Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την παράταση της ΕΓΣΣΕ στα μέτρα του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου

Τη νέα ΕΓΣΣΕ που συμφώνησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στα μουλωχτά και με άκρα μυστικότητα, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, καθώς μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα η ΓΣΕΕ δεν είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, η νέα ΕΓΣΣΕ παρατείνει στην ουσία την ισχύ των όρων της Σύμβασης του 2018 για μία ακόμα χρονιά.

«Η διορισμένη από τα δικαστήρια πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στα μουλωχτά και σαν τον κλέφτη για μία ακόμα φορά, και χωρίς έως τώρα να έχει προχωρήσει σε ανακοίνωση, χωρίς να έχει συγκαλέσει οποιαδήποτε μορφή των οργάνων της, συμφώνησε ξανά στην επέκταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα μέτρα και τα σταθμά της εφαρμογής του άθλιου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με νόμο και Υπουργική Απόφαση», σημειώνει το ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Αυτοί που τάχα κόπτονται και φωνάζουν για τη δημοκρατία στα συνδικάτα και κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τις δημοκρατικές διαδικασίες, αποδεικνύουν ξανά στην πράξη το σεβασμό τους σε αυτές. Για μια ακόμα φορά μέσα από δημοσιεύματα στον Τύπο, χτες αργά το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι το προεδρείο της ΓΣΕΕ προχώρησε σε συμφωνία με τις εργοδοτικές ενώσεις».

Οσον αφορά το περιεχόμενο της Σύμβασης, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα εξής: «Η συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βάζει στον πάγο και τορπιλίζει τις διεκδικήσεις στους κλάδους αλλά και συνολικά τους αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Ετρεξε σαν το λαγό προκειμένου να προλάβει ακόμα και τη στημένη διαβούλευση για τα μεροκάματα, που με βάση το νόμο ξεκινάει το Φλεβάρη.

Το κείμενο της νέας συμφωνίας είναι η επέκταση της ΕΓΣΣΕ του 2018, η οποία πατάει πάνω στους μνημονιακούς νόμους και τις αξιολογήσεις με όρους συμμόρφωσης στη βάση της ατζέντας του ΣΕΒ και των υπόλοιπων εργοδοτικών ενώσεων. Η συγκεκριμένη μεθόδευση αποτελεί πάγια πρακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους».

Μάλιστα, οι ίδιοι συνδικαλιστές που τρέχουν να υπογράψουν με χέρια και με πόδια την ΕΓΣΣΕ την οποία υπαγορεύουν εργοδότες και κυβερνήσεις, δεν κουνάνε ούτε δαχτυλάκι μπροστά στην αντεργατική επίθεση. «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ως σημαία και κρυβόταν πίσω από την απόφαση του δικαστηρίου που τη διόρισε, αναφέροντας πως δεν της δίνεται καμία επιπλέον δικαιοδοσία πέρα από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Η επίκληση της δικαστικής απόφασης ήταν τάχα ο λόγος που δεν μπορούσε να συζητήσει και να πάρει απόφαση για απεργία τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη, μπροστά στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας», υπενθυμίζει το ΠΑΜΕ. «Ομως για ένα κορυφαίο ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, όπως η συζήτηση για την ΕΓΣΣΕ, προχώρησε σε νέα συμφωνία όχι απλά χωρίς σύγκληση των οργάνων της και χωρίς ενημέρωση, αλλά μονομερώς και σε πλήρη μυστικότητα», επισημαίνει.

«Υπηρεσίες» και σημαντικά ανταλλάγματα

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΜΕ επαναλαμβάνει πως οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι αποτελούν «τον πιο έμπιστο συνεργάτη των αφεντικών και της κυβέρνησης, με θέσεις και πρακτικές που αποτελούν βούτυρο στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει τις προτάσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, που αναρωτιόταν "ποιος εργοδότης θα δώσει σήμερα 751 ευρώ", ή τις τοποθετήσεις πως "η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της"».

Το ρόλο τους επιβεβαιώνει και το διόλου τυχαίο γεγονός ότι μέσα στην ΕΓΣΕΕ «περιλαμβάνεται η σύσταση Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, δηλαδή η προώθηση μιας μορφής της ιδιωτικής ασφάλισης που διακαώς επιδιώκει ο ΣΕΒ, παραμονές του νέου αντιασφαλιστικού νόμου που θα φέρει μέσα στο Γενάρη η κυβέρνηση».

Τέλος, το ΠΑΜΕ φέρνει στο επίκεντρο το ζήτημα των ανταλλαγμάτων που έχει παζαρέψει και εξασφαλίσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις πολύτιμες υπηρεσίες της. «Αυτή η απαξιωμένη ηγεσία των ελάχιστων εργατοπατέρων, που αποτελούν "θέαμα" και προκαλούν γέλιο σε κάθε απεργιακή συγκέντρωση, δεν έχει κανένα δικαίωμα να ορίζει τις τύχες των εργαζομένων. Εχει θρονιαστεί στο σβέρκο της εργατικής τάξης μέσα από νοθείες και με καθοριστική τη συμβολή και την άμεση βοήθεια της εργοδοσίας. Αυτή η ηγεσία έχει ζητήσει εγγυήσεις από τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει τη συνδικαλιστική της επιβίωση, ώστε να έχει πιο αναβαθμισμένο ρόλο ως κοινωνικός εταίρος στους στόχους της ανταγωνιστικότητας. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει ήδη πάρει ισχυρά ανταλλάγματα από την κυβέρνηση ώστε όχι μόνο να κλείνει τα αυτιά και τα μάτια μπροστά στην επίθεση που εξαπολύεται, αλλά να γίνεται και πιόνι στο άρμα της ανάπτυξης που τσακίζει εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», ξεκαθαρίζει.

«Το σύνθημα εκατοντάδων εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των χιλιάδων εργαζομένων που ακούστηκε στα συνέδρια της ΓΣΕΕ για "συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών" θα ακουστεί ξανά, όσες κολιγιές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι κάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι τους αποκάλεσαν συνδικαλιστική μαφία!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ