Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια

Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι διατάξεις του προβλέπουν τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ το δεύτερο μέρος περιέχει διατάξεις που τροποποιούν συνολικά την εκλογική νομοθεσία. Επιγραμματικά, προβλέπει κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους για να εγγραφούν οι «εκτός επικρατείας εκλογείς» θα πρέπει: «α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής. β) Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος». Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν στην έδρα κάθε ελληνικής διπλωματικής αρχής, ή σε κτίρια ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής, ή δημόσια καταστήματα του κράτους. Η ψήφος τους θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών, ενώ αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τον υπουργό Επικρατείας, Π. Θεοδωρικάκο, προτάθηκε να προστεθεί μία ακόμα διάταξη, που προβλέπει τη συγκρότηση «ειδικής διακομματικής επιτροπής έργου», η οποία θα έχει την ευθύνη της όλης διαδικασίας.

Οσον αφορά τη θέση των κομμάτων μέχρι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει επιφύλαξη για την ψήφο του στην Ολομέλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση έχουν δηλώσει υπέρ. Κατά έχει ταχθεί το ΜέΡΑ25, ωστόσο έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει πολλά από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας την Παρασκευή στην Επιτροπή, είπε ότι «καταρχήν επί της αρχής» του νομοσχεδίου «έχουμε θετική άποψη», καθώς ενσωματώνει βασικές κατευθύνσεις που είχαν τεθεί από το ΚΚΕ, ωστόσο ζήτησε να γίνουν δεκτές οι παρατηρήσεις που έθεσε, όπως όσον αφορά τη διακομματική επιτροπή αυτή «να έχει ουσιαστική δικαιοδοσία και τον πραγματικό έλεγχο» της διαδικασίας των εκλογών για τους Ελληνες του εξωτερικού και όχι γνωμοδοτικό. Επισήμανε ακόμα ότι το ΚΚΕ από την αρχή είχε ξεκάθαρη θέση με εμπεριστατωμένες προτάσεις με αποκλειστικό γνώμονα να διευκολυνθούν οι Ελληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ