Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Πάνω από 20 οι νεκροί στις διαδηλώσεις

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις αποκτούν οι διαδηλώσεις που γίνονται στην Ινδία ενάντια στο νέο νόμο που διευκολύνει τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες μη μουσουλμάνους, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση (του ινδουιστή) Μόντι για προσπάθεια αλλοίωσης της πληθυσμιακής ταυτότητας της χώρας.

Μόνο στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές οι νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων και τις συγκρούσεις που έγιναν με αστυνομικές δυνάμεις έφταναν τους 18. Οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες της αστυνομίας είναι καθημερινές, για εισβολές σε πανεπιστημιακούς χώρους, ωμή βία κ.τ.λ.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μέσα σε ένα 10ήμερο έχουν γίνει πάνω από 1.500 συλλήψεις διαδηλωτών αλλά και περίπου 4.000 προσαγωγές.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι παραπλανά τον κόσμο, ενώ το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) προχωρά και σε αντι-συγκεντρώσεις, όπως έκανε στην Καλκούτα.

Να σημειωθεί ότι με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης γύρω από το νέο νόμο, το κυβερνών κόμμα μετρά τη δεύτερη εκλογική του ήττα σε τοπικές εκλογές (αυτήν τη φορά στο κρατίδιο Τζχαρκχάντ), μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μάη (όταν ξανακέρδισε πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, μάλιστα). Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το Κογκρέσο των Γκάντι (βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης) προηγούνταν ή είχε ήδη κερδίσει 46 από τις 81 έδρες της τοπικής Βουλής, ενώ το BJP εμφανιζόταν να καταλαμβάνει μόλις 25.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ