Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Μαζική συγκέντρωση αύριο ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή
  • Στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα το αγωνιστικό ραντεβού
  • Συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί αύριο, Παρασκευή 10 Γενάρη, στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Θυμίζουμε εξάλλου πως η Επιτροπή Αγώνα, που έχει συγκροτηθεί στην Αθήνα από εργατικά σωματεία, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, έχει απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία, στο λαό να καταδικάσουν τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις με μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα τη μέρα της ψήφισής της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία και τη διαμαρτυρία της προς την κυβέρνηση της ΝΔ, «που παραμονές Χριστουγέννων έφερε στη Βουλή τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, που μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή και σε στόχο, σε μαγνήτη επιθέσεων, όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό μας».

Σχολιάζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ στους σχεδιασμούς τους ενάντια στο Ιράν, τονίζοντας ότι «μας ανησυχούν ακόμη περισσότερο, καθώς δείχνουν το ολοένα και μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς μέσω του δικτύου ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών και όχι μόνο».

Και συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στο στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της β' φάσης του "Στρατηγικού Διαλόγου" Ελλάδας - ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2019, αλλά και με τη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που "πίνουν νερό" στο όνομα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, με την επικίνδυνη αυτή Συμφωνία:

  • Δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους κι επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α.
  • Εντάσσει κι επίσημα πλέον στο πλέγμα των ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη έχουν κάνει "απόβαση" στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ».

«ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από κοντά η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα θέτουν σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό! Οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία, ο λαός συνολικά εντείνουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα και την πάλη μας! Καλούμε το λαό να καταδικάσει τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. Ηδη σε αυτό το πλαίσιο κειμένου έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες υπογραφές ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις», τονίζει η Επιτροπή και απαιτεί:

  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή.
  • Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Στη Θεσσαλονίκη

Αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), το ΠΑΜΕ και οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 11 Γενάρη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με ανακοίνωσή τους καλούν όλες και όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά και να στείλουν πανίσχυρο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην πολιτική που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενίσχυσης της πάλης για αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Συλλαλητήρια σε Λάρισα, Βόλο και Χανιά τη μέρα ψήφισης της Συμφωνίας

Αντίστοιχο κάλεσμα στο χανιώτικο λαό να καταδικάσει τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, με μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, τη μέρα της ψήφισής της στην Ολομέλεια της Βουλής, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, που έχουν συγκροτήσει εργατικά συνδικάτα, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Αγροτικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων.

Επίσης, οι Επιτροπές Αγώνα Λάρισας και Μαγνησίας ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, όπου συσπειρώνονται εργατικά σωματεία, οι Επιτροπές Ειρήνης, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, οι Σύλλογοι Γυναικών και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, καλούν τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, το λαό να καταδικάσουν τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ με μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρισα και τον Βόλο τη μέρα της ψήφισής της στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ