Παρασκευή 10 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οργανώνουμε αποφασιστικά απεργιακό αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία της Αττικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής, που με αποφασιστικότητα οργανώνουν τη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση, προτάσσοντας τις ανάγκες των εργαζομένων, τα δίκαια αιτήματά τους για τους όρους δουλειάς και ζωής, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας η σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Αττική.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα και πιο αποφασιστικά τον απεργιακό αγώνα ενάντια στην επιδίωξη της κυβέρνησης να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα κοινωνικο-ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να οργανώσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Υπενθύμισε ότι ήδη δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια Σωματεία έχουν αποφασίσει να απαντήσουν με απεργία και προχωρούν σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, έχει έτοιμα στο συρτάρι τα αντιασφαλιστικά σχέδιά της (βλ. σχετικά στη σελ. 15).

Σωματεία και συνδικαλιστές της Αττικής γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Σωματεία και συνδικαλιστές της Αττικής γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
«Εχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο», υπογράμμισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Στην κατεύθυνση αυτή, τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά από μέτρα προετοιμασίας και ενίσχυσης της πάλης: Συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, επεξεργασία πλαισίου πάλης ανά κλάδο, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, συγκρότηση επιτροπών αγώνα και απεργιακών επιτροπών, είναι μερικά από αυτά που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων τις επόμενες μέρες.

Από το βήμα της σύσκεψης ο Ν. Μαυροκέφαλος αναφέρθηκε στους αγώνες που ξεδιπλώνονται σε μια σειρά κλάδων και χώρων, όπως στον ΟΤΕ, στη ΛΑΡΚΟ, στη ΔΕΗ, στα νοσοκομεία, αλλά και στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, στην πάλη των αυτοαπασχολούμενων της πόλης για τα δίκαια αιτήματά τους. «Απαιτείται κάθε μικρό ή μεγάλο αγωνιστικό σκίρτημα που αναπτύσσεται σε χώρους δουλειάς και κλάδους να δένεται με την ανάγκη του γενικότερου απεργιακού αγώνα, με την προοπτική όλοι οι επιμέρους αγώνες να συναντώνται και να κορυφώνονται στην απεργία για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αντίστοιχα, μέσα από τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει για λογαριασμό του κεφαλαίου τη σκυτάλη από τις απεργοκτόνες διατάξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο εισηγητής στις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τα σωματεία να οργανώσουν τη συζήτηση «για τις αιτίες που οξύνουν την επίθεση της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών γερακιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους λαούς» και κάθε εργαζόμενο να δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, στο Σύνταγμα.

Αγώνες και διεκδικήσεις που ενισχύουν το μέτωπο πάλης για την Ασφάλιση

Το λόγο στη σύσκεψη πήραν εκπρόσωποι σωματείων και άλλων φορέων, σκιαγραφώντας πλευρές της δράσης που αναπτύσσουν, των κινητοποιήσεων που οργανώνονται σε χώρους δουλειάς και κλάδους, των διεκδικήσεων των εργαζομένων που συνδέονται με το ανοιχτό μέτωπο πάλης για το Ασφαλιστικό.

Στην ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες ενάντια στις αποσχίσεις και τις απολύσεις αναφέρθηκε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

«Αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους στο λιμάνι χαρακτήρισε την επίθεση στο Ασφαλιστικό ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, επισημαίνοντας πως στον συγκεκριμένο χώρο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέση μάχης ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας κατά της ένταξής τους στα ΒΑΕ.

Για την απεργία των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, που μετρά ήδη 15 μέρες, κόντρα σε «θεούς και δαίμονες», μίλησε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, εξηγώντας τη σημασία του αιτήματος για την υπογραφή μιας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τη δράση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και απεργιακές αποφάσεις σωματείων, μετέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, Μάκης Τσελέντης, ξεχωρίζοντας πλευρές όπως τα ΒΑΕ, τα εργατικά «ατυχήματα» και οι ασθένειες που προκαλούν οι συνθήκες δουλειάς.

Τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ περιέγραψε ο Σταύρος Δηλές, ενημερώνοντας πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε δημόσιους φορείς μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ προχωρούν σήμερα σε απεργία.

Με την πείρα του αγώνα που έδωσαν για να υπογράψουν επιχειρησιακή ΣΣΕ οι εργαζόμενοι θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, τόνισε ο Κώστας Σφακιανάκης, από το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data».

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες να μη λείψουν από τις κινητοποιήσεις υπογράμμισε ο Νίκος Ξυδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), ενώ στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

«Η εργατική τάξη μπορεί να σηκώσει το ανάστημά της», τόνισε ο Παύλος Αλεξανδράκης, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, μεταφέροντας πλευρές της δράσης του Συνδικάτου για την υπογραφή εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στα μεροκάματα και με δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Τον θετικό αντίκτυπο της κινητοποίησης που έγινε στις 30 Νοέμβρη από κοινού από συνταξιουχικές οργανώσεις, σωματεία, Ομοσπονδίες των εργαζομένων, υπογράμμισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Ο αγώνας είναι κοινός και πρέπει να δυναμώσει», τόνισε και υπενθύμισε πως και σήμερα οι συνταξιούχοι θα βρεθούν για μια ακόμα φορά στο δρόμο.

Στις βαριές εισφορές, που σημαντικό μέρος των αυτοαπασχολούμενων αδυνατεί να πληρώσει, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Βιτάλης, από την ΟΒΣΑ, ενώ σχολίασε πως η ρητορική της κυβέρνησης για τη στήριξη της «μεσαίας τάξης» συνοδεύεται από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, φόρους και τέλη που στραγγαλίζουν τους μικρούς επαγγελματίες.

Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά κάθε πλευρά της ζωής των γυναικών και όχι μόνο τις συντάξεις, τόνισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις που κυριαρχούν στις εργαζόμενες γυναίκες.

Τις πολλαπλάσιες επιπτώσεις της επίθεσης στο Ασφαλιστικό για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία συνόψισε η Γιάννα Σκαπέτη, από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση και αναλυτικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψη θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org