Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ρήτρα...

Ως κάτι καινούργιο και «καινοτόμο» παρουσίασε η κυβέρνηση τη «ρήτρα ασφάλειας» που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τον αγωγό «East Med», την οποία υπέγραψε με το Ισραήλ και την Κύπρο. Πηγές της κυβέρνησης εστιάζουν μάλιστα στο άρθρο 10 της συμφωνίας, που αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα για να προστατευτεί το «έργο», προβλέποντας «διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες» στα «ζητήματα ασφάλειας» για την κατασκευή του αγωγού. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφημίζει αυτήν την προσθήκη ως μια ακόμα «ασπίδα» προστασίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από τις τουρκικές αμφισβητήσεις, εκθειάζοντας το ρόλο του Ισραήλ, με το οποίο έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία. Τα πράγματα, βέβαια, μόνο έτσι δεν είναι...

... ανασφάλειας

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον «East Med» περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στην περιοχή, με την Τουρκία να διαμηνύει ότι κανένα ενεργειακό σχέδιο δεν έχει μέλλον στην Ανατ. Μεσόγειο χωρίς τη δική της συμμετοχή. Σ' αυτό συμφωνούν όμως και οι ΗΠΑ, οι οποίες να σημειωθεί ότι έχουν την «εποπτεία» στο σχεδιασμό του «East Med», με σκοπό να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από την ανταγωνίστρια Ρωσία. Θυμίζουμε επίσης ότι κεντρικός στόχος της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή είναι να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο κι αυτήν την επιδίωξη μοιράζονται με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ και το Ισραήλ συζητάει με την Τουρκία το ενδεχόμενο διοχέτευσης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών από το έδαφός της. Ο λαός επομένως έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και να επαγρυπνεί, ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί ο αγωγός ως «όχημα» για διευθετήσεις με την Τουρκία στη λογική της συνεκμετάλλευσης, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων...

Γελάνε...

Την «ατμόσφαιρα πολέμου» που διαμορφώνεται στη Μ. Ανατολή καταγράφει στην αρθρογραφία της η «Αυγή», από την οποία οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα επιλογών που κάνουν κάποιοι «εμμονικοί κύκλοι» και όχι έκφραση των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να ρίξει το «ανάθεμα» στον «τυχοδιώκτη» Τραμπ, τον οποίο ο Τσίπρας εκθείαζε ως «διαβολικά καλό» πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ, και να «βγάλει λάδι» τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, όπως κάνουν άλλωστε και διάφορα επιτελεία που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν αρκείται σ' αυτό. Οπως μας ενημερώνει η «Αυγή», οι ...επιλογές που «έχει η αριστερά» μπροστά στις εξελίξεις, δεν είναι ούτε «να βγάλουμε την ουρά μας απέξω» ούτε «να πάμε με τους πιο ισχυρούς», αλλά «να υπερασπιστούμε την ειρήνη από τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, με ένα δυνατό, μαζικό αντιπολεμικό κίνημα»..!

... και τα μάρμαρα

Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ! Αφού επιστράτευσε όλες του τις δυνάμεις για να χωθεί η Ελλάδα βαθύτερα στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, πηγαίνοντας πολλά βήματα πιο πέρα την πολιτική εμπλοκής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού μετέτρεψε τη χώρα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, με την ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις που παρέδωσε στη ΝΔ, αφού συνέδραμε το Ισραήλ στην εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας του για καίρια χτυπήματα στο Ιράν, βαθαίνοντας τη μεταξύ τους στρατιωτική συνεργασία, αφού «περιποιήθηκε» με γκλοπ και δακρυγόνα εργαζόμενους και φοιτητές που κατήγγειλαν την πολιτική του, όπως κάνει τώρα και η ΝΔ, και αφού διαβεβαίωσε τη σημερινή κυβέρνηση ότι είναι δεδομένη η συναίνεσή του στην παραπέρα εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, έχει το θράσος να μιλάει για ...«αντιπολεμικό κίνημα», κάνοντας ακόμα και τα μάρμαρα της πρεσβείας (μία είναι η πρεσβεία) να γελάνε.

Ανατριχίλα

«H Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τη δεκαετία του '50 (...) πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την Ανατολική Μεσόγειο, βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος». Η παραπάνω τοποθέτηση του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή του με το Atlantic Council, είναι η δεύτερη σχετική τοποθέτηση, μετά την πρόσφατη τέτοια δήλωση του υπουργού Αμυνας, που έλεγε ότι «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον». Τέτοιες ανατριχιαστικές τοποθετήσεις είναι ενδεικτικές των επικίνδυνων δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Ομως, ακόμα πιο ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις δεν έχουν μπει στον κόπο να πουν κουβέντα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ, που κατά τ' άλλα κατηγορούν τον πρωθυπουργό για «αμηχανία» μπροστά στον Τραμπ. Και προφανώς δεν έχει βγάλει άχνα ούτε ο «αντιπολιτευόμενος» Τύπος, που σχολιάζει αρνητικά τα αποτελέσματα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επιμένοντας στην επικίνδυνη ρητορεία περί «ανταλλαγμάτων» που δεν εξασφαλίστηκαν. Αλλωστε, κανένας τους δεν αμφισβητεί αυτές τις δεσμεύσεις απέναντι στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που εκθέτουν ανοιχτά το λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Κανένας τους δεν αμφισβητεί ότι ο λαός «μπορεί να ματώσει» για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, γι' αυτό και όλοι μαζί μοιράζονται τις βαριές ευθύνες από τη σοβαρή κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κάρελ Τσάπεκ, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «ρομπότ» (εργάτης).

1916 Η μάχη της Καλλίπολης λήγει με τη συντριπτική και ταπεινωτική ήττα των βρετανογαλλικών στρατευμάτων από τους Οθωμανούς (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος). Στη μάχη, που διήρκεσε 8,5 μήνες, έχασαν τη ζωή τους κοντά μισό εκατομμύριο στρατιώτες και των δύο πλευρών.

1929 Οι αγρότες του χωριού Καπουτζήδες αντιστέκονται στην αστυνομία που επιχειρεί να τους διώξει από τα κτήματά τους, για να τα επιστρέψει στο Πατριαρχείο.

1940 Συγκροτείται η «Προσωρινή Διοίκηση του ΚΚΕ», που καθοδηγούταν από την Ασφάλεια.

1941 Γεννιέται η Αμερικανίδα στιχουργός και τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ.

1948 Στις 9-10 Γενάρη τμήματα του Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς του ΔΣΕ επιτίθενται στην περιοχή της Αράχωβας και στις 13 του μήνα βάλλουν κατά της φρουράς της πόλης. Μετά από μάχη, που κράτησε έως το απόγευμα, οι αστικές δυνάμεις υποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους σημαντικό αριθμό νεκρών, τραυματιών, αιχμαλώτων και πολεμοφοδίων.

1960 Αρχίζει η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο, με σοβιετική χρηματοδότηση και υπό την εποπτεία Σοβιετικών τεχνικών συμβούλων.

1978 Σε 100.000 υπολογίζει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ινδονησία η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

1983 Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 15%. Ως αποτέλεσμα της υποτίμησης εμφανίζεται κύμα κερδοσκοπίας, καθώς εμπορεύματα εξαφανίζονται από τα καταστήματα για να επανεμφανιστούν αναλόγως ανατιμημένα.

2004 Πεθαίνει ο Ιταλός φιλόσοφος Νορμπέρτο Μπόμπιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ