Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Συγκέντρωση καταδίκης των αντιεκπαιδευτικών μέτρων

ΑΠό τη χτεσινή κινητοποίηση
ΑΠό τη χτεσινή κινητοποίηση
Με νέα συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, εκπαιδευτικοί και φοιτητές συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία που διεξαγόταν χτες σε τρία από τα άρθρα του σχεδίου νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρέθηκε η βαθύτερη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων - και σε συγκεκριμένο ποσοστό - με την αξιολόγησή τους σύμφωνα με κριτήρια της «αγοράς». Επίσης η διάταξη που αναγνωρίζει ως ισότιμα τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων και για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η πρόβλεψη για τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες προσλήψεων για όσους νεοδιόριστους και αναπληρωτές δεν αναλάβουν υπηρεσία για διάφορους λόγους, που σχετίζονται και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Επιπλέον, εκπαιδευτικά σωματεία και Ομοσπονδίες, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καταδίκασαν μέσα από τη συγκέντρωση το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που προχωρά ένα ακόμα βήμα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προβάλλοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, απαίτησαν δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία, δηλώνοντας πως ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σπ. Μαρίνης, εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, σημείωσε πως τα μέτρα που ψηφίζονται θα ακυρωθούν στην πράξη μέσα από αγώνες. «Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη συλλογικά, μέσα από τα συνδικάτα μας, με επίκεντρο το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης της ΕΕ που από κοινού "λιβανίζουν". Μόνος δρόμος είναι η οργάνωση στα σωματεία, η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα», τόνισε. Αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζοντας πως τις επόμενες μέρες ξεκινά μια μεγάλη εκστρατεία μέσα στους χώρους δουλειάς. «Προετοιμάζουμε νέα κινητοποίηση και στις 31 Γενάρη θα είμαστε ξανά στο δρόμο με όλες μας τις δυνάμεις», σημείωσε.

Στη Θεσσαλονίκη

Νέα κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης έκαναν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και στη Θεσσαλονίκη. Μόνιμοι και αναπληρωτές συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών η Ειρήνη Σκοπελίτη και η Ελένη Μαυροπούλου, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, παρουσίασαν τις επιπτώσεις των σχεδιασμών της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχονται σε συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ, απαίτησαν μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

Κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες των σωματείων να οργανώσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους και με απεργιακή κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org