Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στις τράπεζες

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών για αποσχίσεις τμημάτων, κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις και διεύρυνση της «ευελιξίας».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει στη 1 μ.μ. συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, όπου έχει προγραμματιστεί νέα τριμερής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Τράπεζα Πειραιώς απέλυσε 24 από τους εργαζόμενους που δεν δέχθηκαν να μετακινηθούν στην εταιρεία που ανέλαβε το τμήμα «κόκκινων» δανείων, η Alpha Bank ανακοίνωσε και αυτή σχέδιο απόσχισης του αντίστοιχου τμήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει απολύσει περίπου 50 «ενοικιαζόμενους» από το καλοκαίρι μέχρι τώρα και ετοιμάζεται μετά τις γιορτές να απολύσει κι άλλους.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής έχει κηρύξει απεργία για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες και τις θυγατρικές τους στο νομό Αττικής, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Καλεί στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και προβάλλει τα αιτήματα: Καμία απόσχιση - καμία απόλυση. Να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Κάλεσμα στη σημερινή απεργία απευθύνει και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Ζακύνθου.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καταγγέλλει την Τράπεζα Πειραιώς «που παραμονές Χριστουγέννων προχώρησε σε 24 απολύσεις» και καλεί στη συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα στις 10 π.μ. έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση της Τράπεζας Πειραιώς (συμβολή Μαιζώνος και Πατρέως). Το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., μπροστά από την Τράπεζα Πειραιώς (οδός Ιωνος Δραγούμη). Την απεργία στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στο μεταξύ, καταγγελίες από συνδικάτα και την Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΤΟΕ) δείχνουν ότι παραμονές της απεργίας η Τράπεζα Πειραιώς καλλιεργεί κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων με σκοπό να μην απεργήσουν. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία έχει στείλει εξώδικα σε στελέχη της διοίκησης της τράπεζας για να σταματήσουν οι πιέσεις.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ενάντια στις απολύσεις

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ακύρωση και αποτροπή των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς και τις άλλες τράπεζες ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης προς τον υπουργό Εργασίας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς «κορυφώνοντας ένα πογκρόμ εργοδοτικής τρομοκρατίας (απειλές, απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης, πολύμηνες αναγκαστικές άδειες) απέλυσε 24 εργαζόμενους και απειλεί με κλιμάκωση δηλώνοντας προκλητικά ότι με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει για την επιχειρηματική ανάπτυξή της και κερδοφορία (...) Ανοίγει ο δρόμος εκατοντάδων απολύσεων από την τράπεζα και την εταιρεία διαχείρισης, που προσλαμβάνουν νέο, φθηνό, "ευέλικτο" προσωπικό για μείωση "κόστους". Στις ίδιες μεθοδεύσεις προχωρούν εντατικά και οι άλλες τράπεζες (ΑΛΦΑ, ΕΘΝΙΚΗ, ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ).

Στην τριμερή συνάντηση (5.12.2019) το υπουργείο Εργασίας υποστήριξε τις "προτάσεις" της τράπεζας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το σχέδιο "ΗΡΑΚΛΗΣ" για εξυγίανση των τραπεζών, υλοποιεί με ευλάβεια τη νομοθεσία (Ν.4601/2019) και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς τους "θεσμούς - δανειστές" και προβλέπουν μέχρι το 2021:

-- Μεταφορά των "κόκκινων" δανείων σε "κοράκια" εταιρειών διαχείρισης και κερδοσκοπικών funds για να "απελευθερωθούν" οι ισολογισμοί τους, να δοθούν νέα δάνεια σε μεγάλους ομίλους.

-- Διενέργεια 100.000 πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.

-- Μείωση των τραπεζικών καταστημάτων περίπου στο μισό.

-- Μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 15.000 (ήδη μειώθηκαν κατά 40.000 από το 2010).

Αυτή η πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης βάζει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλους και δανειολήπτες. Προκαλεί μάλιστα το λαό ο οποίος μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που πλήρωσε με 3 μνημόνια, απειλείται με κύμα απολύσεων και πλειστηριασμών, φορτώνεται τις φοροαπαλλαγές τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης με τον "αναβαλλόμενο φόρο" και των μετόχων τους με μείωση της φορολογίας των μερισμάτων».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα «για την ακύρωση και αποτροπή των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς και τις άλλες τράπεζες, των οποίων τα προκλητικά κέρδη επιδοτεί με την πολιτική και τους νόμους της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ