Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ
Με παρακαταθήκη την πολυήμερη απεργία, συνεχίζουμε για τα δίκαια αιτήματά μας

Ο μεγάλος αγώνας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία το κεφάλαιο και η κυβέρνηση βαθαίνουν τα χτυπήματά τους συνολικά ενάντια στην εργατική τάξη. Την ίδια ώρα που η εργοδοσία του ομίλου κλιμακώνει τα νέα αντεργατικά σχέδιά της, η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει νέο κύκλο επίθεσης στα εργατικά, συνδικαλιστικά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, προσπαθεί να περάσει το δόγμα «νόμος και τάξη», προκειμένου να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου.

Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ ξεκινήσαμε έναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα, διεκδικώντας ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που θα καλύπτει όλους τους εργαζομένους στον όμιλο, ανεξάρτητα με τις εργασιακές σχέσεις, κάνοντας πέρα τους διαχωρισμούς που έχει επιβάλει η εργοδοσία με την υπογραφή ή την ανοχή της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΟΤΕ) όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από την πρώτη στιγμή της διεκδίκησης της ΣΣΕ, οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο ΟΤΕ και συνολικότερα στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής αναδείξαμε τη σημασία αυτής της πάλης των εργαζομένων, με αυτό το περιεχόμενο, στον μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου.

Σημαντική παρακαταθήκη η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη μάχη

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, οι οποίες αποτυπώνονται και στην αγωνιστική αντοχή που επέδειξαν στην τωρινή απεργιακή μάχη, είχαν εκδηλωθεί και πριν δύο χρόνια, κατά τη διεκδίκηση της προηγούμενης ΣΣΕ. Εγιναν τότε δύο 48ωρες απεργίες με τεράστια επιτυχία, όμως οι πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να υπονομεύσουν αυτές τις διαθέσεις. Ουσιαστικά «σφύριξαν λήξη» των κινητοποιήσεων και υπογράφηκε άλλη μία σύμβαση στο ίδιο πλαίσιο των προηγούμενων, διατηρώντας και επεκτείνοντας τους διαχωρισμούς και τις 9 διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο.

Παρά το γεγονός ότι η απογοήτευση που επικράτησε τότε στους εργαζόμενους ήταν μεγάλη και γιγαντώθηκε το ιδεολόγημα της λεγόμενης «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο και στον κλάδο δεν το έβαλαν κάτω, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση αυτού του κλίματος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιήσαμε το μέτωπο που άνοιξε το ΠΑΜΕ για τη σημασία των Συλλογικών Συμβάσεων και τον κοινό αγώνα που πρέπει να υπάρχει από όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς για τις ΣΣΕ. Δημιουργήσαμε σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που επανέφερε τα δικαιώματα των εργαζομένων πριν τους αντεργατικούς νόμους του μνημονίου που κατήργησαν τις ΣΣΕ και πήγαμε με συνελεύσεις μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς και σε Γενική Συνέλευση των κλαδικών συνδικάτων, μέσα από τις οποίες πήραμε υπόψη τις παρατηρήσεις των εργαζομένων. Κάναμε συναντήσεις με πολλά πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και συμμετείχαν στη διαμόρφωση του σχεδίου.

Ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε το βαθμό οργάνωσης των εργαζομένων. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στον ΟΤΕ δεν επέτρεπε να εγγραφούν στα σωματεία οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι. Πρωτοστατήσαμε για τη δημιουργία σωματείου στην «Cosmote e-Value» όπου δουλεύουν περίπου 5.500 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 3.500 είναι «ενοικιαζόμενοι» και δεν τους έκαναν δεκτούς τα υπάρχοντα σωματεία στον όμιλο ΟΤΕ. Αυτό το επιχειρησιακό σωματείο με μόλις 10 μήνες λειτουργία και δράση, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, δημιούργησε σχέδιο ΣΣΕ το οποίο εξισώνει τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στην «e-Value» με το σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, όπως αυτά είχαν κατακτηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και ίσχυαν μέχρι το 2011.

Η δουλειά που ανοίξαμε αυτά τα δύο χρόνια, λειτουργώντας και από θέση πλειοψηφίας εκεί που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης των Σωματείων, αλλά και εκεί που λειτουργήσαμε με όρους μειοψηφίας, στα υπόλοιπα σωματεία του ΟΤΕ και στην Ομοσπονδία, συνέβαλε στην αντιμετώπιση των ιδεολογημάτων της «αναποτελεσματικότητας», στο να κατανοηθεί από ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, κυρίως των νέων, η αναγκαιότητα για συλλογική δράση, συλλογική πάλη, συλλογική διεκδίκηση.

Με την καθημερινή μας δράση μέσα στους χώρους δουλειάς αναδείξαμε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, πήγαμε κόντρα στην εντατικοποίηση μέσω των «αξιολογήσεων». Εξηγήσαμε το πόσο πολύ έχει αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων από την εργοδοσία μέσα από το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την αξιοποίηση του νομικού οπλοστασίου που είχε διαθέσιμο στα χέρια της από τις κυβερνήσεις.

Επίσης φέραμε στο προσκήνιο τους αντεργατικούς σχεδιασμούς που έχει η εργοδοσία για το επόμενο διάστημα, τη δημιουργία δηλαδή νέων θυγατρικών προκειμένου να αυξήσει την «ευελιξία» των εργαζομένων, ώστε από καλύτερη θέση να κινηθεί στον ανταγωνισμό που υπάρχει στον κλάδο.

Με αυτόν τον τρόπο αυξήσαμε την πίεση προς τις πλειοψηφίες των επιχειρησιακών σωματείων στον ΟΤΕ και την πλειοψηφία της ΟΜΕ. Πίεση που έρχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την αντικειμενική πραγματικότητα, την καθημερινότητα που διαρκώς επιδεινώνεται μέσα στους χώρους δουλειάς και στο σύνολο της ζωής των συναδέλφων.

Το αίτημα για μια ενιαία ΣΣΕ που θα εξισώνει τους εργαζόμενους προς τα πάνω ενισχύθηκε από τη συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς με το σχέδιο ΣΣΕ. Η ανάγκη για κλαδική οργάνωση και σύμβαση αναδείχθηκε πιο αποφασιστικά με το σχέδιο της κλαδικής σύμβασης που έγινε για πρώτη φορά.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας της διεκδίκησης, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας βρέθηκε η ανάγκη να περάσει η υπόθεση της επιτυχίας του αγώνα στα χέρια των εργαζομένων. Απέναντι στη λογική της ανάθεσης που χρόνια τώρα καλλιεργούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη η δημιουργία απεργιακών επιτροπών, η καθημερινή παρουσία στους χώρους δουλειάς, το τράβηγμα νέων δυνάμεων στις κινητοποιήσεις.

Απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης

Απέναντί μας στέκεται η εργοδοσία, που με τις πλάτες των κυβερνήσεων και του αντεργατικού οπλοστασίου που της έχουν διασφαλίσει κρατάει αδιάλλακτη στάση, προκειμένου να υπερασπιστεί και να αυξήσει τα 1,3 δισ. ευρώ των κερδών της και τα 340 εκατ. ευρώ που έδωσε στα παράσιτα τους μετόχους.

Εκανε ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην έχει επιτυχία ο αγώνας μας. Προσπάθησε να στρέψει μια μερίδα εργαζομένων απέναντι στην άλλη, να συκοφαντήσει τον αγώνα μας διαστρεβλώνοντας ακόμα και τα αιτήματά μας. Ομως το ίδιο το πλαίσιο που διαμορφώσαμε, που ενοποιεί όλους τους εργαζόμενους, καθώς και η πολύτιμη αλληλεγγύη που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή της απεργίας, δεν της το επέτρεψαν.

Δεν της έχουν βγει ούτε απεργοσπαστικοί μηχανισμοί που προσπάθησε να στήσει, δεν φτάνουν όλοι οι εργολάβοι μαζί να αντικαταστήσουν την τεράστια συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, δεν της αρκεί η «σιγή ασυρμάτου» που επιβλήθηκε για την απεργία στα περισσότερα ΜΜΕ. Αφού δεν τα κατάφερε με όλα αυτά, η εργοδοσία έβαλε μπροστά με τη βοήθεια της κυβέρνησης την καταστολή, με μηνύσεις και συλλήψεις προσπάθησε να κάμψει τους απεργούς. Η ακόμα μαζικότερη συμμετοχή από την επόμενη κιόλας μέρα έδωσε όμως απάντηση, απέτρεψε και αυτό το σχέδιο.

Να γίνουν άμεσα συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς

Την Κυριακή 12/1 κλείνει ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει!

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΟΜΕ, που ακόμα και τώρα μέσα στις κινητοποιήσεις υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων, είτε με τη στάση που κρατούν οι εκλεγμένοι είτε με τις μορφές που κάθε φορά επιλέγουν, ακόμα και με το πλαίσιο που βγάζουν προς τους εργαζόμενους. Ενα πλαίσιο που εγκλωβίζει τις όποιες διεκδικήσεις στο πλαίσιο της κερδοφορίας του ομίλου.

Οι εργαζόμενοι σε αυτό το κρίσιμο σημείο θα πρέπει να κάνουν πράξη αυτό που η πλειοψηφία της ΟΜΕ, η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν και να αποτρέψουν. Από Δευτέρα, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα επιβεβαιώνουμε την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας και θα απαιτήσουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κάθε μορφή το επόμενο διάστημα.


Αλέκος ΠΕΡΡΑΚΗΣ
Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, μέλος της ΕΕ της ΟΜΕ ΟΤΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ