Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Διεθνές κάλεσμα για κοινές δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών στις 18 Δεκέμβρη

Από κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες
Από κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες
Διεθνή πρωτοβουλία για την οργάνωση αγωνιστικών δράσεων αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αναλαμβάνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών στις 18 Δεκέμβρη.

Απευθυνόμενο στα συνδικάτα της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, το ΠΑΜΕ προτείνει τη διοργάνωση Διεθνούς Βδομάδας Αλληλεγγύης των Συνδικάτων σε Πρόσφυγες και Μετανάστες στις 18 - 24 Δεκέμβρη και κορύφωση στις 21/1/2020 με δράσεις σε κάθε χώρα.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε προς τα συνδικάτα της ευρύτερης περιοχής, το ΠΑΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε ότι σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν στόχο ακροδεξιών, ρατσιστικών, φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, οι πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται μέσο εκμετάλλευσης, ακόμη και από τις ίδιες τις κυβερνήσεις και οργανισμούς που προκαλούν την προσφυγιά, αλλά και από διάφορες ομάδες, ΜΚΟ κ.ά.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να πολλαπλασιαστούν οι κοινές πρωτοβουλίες των συνδικάτων της Ευρώπης, κόντρα στο ρατσισμό, κόντρα στην ξενοφοβία. Να απλώσουμε το χέρι στους βασανισμένους ανθρώπους, στις γυναίκες και τα μικρά παιδιά που διώχνονται από τις χώρες τους. Να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη».

Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ καλεί σε στήριξη του Καλέσματος Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες και οργάνωση σχετικών πρωτοβουλιών σε κάθε χώρα.

Κάτω από το σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά», το Κάλεσμα Αλληλεγγύης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης των πολεμικών εστιών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλο και περισσότερες περιοχές. Οι λαοί των Βαλκανίων και της Μεσογείου πληρώνουν τις συνέπειες της αλλαγής συνόρων, του διαμελισμού κρατών και της συνεχούς καλλιέργειας του εθνικιστικού μίσους από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο πλαίσιο των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, των συμφερόντων των αστικών τάξεων (...)

Οι επεμβάσεις και πόλεμοι, η καταλήστευση του πλούτου ολόκληρων χωρών από τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς έχουν προκαλέσει εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών. Εκατοντάδες χιλιάδες, στον αγώνα για την επιβίωση, διωγμένοι από τις πατρίδες και τα σπίτια τους, οδηγούνται στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία κ.α., προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο ή να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες, οι κανονισμοί του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχουν μετατρέψει μια σειρά χώρες σε τεράστιες φυλακές προσφύγων και μεταναστών. Σε διάφορες περιοχές όπως στα νησιά της Ελλάδας οι πρόσφυγες κλείνονται σε σύγχρονα "στρατόπεδα συγκέντρωσης", χωρίς υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, χωρίς να καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες σε στέγαση. Πιο οξυμένο είναι το πρόβλημα για τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι ανάγκη τα συνδικάτα, παράλληλα με τον αγώνα για το μισθό, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία, να εντάξουν τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντεργατικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς πλούτο και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, αυτή είναι η ζωή που μας ανήκει. Ο αγώνας μας θα γίνεται αποτελεσματικός στο βαθμό που συνδέει την υπεράσπιση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, την πάλη για να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί με την πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα γεννάει και θρέφει τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και την προσφυγιά.

Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν. Αλληλεγγύη το όπλο των λαών.

Οι πρόσφυγες χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. Τα σωματεία χρειάζεται να σταθούν στο πλευρό των προσφύγων. Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εικόνες της βαρβαρότητας, των εγκλωβισμένων, με τις εικόνες των πνιγμένων που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη στεριά. Εχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε κάθε χώρα για να στηρίξουμε άμεσα, με πρακτικά μέσα, τους πρόσφυγες που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια».

Στο πλαίσιο του Καλέσματος Αλληλεγγύης προτείνονται οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Διοργάνωση Διεθνούς Βδομάδας Αλληλεγγύης των Συνδικάτων σε Πρόσφυγες και Μετανάστες στις 18 - 24 Δεκέμβρη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών στις 18/12, με επισκέψεις των συνδικάτων σε χώρους προσφύγων - μεταναστών, προσφορά υλικής βοήθειας, τροφίμων, φαρμάκων κ.λπ. στους μετανάστες, δώρα στα μικρά παιδιά κ.ά.

-- Αγωνιστικές δράσεις σε κάθε χώρα στις 21 Γενάρη, ως κορύφωση μιας πλατιάς καμπάνιας ενημέρωσης - συζήτησης με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρα με το κοινό κάλεσμα των συνδικάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ