Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σειρά ρυθμίσεων σχετικά με το Brexit

Στις Επιτροπές Αμυνας - Εξωτερικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο που αφορά τις «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται μια σειρά από ζητήματα τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο τη διαμονή των Βρετανών πολιτών στη χώρα μας για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Για παράδειγμα, με τα δύο πρώτα άρθρα ρυθμίζονται οι κανόνες που διέπουν την είσοδο και την έξοδο των Βρετανών πολιτών από τη χώρα, καθώς και την καταγραφή και διαμονή των ίδιων και των μελών της οικογένειάς τους σε περίπτωση αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Παραχωρείται, δηλαδή, το δικαίωμα διαμονής στη χώρα μας: α) Στους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν ήδη ή θα έχουν εγκατασταθεί έως την ημερομηνία αποχώρησης, β) στους Βρετανούς πολίτες που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία αποχώρησης έως και τις 31/12/2020 και γ) σε όσους θα αφιχθούν στην Ελλάδα μετά την 1/1/2021.

Ρυθμίζονται ακόμα βασικά κοινωνικοασφαλιστικά θέματα, η παροχή πλήρους νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν στην Ελλάδα και άλλα.

Φυσικά ειδική μέριμνα υπάρχει για την προστασία των νομικών προσώπων, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και «ασκούν τις επιχειρηματικές - τουριστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα», και των τραπεζών, για τη «διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των επενδύσεων» κ.ά.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ως ειδικός αγορητής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος επιφυλάχθηκε όσον αφορά την ψήφο του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο επισήμανε ότι «θα ψηφίσουμε τις διατάξεις που αφορούν τα συγκεκριμένα θέματα, δηλαδή τα θέματα διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και Ασφάλισης όσον αφορά τόσο τους πολίτες της Βρετανίας στη χώρα μας, όσο πολύ περισσότερο και την ανάγκη προστασίας και των Ελλήνων πολιτών στη Βρετανία».

Ανέφερε ότι το λεγόμενο Brexit αποτελεί ουσιαστικά μία αντιλαϊκή εξέλιξη σε βάρος των εργαζομένων της Βρετανίας αφού εξελίσσεται στο φόντο της όξυνσης των αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όσο και στο εσωτερικό αυτών των κέντρων. «Σχετίζεται και εξυπηρετεί - σημείωσε - τα συμφέροντα μιας ισχυρής μερίδας του κεφαλαίου του Ηνωμένου Βασιλείου και ταυτόχρονα εξυπηρετεί και γενικότερους σχεδιασμούς αποδυνάμωσης της ΕΕ». «Αλλωστε, ένθερμο υποστηριχτή του Brexit - πρόσθεσε - αποτελούσε ο κ. Τραμπ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ επισήμανε ότι αυτές οι αντιθέσεις που σηματοδοτούνται με το Brexit «οξύνονται και στην περιοχή μας ιδιαίτερα», τονίζοντας ότι «μόνο ανησυχία γεννούν τα αποτελέσματα της συνάντησης Τραμπ - Μητσοτάκη, όπου ήταν φανερός ο ρόλος που επιφύλαξε ο Αμερικανός Πρόεδρος για την Ελλάδα. Μέσα από την επέκταση της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ που διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει το ορμητήριο στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή».

Επισήμανε ακόμα ότι η «εκκωφαντική σιωπή» του Τραμπ σε σχέση με την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «έχει λογική», η οποία «ξεκινάει από το να επιταχυνθεί - που αποτελεί και τον πόθο των Αμερικανών - η διαδικασία συνδιαχείρισης στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο που βάζει υποθήκη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και διαμορφώνει περαιτέρω συνθήκες επιδείνωσης της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς βεβαίως να αποτρέπει και τον κίνδυνο πολεμικών συρράξεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ