Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
Ακόμα πιο άδικο το σκληρό, ταξικό φορολογικό σύστημα

Από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Eurokinissi

Τον σκληρό, ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου και του κρατικού προϋπολογισμού, συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής, ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους και την Παρασκευή, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το φορολογικό σύστημα είναι άδικο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε αμνησία όλοι, ξέρουμε ποιος πλήρωσε τα μνημονιακά βάρη: 30 δισ. επί ΝΔ, 10 δισ. επί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, 10 δισ. επί ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι τα πλήρωσαν; Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που είχαν και κέρδη; Ο λαός πλήρωσε. Πώς βγήκε ο "δημοσιονομικός χώρος" των 1,2 δισ., από ποιον; Από τη φορολόγηση αυτών που έχουν τον πλούτο; Οχι. Από τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων. Πώς μοιράζεται τώρα; 615 εκατομμύρια στις επιχειρήσεις και 281 στους εργαζόμενους. Μαζεύετε το χρήμα όλοι σας αυτά τα χρόνια από τα λαϊκά στρώματα συνολικά και όχι μόνο δεν τους το δίνετε πίσω, τους δίνετε ελάχιστα ψίχουλα, που κι αυτά θα εξανεμιστούν, και τα υπόλοιπα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Κι ύστερα λέτε ότι δεν είναι ταξική η πολιτική σας και αυτό το νομοσχέδιο».

Σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, σημείωσε πως αυτός για την επόμενη χρονιά προβλέπει «αύξηση φορολογικών εσόδων 773 εκατομμύρια. Ποιοι πληρώνουν; Εμμεσοι φόροι - οι πιο αντιλαϊκοί φόροι - 638 εκατομμύρια, 84 από ΕΝΦΙΑ και διάφορους άλλους φόρους, αύξηση από τη φορολογία φυσικών προσώπων 423 εκατομμύρια, 1,5 δισ. δηλαδή αυξάνονται οι φόροι των λαϊκών στρωμάτων... Σε ποιους μειώνετε; 446 εκατομμύρια μείωση στη φορολογία επιχειρήσεων - πάμφτωχα τα μονοπώλια... - 10% στα διανεμόμενα κέρδη το κάνετε 5%! Ακούστε, 5% πληρώνουν στα διανεμόμενα κέρδη οι μεγαλομέτοχοι και 9% αυτός που έχει 10.000 εισόδημα!».

Ο Θ. Παφίλης στηλίτευσε ακόμα ότι νομιμοποιούνται όλα τα υποτιθέμενα έκτακτα μέτρα, τα μνημονιακά, και παράλληλα ο κόσμος φορολογείται «κι απ' το πλάι», σε Παιδεία, Υγεία κ.ά. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές και άλλα, τόνισε, προσθέτοντας ότι συνολικά το φορολογικό σύστημα «είναι σκληρά ταξικό. Οχι μόνο παίρνει από τους εργαζόμενους, αλλά δίνει και σε αυτούς που κατέχουν τον πλούτο».

Σε ό,τι αφορά το παραμύθι της ανάπτυξης, έφερε το παράδειγμα του τουριστικού τομέα, σημειώνοντας: «Απίστευτα αναπτυγμένος, ρεκόρ - οι ξενοδοχοϋπάλληλοι; Μείωση μισθών, άθλιες συνθήκες, στο τρίτο υπόγειο, απλήρωτη εργασία, κι όποιος τολμάει να μιλήσει, δρόμο... Να η ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς!».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Θ. Παφίλης δηκτικά σχολίασε τα περί «μεσαίας τάξης», επισημαίνοντας: «Πού καταντήσαμε; Ο άλλος παίρνει ένα χιλιάρικο, μεσαία τάξη; Μας δουλεύετε; Ενας που παίρνει 1.500 είναι λέει κατώτερη μεσαία τάξη... Εργατική τάξη είναι όλοι αυτοί. Λέτε στο λαό "είσαι καλά, περνάς καλά και είσαι μεσαίος όταν παίρνεις 1.000 ευρώ", που δεν φτάνουν. Η απάντηση είναι μία, οργάνωση του λαού, λαϊκή αντεπίθεση κόντρα σ' αυτήν την πολιτική».

Μύθος ότι οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας

Απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στα άλλα αστικά κόμματα, ότι τάχα οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια στο κεφάλαιο δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, έδωσε ο Χρήστος Κατσώτης.

Οπως επισήμανε, από το 2014 «ψηφίσατε οι τράπεζες να συμψηφίζουν με φόρους από μελλοντική κερδοφορία τις ζημιές που υπέστησαν. Πέρυσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη ρύθμιση πιο ευνοϊκή για τις τράπεζες, καθώς επέτρεψε οι ζημιές τους να συμψηφιστούν με τα κέρδη των επόμενων 20 ετών», με άλλα λόγια οι τραπεζίτες δεν πληρώνουν φόρο. Παρ' όλα αυτά, η Τράπεζα Πειραιώς απέλυσε 25 εργαζόμενους και μάλιστα επειδή αρνήθηκαν να πάνε στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια, αφού θα έχαναν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις και τους κανονισμούς. «Σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα απόσχισης», ανέφερε.

Αλλο παράδειγμα που έφερε είναι ο Τουρισμός, όπου οι όμιλοι παρά τα τεράστια κέρδη τους επιβάλλουν στους εργαζόμενους απολύσεις, «εργασιακές σχέσεις που συνιστούν σύγχρονη σκλαβιά». Αλλά και στη ναυτιλία, οι εφοπλιστές παρά την τεράστια κερδοφορία τους μειώνουν διαρκώς τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία, «επιφέροντας θεαματική μείωση των θέσεων εργασίας», ενώ επεκτείνουν τη μαύρη - ανασφάλιστη εργασία.

Ακόμα πιο τρανταχτό παράδειγμα, συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης, είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση νομοθέτησε τις απολύσεις εργαζομένων. Παρέπεμψε στο τελευταίο νομοσχέδιο για την Ενέργεια, όπου προβλέπονται απολύσεις στη ΔΕΗ με τη μορφή «εθελούσιων» αποχωρήσεων και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ χωρίς να διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Αναφέρθηκε τέλος στα δεκάδες δισ. φόρου που έχουν αρπάξει οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις από το λαό για να τα κάνουν φοροαπαλλαγές, κέρδη και προνόμια στο κεφάλαιο. «Το λαϊκό κίνημα απαιτεί "κάτω οι φόροι"» και να «να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου», κατέληξε.

«Φύλλο και φτερό» από την αντιλαϊκή πολιτική οι τάχα ελαφρύνσεις

Την κυβέρνηση της ΝΔ κατήγγειλε ξεκινώντας την ομιλία του ο Μ. Συντυχάκης, για την κατ' εντολή της απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών στο Ηράκλειο την Πέμπτη, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «και όπου η κυβέρνηση δεν επιβάλλει το "νόμο και την τάξη", προστρέχει στη διαστρέβλωση της αλήθειας, σαν τη σουπιά που θολώνει τα νερά. Αυτό κάνει με το φορολογικό νομοσχέδιο, παρουσιάζοντάς το ως νομοσχέδιο αναδιανομής, που θα ελαφρύνει - λέει - τους πάντες». Παρά τις προπαγανδιστικές λαθροχειρίες της κυβέρνησης, συνέχισε, η οποία παρουσιάζει ότι τάχα από τις φοροελαφρύνσεις των 1,2 δισ. ευρώ ωφελούνται όλοι, «το κουστούμι είναι κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τα λαϊκά στρώματα, που είναι τα μόνιμα υποζύγια».

Πρόσθεσε ότι η νέα φορολογική κλίμακα σε μισθούς και συντάξεις δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο την απώλεια προηγούμενων χρόνων και ότι τα μόλις και μετά βίας 15 ευρώ το μήνα που «κερδίζουν» οι εργαζόμενοι, μετά από δέκα συναπτά έτη ανηλεούς φοροληστείας από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «όχι μόνο θα γίνουν φύλλο και φτερό, αλλά θα κληθούν οι εργαζόμενοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από τους έμμεσους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα, αυξάνοντας τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, τα επιπρόσθετα έμμεσα χαράτσια με την αύξηση του ορίου πληρωμών με το πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος και χαράτσι 22% για όσους δεν το καλύπτουν, καθώς και με τα διάφορα αντίμετρα που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020».

Οι κυβερνήσεις φεύγουν, οι φόροι μένουν

Η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις φεύγουν, οι φόροι μένουν», καθώς 93% των φορολογικών εσόδων προέρχονται από το λαό, με «φιλική συμμετοχή» των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ σήμερα κι αυτό το ισχνό 7% έρχεται η κυβέρνηση να το μειώσει περισσότερο.

Οπως είπε, από δύο φοροαπαλλαγές που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κερδίσουν 615 εκατομμύρια ευρώ, με σταθερά τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Ψάξτε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στους νησιώτες, τονίζοντας ότι ενώ οι εφοπλιστές απολαμβάνουν εφ' όρου ζωής φοροασυλία με συνταγματική κατοχύρωση, οι νησιώτες έχασαν στα χρόνια της κρίσης το αυτονόητο δικαίωμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα έπρεπε να είναι η ελάχιστη διευκόλυνση λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς αλλά και των λοιπών δυσκολιών που αντικειμενικά υπάρχουν στα νησιά. «Παραμένει βέβαια τουλάχιστον προκλητική η απαράδεκτη σύνδεση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με το Προσφυγικό, που πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ εμπνεύστηκε για τα πέντε νησιά που έχετε μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών, κατάσταση που θέλετε τώρα και να μονιμοποιήσετε», υπογράμμισε.

Ο λαός να μη δεχτεί να ζει με λιγότερες απαιτήσεις

Ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αντιλαϊκή της πολιτική και να πείσει το λαό ότι όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη, να συγκαλύψει τον βαθύτατα αντιλαϊκό - ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που ασκείται μέσω του φορολογικού συστήματος, που γίνεται διαρκώς και χειρότερο, πιο επιθετικό σε βάρος του λαού.

Ανέδειξε παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που έχουμε συνεχώς δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ καταγράφουν τεράστια αύξηση της μερικής απασχόλησης και καθήλωση των μισθών, παραμένουν οι αντιλαϊκοί νόμοι, κλιμακώνεται η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, επιβάλλονται έκτακτοι φόροι, εντείνεται η καταστολή, ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση.

«Ολα αυτά αποτελούν στοιχεία της περίφημης "επιστροφής στην κανονικότητα" για την οποία μιλούσαν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η ΝΔ, μόνο που κανονικότητα σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους λίγους ενώ για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μεταφράζεται σε μόνιμη πηγή δυστυχίας. Να γιατί απέναντι στην επιχείρηση παραπλάνησης και εγκλωβισμού της συνείδησης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας, που επιχειρείτε, ο λαός δεν πρέπει να τσιμπήσει. Να μη δεχτεί να ζει με λιγότερες απαιτήσεις, αλλά να προτάξει την ικανοποίηση και κάλυψη του συνόλου των αναγκών του, μέσα από ένα οργανωμένο, μαζικό, ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, με ταξικό προσανατολισμό, που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέχρι τις συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές, για να μπορεί ο λαός να ζει με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ