Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση «προσέλκυσης επενδυτών» με «ντελάλη» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Προσκλητήριο σε ξένους «επενδυτές» απευθύνει η κυβέρνηση, προτάσσοντας βέβαια την απόφασή της να επιταχύνει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και τις παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με την ταυτόχρονη «επιτυχία των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους «επενδυτές» που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της «Capital Link», το οποίο διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη, τους κάλεσε να βάλουν στην ατζέντα τους την ελληνική οικονομία, εξετάζοντας «τις ευκαιρίες που εμφανίζονται υπό το πρίσμα της πληθώρας των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα». Ο Κυρ. Μητσοτάκης εστίασε ακόμα στην «ταχεία υλοποίηση ενός προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπεί στη βελτίωση της ευκολίας του επιχειρείν στη χώρα», τονίζοντας πως «η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τώρα»...

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, παρουσίασε τα πεπραγμένα των πρώτων 6 μηνών της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νόμο για τη «βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος», όπου περιέχεται το μπαράζ των παρεμβάσεων για τη στήριξη του κεφαλαίου, στον νέο φορολογικό νόμο με την πληθώρα των φοροελαφρύνσεων και διευκολύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους κ.λπ.

Την ίδια ώρα, οι «βασικές πολιτικές προτεραιότητες» για την επόμενη περίοδο, όπως τις προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών, αφορούν την «επιτυχία των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων», τη «διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος», την «ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», δηλαδή τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, την «προώθηση του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων» και βέβαια την «εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους».

Να σημειωθεί ότι στο «επενδυτικό συνέδριο» στη Νέα Υόρκη υπήρξε πολυπληθής κυβερνητική εκπροσώπηση και παρουσιάστηκε στους «επενδυτές» η πολιτική της κυβέρνησης πάνω στην Ενέργεια, στην ανάπτυξη των υποδομών, στην αγορά ακινήτων, στον Τουρισμό, στον τραπεζικό τομέα (με έμφαση στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων), στη ναυτιλία και στη διαχείριση του κρατικού χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Χρ. Σταϊκούρας προγραμματιζόταν να έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους «επενδυτικών» οργανισμών όπως οι PIMCO, «Goldman Sachs», «Citibank», «BlackRock», «MorganStanley», «Nomura» κ.ά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, παρουσιάζοντας στους «επενδυτές» το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες (σχέδιο «Ηρακλής») υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην «ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» στον τραπεζικό τομέα, προκειμένου «να καταστεί η Ελλάδα το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ενώ «το σχέδιο "Ηρακλής" προσφέρει στους επενδυτές ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και αποδόσεων».

Στον «αφρό» τα «κόκκινα» δάνεια, με κλιμάκωση εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαφημίζει στους «επενδυτές» το νέο «πλαίσιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», μια «εμβληματική» παρέμβαση με άξονα την ενιαία διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά - φυσικά πρόσωπα, καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.

Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να προχωρήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2020, ενώ σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει αποφασιστικό εργαλείο στην πορεία κλιμάκωσης των κατασχέσεων, εκβιασμών και πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή οικογένεια.

Σε αυτήν την προοπτική, η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή προβλέπει 4μηνη παράταση του σημερινού καθεστώτος «προστασίας» στην πρώτη κατοικία, μέχρι το τέλος Απρίλη του 2020. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, μέχρι τις 30/4/2020 «αναμένεται η ολοκλήρωση της επεξεργασίας ενός συνεκτικού και ολιστικού νομοθετήματος για ρύθμιση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων».

Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την παροχή νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους, το οποίο ήδη έχει αποσταλεί προς έγκριση και για τυχόν παρατηρήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων αναμένεται στα 12 δισ. ευρώ, ποσά που θα καταβάλλονται σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων. Οι δε τράπεζες θα τιτλοποιήσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν σε «επενδυτές» προβληματικά δάνεια ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος παραμένει η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 48,5 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 26 δισ. μέχρι το τέλος του 2021, από περίπου 74,5 δισ. σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ