίσκεται στην υποταγή και τη χειραγώγηση των νέων στις... αξίες του πολυεθνικού κεφαλαίου. Το βραβείο δε, για τον καλύτερο ζωγράφο θα είναι ένα τριήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες. Εμείς απλώς αναρωτιόμαστε τι θα αποφανθούν οι επιτροπές - που σημειωτέον θα αποτελούνται από καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων - αν οι μαθητές υπενθυμίσουν με τα έργα τους ότι η ΕΕ, ως ιμπεριαλιστικός οργανισμός συμμετείχε σε όλα τα εγκλήματα κατά λαών, που έγιναν τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο;

Προφανώς, όμως, τέτοια προβληματική θα είναι «εκτός θέματος» για τους κ.κ. ευρωβουλευτές του δικομματισμού και το υπουργείο Παιδείας...

Ο προτιμητέος...

Μέχρι πριν από μερικές μέρες ήταν ο επίσημος, πλέον αξιόπιστος και προτιμητέος αγοραστής της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Προχτές, η «Ολυμπιακή» προχώρησε στην κατάσχεση ενός αεροπλάνου της «ΑΧΟΝ», λόγω χρεών ύψους 200 εκατομμυρίων δραχμών από την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης. Κι όπως, μάλιστα, αποκαλύφθηκε, όχι μόνον η διαδικασία κατάσχεσης προχώρησε με αδικαιολόγητη βραδύτητα, αλλά δεν είχαν καν φροντίσει να διασφαλιστούν, απαιτώντας μια εγγυητική επιστολή, η οποία είναι αναγκαία για όλες τις μεγάλες συμβάσεις.

Ε, βέβαια, τζάμπα ήταν προτιμητέος αγοραστής η «ΑΧΟΝ»...

«Ρέκβιεμ» για τη δραχμή

Μπορεί η... μεταμοντερνιστική κυβέρνηση να επαίρεται για τον «άθλο» της που μας έχωσε στο «μαντρί» του ευρώ. Μπορεί να πλέκει μύθους για το πόσο πολύ «Ευρωπαίοι», πόσο πολύ «ισότιμοι» με τους άλλους ευρω-Ευρωπαίους θα είμαστε από την Πρωτοχρονιά. Μπορεί να παραμυθολογεί μέσω κυβερνητικών «μικροφώνων» και δημοσιογραφικών «φερεφώνων» της περί των «μέτρων ελέγχου» της για «ομαλή μετάβαση στο ευρώ», για «πάταξη τυχόν κερδοσκοπίας». Μπορεί με τη συνεργία φορέων να στρατολογεί αθώα παιδάκια για να ζωγραφίζουν τα «αγαθά και ελέη» του ευρώ. Μπορεί με τη συνεργία τραπεζιτών να στήνει νομισματολογικές εκθέσεις. Μπορεί, μπορεί... Εκείνο που δεν μπορεί είναι να ησυχάσει τον εργαζόμενο, ημιαπασχολούμενο και άνεργο λαό. Οποιος, παραμονές των γιορτών, κινείται καθημερινά με συγκοινωνιακά μέσα και στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, θα δει τον κόσμο βουβά ή και ηχηρά να παραμιλάει... Να λοξοκοιτά και να προσπερνά τις βιτρίνες των άδειων από κόσμο καταστημάτων. Να λογαριάζει πόσο κοστίζει σε ευρώ ένα κουλούρι, ένα πακέτο τσιγάρα και να διαπιστώνει ότι θα πληρώνει περισσότερα απ' όσο με τη δραχμή. Να λέει τη δραχμή, δραχμούλα... ακόμα κι αν αγνοεί τις ουκ ολίγες πολιτικές, δολοπλοκικές και πολεμικές περιπέτειές της, στα 118 περίπου χρόνια της ιστορίας της.

Μπορεί, όμως, να τις μάθει με το καλαίσθητο και ιστορικά τεκμηριωμένο λεύκωμα του Οθωνα Τσουνάκου «Δραχμούλα μου καλό σου ταξίδι...» (εκδόσεις «Ηλιοτρόπιο», Ν. Φλουτζή 12, Χαϊδάρι, τηλ. 5811.105). Ενα πλούσια εικονογραφημένο (με εικόνες σπανιότατων παλιών ελληνικών χαρτονομισμάτων, κερμάτων, φωτογραφιών, κ.ά.) «αποχαιρετιστήριο» στη δραχμή. Ενα «ρέκβιεμ» για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίσουν οι μελλούμενοι το «πάλαι ποτέ εθνικό μας νόμισμα», που σε εποχή ευρω-παγκοσμιοποίησης «ενταφιάζεται άκλαυτο - όπως και τόσα άλλα - στη συλλογική εθνική μας λήθη (...)», όπως εύστοχα σημειώνει στον πρόλογό του ο εκδότης. Τι ήταν η δραχμούλα μέχρι τώρα για τους ενήλικες; Ενα «δομικό στοιχείο» της πάλης τους για επιβίωση. Για τη νεολαία; «Το πρώτο χαρτζιλίκι, η πρώτη αγορά στο χαρτοπωλείο της γειτονιάς, το πρώτο εισιτήριο στο θερινό κινηματογράφο, το πρώτο μεροκάματο, το πρώτο κέρασμα...». Στη γλώσσα μας λέγαμε «φραγκοδίφραγκα», «ούτε τρύπια δεκάρα», «δε δίνω δεκάρα τσακιστή», «δραχμοδίαιτος», «δραχμοφονιάς» και ξέραμε τι λέγαμε. Τώρα θα μπασταρδέψουμε και γλωσσικά λέγοντας «ευρω-δίευρα» ή «ευρωφονιάς». Εκτός κι αν με το «ευρωφονιάς» εννοούμε «λαοφονιάς»...


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Χαμίντ Καρζάι

Γρηγοριάδης Κώστας

Αναγορεύτηκε «πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν» από τη Διάσκεψη της Βόννης. Ελαβε την Πέμπτη επίχρισμα νομιμότητας από τον ΟΗΕ. Είναι, ίσως, ο πιο στενός συνεργάτης της CIA στο συνεχιζόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο λόγος, ασφαλώς, για τον 43χρονο Αφγανό της φυλής Παστούν Χαμίντ Καρζάι.

Υπήρξε ένας (ακόμη) «ενδιάμεσος» στη μεταφορά κεφαλαίων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στους μουτζαχεντίν τη δεκαετία του 1970 (όπως και ο μπιν Λάντεν, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία). Εχει καταθέσει στο αμερικανικό κογκρέσο για τον τοτινό πόλεμο «κατά της ΕΣΣΔ». Κι αποτελεί συχνό επισκέπτη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια των δύο τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ - όπου διατηρεί αλυσίδα εστιατορίων και έχει «εμπορικές δραστηριότητες», κάτι που μοιάζει να είναι η «επιβράβευσή» του για τις καλές υπηρεσίες που πρόσφερε.

Επιστρατεύτηκε ξανά(;) τον Οκτώβρη, στις απαρχές του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν για «να ρίξει τους Ταλιμπάν». Παρ' ολίγον σε μια περίπτωση να έχει την τύχη του Αμπντούλ Χακ - που κρέμασαν οι Ταλιμπάν - αλλά τον «έσωσε μονάδα κομάντος». Ο ίδιος αρνείται ότι έτσι έγιναν τα πράγματα. Τις τελευταίες μέρες πρωταγωνίστησε στα γεγονότα της Κανταχάρ, με τους Ταλιμπάν να αποχωρούν, αλλά ακόμη και συμμάχους του να τον κατηγορούν ότι «προκάλεσε χάος και δε συμβουλεύτηκε κανέναν».

Οι Αμερικανοί λένε πως «όλοι τον σέβονται». Η Ευρώπη τον προσεταιρίζεται - διστακτικά. Πόσο θα «διαρκέσει», άραγε;


Μπ. Γ.

Παπαγεωργίου Βασίλης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ