Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οργανώνουμε αποφασιστικά τον απεργιακό αγώνα με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση

Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση που έκανε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Ν. Μαυροκέφαλος

Με τη συμμετοχή δεκάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων της Αττικής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9/1 η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αττική, με αντικείμενο την οργάνωση ισχυρού απεργιακού αγώνα, με αιχμή την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ από τη σύσκεψη, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση που παρουσίασε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, καθώς και ρεπορτάζ από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν εκπροσώπων συνδικάτων και φορέων.

Ακολουθούν τα αποσπάσματα από την εισήγηση.

***

Βρισκόμαστε εδώ για να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα και πιο αποφασιστικά τον απεργιακό αγώνα ενάντια στην επιδίωξη της κυβέρνησης να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα κοινωνικο-ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να οργανώσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ηδη, δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα έχουν αποφασίσει να απαντήσουν με απεργία. Προετοιμάζουν τον απεργιακό αγώνα με μαζικές διαδικασίες, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, οργανώνουν την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων.

Η αντιασφαλιστική επίθεση αφορά στην καρδιά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων


Το ΠΑΜΕ πήρε την πρωτοβουλία να οργανωθεί η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση και να κλιμακωθεί ο αγώνας, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Για επίθεση που ακυρώνει στην κυριολεξία τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού σε όλο τον εργασιακό τους βίο. Εκατοντάδες χιλιάδες θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, τις ασφαλιστικές εισφορές τους να χάνονται, τα εφάπαξ τους να εξανεμίζονται. Ο λαός μας θα βρίσκει τις πόρτες των νοσοκομείων κλειστές, για να ανοίγουν θα πρέπει να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό, εξοπλισμό. Τα φάρμακα θα γίνουν ακόμα πιο ακριβή υπόθεση, ενώ θα μεγαλώσει και η επίθεση στον τομέα της Πρόνοιας.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ομολόγησε με τις δηλώσεις του αυτήν τη βδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, λέγοντας ότι «αυτό το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι μια επιτομή σε μια διαδρομή 10 ετών». Ανέφερε πως ο νέος ασφαλιστικός νόμος «θα έρθει να λύσει μια για πάντα το γόρδιο δεσμό ενός προβλήματος, του ασφαλιστικού συστήματος, εκκρεμότητες και επιπλοκές που είχε και την περίοδο της δεκαετίας που πέρασε», δηλαδή ακριβώς το ίδιο μοτίβο επιχειρηματολογίας που έχουμε ακούσει απ' όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια και συνδυάστηκε με βαριά πλήγματα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.


Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Οι επόμενοι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο δυνατοί. Ολοι οι αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στη ΛΑΡΚΟ, στα νοσοκομεία, πρέπει να γνωρίζουν τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη, να δυναμώσουν, να στηριχθούν, να προσανατολιστούν αποφασιστικά σε αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ένα πέπλο συσκότισης και σιγής ασυρμάτου που προσπαθούν να επιβάλουν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μαζί και τα ΜΜΕ.

Εχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο. Για να πληθύνουν οι αποφάσεις σωματείων που συμμετέχουν στην απεργία. Να μην υπάρξει σωματείο, Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία που δεν θα συζητήσει τις επόμενες μέρες τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας, η οποία καθ' ομολογία στελεχών της κυβέρνησης θα είναι τις επόμενες βδομάδες, πιθανόν και στα τέλη Γενάρη. Δεν χωρά λοιπόν καμία αναμονή και κανείς εφησυχασμός.


Είχαμε μια σημαντική αφετηρία. Τα πολύ μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα, που πήραν παλλαϊκό χαρακτήρα. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ήταν το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων στις 14 Δεκέμβρη.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, η δουλειά των συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων που προηγήθηκε τσαλάκωσαν το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η αντιλαϊκή της πολιτική έχει πλατιά λαϊκή στήριξη. Περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν τις αντιδραστικές αλλαγές που θα φέρει η νέα μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. Εχουν διαμορφωθεί καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτός ο απεργιακός αγώνας που ξετυλίγεται να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, να ανοίξει το δρόμο για τις διεκδικήσεις μας.

Να δούμε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία δυναμικού απεργιακού κλίματος

Πρέπει όμως να δούμε ακόμα πιο συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη δημιουργία δυναμικού απεργιακού κλίματος και στην καλύτερη προετοιμασία του απεργιακού μετώπου.

Αμεσα, τις επόμενες μέρες, να συνεδριάσουν όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων. Να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά, σε νέους χώρους δουλειάς και σε νέα τμήματα εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και πολύ συγκεκριμένη δουλειά για την επιτυχία της απεργίας, με πολύ συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε χώρο δουλειάς ξεχωριστά.

  • Κρίσιμο ζήτημα είναι η επεξεργασία του πλαισίου πάλης ανά κλάδο που να επικεντρώνει στις αιχμές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην πάλη για δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους. Το πλαίσιο πάλης που έχει δώσει στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ εδώ και βδομάδες είναι η βάση αυτής της επεξεργασίας.
  • Κάθε συνδικάτο, κάθε Ομοσπονδία, κάθε Εργατικό Κέντρο να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προπαγάνδας και ενημέρωσης των εργαζομένων. Με ανακοινώσεις, πανό και αφίσες, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και φτιάχνοντας σποτάκια, γράφοντας συνθήματα στους δρόμους, στήνοντας ή αξιοποιώντας μικροφωνικές σε δρόμους, δημαρχεία, για να δυναμώσει το απεργιακό κάλεσμα. Να βάλουμε αφίσες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ρίξουμε τρικάκια στους δρόμους. Να σκεφτούμε και νέες μορφές.
  • Επίκεντρο είναι οι χώροι δουλειάς. Η επιτυχία της απεργίας σε έναν χώρο δουλειάς εξασφαλίζεται με το αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν μαζευτεί, συζητήσει και αποφασίσει για την απεργία. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, λοιπόν, ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις στους χώρους δουλειάς. Στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και απεργιακών επιτροπών. Στη διάταξη δυνάμεων ακόμα και στα τμήματα των επιχειρήσεων, στην παραγωγή, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, παντού. Στην επιδίωξη το κάλεσμα ενός εργοστασίου ή μιας επιχείρησης στην απεργία να αφορά και το διπλανό εργοστάσιο, τη διπλανή υπηρεσία. Γιατί οι συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι εργάτες θα απλώσουν το χέρι τους στο διπλανό χώρο δουλειάς, θα βοηθήσουν τους εργάτες και τους υπάλληλους να κάνουν το βήμα που δεν έχουν κάνει ακόμα, να κάνουν το θυμό τους αγώνα.
  • Να απαντήσουμε αποφασιστικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης που επιδιώκει να «χρυσώσει το χάπι» με ορισμένες αυξήσεις - ψίχουλα που αφορούν ένα μικρό τμήμα συνταξιούχων, ίσως και με ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, επίσης για ένα μικρό τμήμα συνταξιούχων. Είναι όμως αυτή η πολιτική δίκαιη για το λαό; Είναι η επιστροφή των απωλειών που έταζαν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η ΝΔ; Μπορούν να αντικαταστήσουν το 40% των απωλειών σε συντάξεις και το πετσόκομμα δεκάδων επιδομάτων και υπηρεσιών που αφαίρεσαν στα χρόνια της κρίσης; Μήπως φέρνουν πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δισ. ευρώ που, μέσω του «κουρέματος», του χρηματιστηρίου και άλλων οδών, κατέληξαν στα χέρια των τραπεζιτών και άλλων επιχειρηματικών γερακιών; Σε καμιά περίπτωση. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε ορισμένα ψίχουλα να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους από το συντριπτικό χτύπημα που ετοιμάζει η ΝΔ στις επικουρικές συντάξεις, συνολικά στα κοινωνικο-ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Να δυναμώσει το μέτωπό μας απέναντι στην επικίνδυνη γραμμή των επαγγελματικών ταμείων που προωθεί η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις. Προωθούν και στηρίζουν, δηλαδή, την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την αρπαγή και το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Απαιτείται κάθε μικρό ή μεγάλο αγωνιστικό σκίρτημα που αναπτύσσεται σε χώρους δουλειάς και κλάδους να δένεται με την ανάγκη του γενικότερου απεργιακού αγώνα, με την προοπτική όλοι οι επιμέρους αγώνες να συναντώνται και να κορυφώνονται στην απεργία για τη δημόσια και Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Εχουμε την ευθύνη να στηρίξουμε τους αγώνες της αγωνιζόμενης φτωχής αγροτιάς που έχει εξαγγείλει νέα μπλόκα και κινητοποιήσεις. Να στηρίξουμε τους αγώνες των αυτοαπασχολούμενων της πόλης για τα δίκαια αιτήματά τους. Ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση αφορά όλο το λαό και είναι ευθύνη των εργατικών συνδικάτων, ειδικά των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, να οργανώσουν την κοινή δράση και τον αγώνα.
  • Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, μιας κρίσιμης στρατηγικής βιομηχανικής μονάδας για τη χώρα, που οδηγείται σε κλείσιμο, με συνέπεια εκατοντάδες απολύσεις και πώληση κομματιών - φιλέτων σε ιδιώτες. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας με τεράστιες δυνατότητες απαξιώνεται και κλείνει, όπως πριν από λίγες μέρες έβαλε λουκέτο και η «Χαλυβουργική». Τέτοιες στρατηγικές μονάδες όπως τα ορυχεία, η ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ, οι χαλυβουργίες, που στο πλαίσιο μιας εργατικής εξουσίας θα μπορούσαν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και λαϊκής ευημερίας, «θυσιάζονται» στα πλαίσια του μονοπωλιακού ανταγωνισμού και της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η πορεία που επιβάλλει τη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων, τη γενίκευση της μερικής και ελαστικής απασχόλησης, της ενοικιαζόμενης και «εργολαβικής» εργασίας.
«Υποδεχόμαστε» αγωνιστικά την προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η «ανάπτυξη» που μας έταζε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και μας τάζει σήμερα η ΝΔ είναι στρωμένη με αγκάθια για το λαό. Αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι εργαζόμενοι όμως αντιδρούν και θα συνεχίζουν να αντιδρούν. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Οσα μέτρα καταστολής και να πάρει η ΝΔ, όπως και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πέσουν στο κενό, θα μείνουν στα χαρτιά. Μετά τον απεργοκτόνο νόμο και την ποινικοποίηση σε «ιδιώνυμο» των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς από το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ μετά το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων, προχωρά τώρα στην προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων με όχημα τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Δεν θα τους περάσει ούτε αυτή η προσπάθεια. Καλούμε όλα τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα στην Ελλάδα να υποδεχτούν αγωνιστικά αυτήν τη νέα προσπάθεια της ΝΔ να εφαρμόσει το δόγμα «νόμος και τάξη» που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική.

Πάλη ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Εκτός των άλλων οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για το λαό μας, για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Τα εργατικά συνδικάτα όχι μόνο πρέπει να επαγρυπνούν αλλά πρέπει άμεσα να οργανώσουν τη συζήτηση και την ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις αυτές, για τις αιτίες που οξύνουν την επίθεση της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών γερακιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους λαούς. Να οργανώσουν τη συζήτηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και για την πρωτοβουλία των συνδικάτων, για την οργάνωση της αντίστασης απ' τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πρέπει να την απορρίψουν και να την αντιπαλέψουν. Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν με συνέπεια η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου.

Απ' αυτήν τη σκοπιά απαιτείται να δυναμώσει άμεσα η πάλη ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής, να ακυρωθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και να ξεκουμπιστούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα, για να μη γίνει η χώρα ορμητήριο πολεμικών επεμβάσεων, για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλες τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανωθεί αποφασιστικά η αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τα δίκαια αιτήματά μας για ζωή και όρους δουλειάς με αξιοπρέπεια. Θα τα καταφέρουμε!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ