Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση στα γραφεία του ΚΚ Χιλής

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Independent Media Center

Κατά την προχτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, παρενέβη - εκτός ημερήσιας διάταξης - ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας για να καταγγείλει τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση ενάντια στα γραφεία του ΚΚ Χιλής. Η τοποθέτηση του Στρ. Κόρακα ήταν η ακόλουθη:

«Κυρία πρόεδρε, θα ήθελα να καταγγείλω κάτι πολύ σοβαρό που συνέβη στη μακρινή μεν, πολύ κοντά όμως στην καρδιά μας Χιλή. Ο πολύπαθος λαός της Χιλής έζησε πριν λίγες μέρες σκηνές που θύμιζαν τις εφιαλτικές καταστάσεις της επιβολής και της διάρκειας της δικτατορίας του Πινοσέτ, που όπως είναι γνωστό επιβλήθηκε με την καθοδήγηση της ΣΙΑ και τη δολοφονία του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Πράγματι στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, δυο βδομάδες μόλις πριν από τις βουλευτικές εκλογές, μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής με πρωτοφανή βαρβαρότητα, με δακρυγόνα, κλομπ και μάνικες πυροσβεστικής. Κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, πήραν τα αρχεία του κόμματος, ξυλοκόπησαν άγρια όσους βρίσκονταν εκεί, τραυμάτισαν 20 άτομα και συνέλαβαν 37, μεταξύ των οποίων την ίδια τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος, Γκλάντις Μαρίν, υποψήφιους βουλευτές και άλλα στελέχη του κόμματος.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα προγνωστικά έδειχναν σημαντική αύξηση της επιρροής του ΚΚ Χιλής και πρόβλεπαν σημαντική εκλογική άνοδό του.

Κυρία πρόεδρε, το παραπάνω γεγονός δεν είναι ξεκομμένο από το γενικότερο κλίμα έντασης του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας που ζούμε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, αλλά και σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρόσφατος τρομονόμος που ψήφισε το ΕΚ, και με βάση τον οποίο κινδυνεύουμε όσοι αντιστεκόμαστε σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως αυτή της ΕΕ και των κυβερνήσεών μας, να χαρακτηριστούμε τρομοκράτες.

Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Χιλής υποκριτικά ισχυρίζονται ότι δεν ήταν ενημερωμένοι για την επίθεση. Ακόμα κι αν κανείς ήθελε να πιστέψει αυτή την εκδοχή, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει τις ευθύνες της χιλιανής κυβέρνησης, γιατί ανέχεται τη δράση ανεξέλεγκτων δυνάμεων μέσα στην αστυνομία. Δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός έγινε τρεις μόλις ώρες μετά την αλλαγή του αρχηγού της αστυνομίας.

Καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη αυτή επίθεση, εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς το ΚΚ Χιλής και ζητώ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση της Χιλής, να ζητήσει την αποκατάσταση των ζημιών και τη δέσμευση ότι παρόμοια γεγονότα δε θα ξανασυμβούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ