Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Νέα αναβάθμιση των «F-16»

Στη διάθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων έχει θέσει και η κυβέρνηση της ΝΔ την αμυντική βιομηχανία της χώρας, προσφέροντας την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για τη συντήρηση και επισκευή πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, που ήδη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και σύμφωνα με το οποίο «έκλεισε» και νέα αναβάθμιση των «F-16», με τον κατασκευαστή των αεροσκαφών, την αμερικανική «Lockheed Martin».

Πρόκειται για την υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, που έχει πρωταρχικό σκοπό «την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς, το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις της αμυντικής στρατηγικής της χώρας», η οποία είναι ενταγμένη στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας» και προβλέπει ακόμα: Υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου «Mirage 2000-5» σε βάθος επταετίας. Παράταση της χορήγησης αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, διευθέτηση μεταξύ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του ελληνικού Δημοσίου και της «ThyssenΚroup» για παραχώρηση υλικών στο ΠΝ για τα υποβρύχιά του, με διακοπή δικαστικών διενέξεων για χρηματικές καταβολές του παρελθόντος.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, καταψήφισε τη διάταξη για την αναβάθμιση των «F-16» (άρθρο 1), σημειώνοντας ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα αυτών των αναβαθμίσεων και από τον υπουργό Αμυνας και τον εισηγητή της ΝΔ», πατώντας στην επιθετικότητα που επιδεικνύει η τουρκική κυβέρνηση, δηλαδή η αστική τάξη της Τουρκίας, «επιθετικότητα που τροφοδοτείται ασταμάτητα από το παζάρι της με τις ΗΠΑ», στο πλαίσιο των ευρύτερων επικίνδυνων ανταγωνισμών που «τρέχουν» στην ευρύτερη περιοχή για τις πλουτοπαραγωγικές ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς.

Πρόσθεσε ότι από όλο αυτό το κλίμα ευνοούνται οι μέτοχοι της «Lockheed Martin», οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που προωθούν τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση, όπως πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει το ΝΑΤΟ ως υπερασπιστή της ειρήνης των λαών. Κατέληξε λέγοντας ότι «όσο κι αν ματώσει ο λαός μας οικονομικά, όσο και αν αυτά τα οπλικά συστήματα αναβαθμιστούν ή αγοράσουμε και καινούργια, αν δεν ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική αυτά θα ικανοποιούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και θα είναι εχθρικά απέναντι στα συμφέροντα του λαού μας». Σε σχέση με την ψήφο επί της αρχής, επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ