Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητεί ρόλο στο επικίνδυνο για το λαό παζάρι και στις κόντρες στην Ανατ. Μεσόγειο

Συνάντηση Πάιατ με τον υπουργό Εξωτερικών και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των δηλώσεών του πως οι ΗΠΑ «φυσικά και θα εμπλακούν» στα Ελληνοτουρκικά

Από τη χτεσινή συνάντηση Πάιατ - Δένδια
Από τη χτεσινή συνάντηση Πάιατ - Δένδια
Την προσπάθεια εμπλοκής της κυβέρνησης στις εξελίξεις στη Λιβύη για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης επανέλαβε ξανά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο φόντο της επερχόμενης «διεθνούς διάσκεψης» στο Βερολίνο την ερχόμενη Κυριακή, στην οποία όπως τελικά ανακοινώθηκε χτες βράδυ δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα.

Ο Στ. Πέτσας μιλώντας χτες στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε χαρακτηριστικά «κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε - θέλουμε να συμμετάσχουμε - σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα στη βάση πολιτικής λύσης», ενώ συνδύασε το θέμα με την ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά, όπου δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου.

Παράλληλα, ξανάβαλε εκ μέρους της κυβέρνησης τις ΗΠΑ ως «εγγυητές» της ασφάλειας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, παραπέμποντας σε όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και προσθέτοντας ότι «είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Πομπέο, και ο Αμερικανός πρέσβης, κ. Πάιατ, που (...) επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουν, προκειμένου να μην υπάρχει κλιμάκωση οποιασδήποτε έντασης στην περιοχή μας».

Θυμίζουμε ότι ο πρέσβης είπε προχτές σε δημοσιογράφους ότι «φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο και έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν», ενώ πρόσθεσε πως από τη μεριά της η Ουάσιγκτον «θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους», δείχνοντας προς την κατεύθυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων». Δείχνοντας δε ποιο είναι το επίδικο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την κυβέρνηση, εκτίμησε ότι «η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί».

Τα αποτελέσματα των «συζητήσεων» μαθαίνονται αργότερα...

Σε κάθε περίπτωση, ο Στ. Πέτσας παρέπεμψε επίσης στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών Μ. Πάλμερ στην Ελλάδα, τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, για τη συμμετοχή του στο συνέδριο των Δελφών.

«Από κει και πέρα, είναι θέμα της αμερικανικής διπλωματίας αν θα επιλέξει ο κ. Πάλμερ να έρθει νωρίτερα ή αν θα συνδυάσει αυτήν την επίσκεψη στην Αθήνα με επίσκεψη και στην Αγκυρα. Αλλά (...) στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας υπάρχουν πολλά επίπεδα συζητήσεων. Και συνήθως τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων τα μαθαίνουμε αρκετά αργότερα από την ώρα που εκδηλώνονται οι πρωτοβουλίες», συνέχισε, επιχειρώντας πάλι την καλλιέργεια προσδοκιών και τον εφησυχασμό του λαού για τα όσα δρομολογούνται πίσω από κλειστές πόρτες.

Τέλος, για άλλη μια φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταλήξουν οι δύο πλευρές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δίνοντας ξανά έναν σχετικό «οδικό» χάρτη: «Η διαδικασία, την οποία βλέπει η Ελλάδα, είναι μια διαδικασία καταρχάς αποκλιμάκωσης της οποιασδήποτε τουρκικής προκλητικότητας. Και αυτό έχει να κάνει με το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις που συνεχίζουν να γίνονται για τα ΜΟΕ. Και αν υπάρξει κοινός τόπος, θα προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές και ενδεχομένως και σε διαδικασία συνυπογραφής συνυποσχετικού, για να πάει το μοναδικό νομικό θέμα που έχουμε με τη γείτονα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό».

Την ίδια ώρα, στο φόντο προχτεσινών δηλώσεών του ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν χαρακτηρίζει παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και ότι «τα νησιά, και κυρίως του μεγέθους της Κρήτης, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», παραγράφοντας εμμέσως πλην σαφώς κυριαρχικά δικαιώματα για τα υπόλοιπα και ανοίγοντας και από εκείνη την πλευρά την πόρτα για τις σχετικές αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ πήγε για άλλη μια φορά χτες στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Δένδια. Ο Αμερικανός χαρακτήριζε κατόπιν «εξαιρετική» τη συνάντηση, που στόχο είχε να ξανασυζητήσουν πάνω στην «πολύ επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον με τον πρωθυπουργό» και «να καταγραφούν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας το 2020».

Ο Πάιατ συναντήθηκε χτες και με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά, Γ. Κατρούγκαλο και Β. Καλπαδάκη, και κατόπιν δήλωσε «ευχαριστημένος» που τους είδε, γνωστοποιώντας ότι τους «ενημέρωσε» για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα «αποτελέσματά» του, όπως και για «τη σημασία να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση, μεταξύ άλλων για την άμυνα, την ασφάλεια, την Ενέργεια και τις επενδύσεις». Ο δε Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, χαρακτήρισε «ουσιαστική» τη «συζήτηση με τον Αμερικανό πρέσβη για το παρόν και το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Ιρανό ομόλογό του, μετά και το ιρανικό διάβημα για τις δηλώσεις Μητσοτάκη που δικαιολογούσαν τη δολοφονική επίθεση των Αμερικανών. Πηγές του ΥΠΕΞ λένε ότι τελικά οι δύο πλευρές δεν βρήκαν κάποιο κενό στο πρόγραμμά τους.

Σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Μαρόκο, όπου θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας «ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ