Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπερψηφίστηκε η εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τα χαρτιά των ιδιωτικών κολεγίων

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας υπερψηφίστηκαν χτες το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής και τα άρθρα 16, 33 και 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει ψηφιστεί επί τις αρχής από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Το άρθρο 16 προβλέπει την «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων και των τμημάτων τους. Οσα πανεπιστήμια ή τμήματα δεν αξιολογηθούν θετικά θα βλέπουν 20% μείωση από την ήδη ελλιπή κρατική χρηματοδότηση. Από τους 289 βουλευτές 185 ψήφισαν υπέρ και 104 κατά. Υπέρ ψήφισαν συγκεκριμένα οι βουλευτές των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ καταψήφισε το άρθρο 16.

Το άρθρο 33 προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. Σε σύνολο και πάλι 289 παρόντων βουλευτών, ψήφισαν υπέρ 163, κατά 111 και 15 «παρών». Οι βουλευτές που δήλωσαν «παρών» ήταν του ΚΚΕ καθώς τα 37 νέα πανεπιστημιακά τμήματα είναι αυτά από την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία δημιουργήθηκαν τμήματα - «φρανκενστάιν», χωρίς επιπλέον πόρους, υποδομές, προσωπικό και μέσα.

Το άρθρο 50 είναι αυτό που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς προβλέπει την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ για τους εκπαιδευτικούς και ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ παίρνοντας 153 υπέρ και 136 κατά.

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήκωσε και χτες, στη διάρκεια της ψηφοφορίας, κουρνιαχτό για το άρθρο 50 κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ότι απέκρυψε αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έλεγε, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν υπάρχει υποχρέωση της χώρας για την αντιστοίχιση των πτυχίων των κολεγίων, όταν βέβαια το νομοσχέδιο φέρει ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τη μεγαλύτερη πρόσδεση των πανεπιστημίων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπ. Λιβάνιος υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί 4 χρόνια, ως κυβέρνηση, έκανε το σωστό και αναγνώριζε την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων».

«Το ΚΚΕ ό,τι είχε να πει για το άρθρο 50 το έχει πει. Ο λόγος, πλέον, είναι στο κίνημα ώστε αυτό το εκτρωματικό άρθρο να ακυρωθεί στην πράξη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ