Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Κίνα και Ρωσία ζητούν μερική άρση των κυρώσεων προς τη Βόρεια Κορέα

Για «ανθρωπιστικούς και βιοποριστικούς λόγους» αλλά και για «συνέχιση του διαλόγου» με τις ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Κίνα και Ρωσία υπέβαλαν προχτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για άρση μέρους των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας για «ανθρωπιστικούς και βιοποριστικούς λόγους», ενώ παράλληλα χαιρετίζει τη «συνέχιση του διαλόγου» ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας σε «όλα τα επίπεδα», με σκοπό την «αποκατάσταση νέων σχέσεων» μεταξύ των δύο κρατών, την «οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και την επίτευξη «διαρκούς και σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο κατά στάδια και με συγχρονισμένο τρόπο».

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει εξαίρεση των διακορεατικών σιδηροδρομικών συνδέσεων και κοινών οδικών έργων Βόρειας και Νότιας Κορέας από τις κυρώσεις του ΟΗΕ και προτείνει να αρθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές θαλασσινών, υφασμάτων, αγαλματιδίων και άλλων ειδών από τη Βόρεια Κορέα και στις εισαγωγές ειδών, όπως εκσκαφείς, μικρά τρακτέρ και άλλα μηχανήματα. Επίσης ζητά να αρθούν η απαγόρευση για τους Βορειοκορεάτες που εργάζονται στο εξωτερικό και η απαίτηση όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να επαναπατριστούν μέχρι την επόμενη βδομάδα.

Τέλος, το κείμενο καλεί να «ξαναρχίσουν το ταχύτερο οι εξαμερείς συνομιλίες» (Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) που είχαν διαρκέσει το διάστημα 2003 - 2009.

Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του σχεδίου αυτού και προεξόφλησαν ότι δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να εξετάσει την «πρόωρη ανακούφιση από τις κυρώσεις» της Βόρειας Κορέας, την ώρα που η Πιονγιάνγκ «απειλεί να προχωρήσει σε κλιμακούμενες προκλήσεις και αρνείται να γίνουν συναντήσεις για να συζητηθεί η αποπυρηνικοποίηση».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, είπε στο «Reuters» πως οι κυρώσεις που προτείνεται να αρθούν «δεν σχετίζονται άμεσα με το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας» και ότι ίσως ενθαρρύνουν το διάλογο ΗΠΑ - Β. Κορέας. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμενόταν να ξεκινήσουν χτες και για να τεθεί το ψήφισμα σε ψηφοφορία χρειάζεται η έγκριση 9 μελών του Συμβουλίου (από τα 16) και κανένα βέτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ