Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Αντιπαράθεση Τραμπ - Μακρόν που δείχνει ανταγωνιστικά συμφέροντα

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο η «ηλεκτρισμένη» συνάντηση

Οι Πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ

Copyright 2019 The Associated

Οι Πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η αντιπαράθεση δεν αποφεύχθηκε χτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Λονδίνο οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τραμπ είχε σχολιάσει από πριν τη δήλωση Μακρόν για «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πολύ, πολύ μοχθηρή δήλωση για επί της ουσίας 28 χώρες», για να προσθέσει ότι «κανείς δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από τη Γαλλία», η οποία - υποστήριξε - «δεν τα πάει καλά σε οικονομικό επίπεδο».

Ο Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι «πολεμά εναντίον εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους». «Ορισμένες φορές συνεργάζονται (σ.σ. οι Τούρκοι) με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση Ερντογάν ότι «δεν συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο Τραμπ παρατήρησε ότι πολλοί τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που παραμένουν κρατούμενοι σε Συρία και Ιράκ είναι από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, καλώντας τον Μακρόν να πάρει «μερικούς καλούς μαχητές του ISIS». Αυτό προκάλεσε το έντονο ξέσπασμα του Γάλλου Προέδρου. «Ας είμαστε σοβαροί», είπε ο Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές «αλλά να τελειώσει ο πόλεμος».

Ο δε Τραμπ σχολίασε μεταξύ σοβαρού κι αστείου ότι η απάντηση του Μακρόν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς βλέπει η Γαλλία τον επαναπατρισμό Γάλλων τζιχαντιστών ήταν «μία από τις καλύτερες μη απαντήσεις που έχω ακούσει ποτέ». Ο Μακρόν από την πλευρά του αντέκρουσε τον Τραμπ για το πώς η Τουρκία έφτασε στο σημείο να αγοράσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα «S-400».

Τραμπ και Μακρόν πάντως παραδέχτηκαν ότι έχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν όσον αφορά τον γαλλικό φόρο Gafa και την αμερικανική απειλή των δασμών.

Κάλυψη Τραμπ στον Ερντογάν

Νωρίτερα χτες το πρωί, ο Τραμπ υποστήριξε την πολιτική του Τούρκου ομολόγου του, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη Βόρεια Συρία, χαρακτηρίζοντας «πολύ καλή συμφωνία» τη λεγόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων λίγο πριν από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης «Πηγή Ειρήνης». Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσιγκτον, επιτρέποντας τη χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου από τον αμερικανικό στρατό για την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Επιπλέον, υπερασπίστηκε την αγορά των «S-400» από την Τουρκία, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, είχε αρνηθεί να της πουλήσει πυραύλους «Patriot».

Συνάντηση Ερντογάν με Ευρωπαίους

«Καλή» χαρακτήρισε χτες το απόγευμα ο Ερντογάν τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Μακρόν αλλά και με τους ηγέτες της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, με επίκεντρο τις αντιδράσεις των δυτικοευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην τουρκική χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία στις αρχές Οκτώβρη. Οι άλλες πλευρές δεν σχολίασαν άμεσα το αποτέλεσμα της συνάντησης, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο, τροφοδοτώντας τις εντυπώσεις για συνέχιση των διαφορών...

Ωστόσο,οι επακόλουθες δηλώσεις από την Μέρκελ και τον Μακρόν επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της κόντρας κατά την τετραμερή συνάντηση στο Λονδίνο. Η Μέρκελ χαρακτήρισε τη συνάντηση για τη Συρία «καλή και ουσιώδη», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να είναι παρά η αρχή μιας μακράς συζήτησης, επειδή ο χρόνος ήταν υπερβολικά περιορισμένος», και ανακοινώνοντας επανάληψη της διαδικασίας τον ερχόμενο Φλεβάρη.

Ο δε Μακρόν τόνισε ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε πως οι τέσσερις χώρες έχουν ως προτεραιότητα «τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας στην περιοχή». Εκτίμησε επίσης ότι υπήρξε «πολύ ισχυρή σύγκλιση απόψεων» για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και για την «ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση». Συμπλήρωσε όμως με νόημα πως στη διάρκεια της τετραμερούς «δεν δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις και δεν άρθηκαν όλες οι αμφισημίες».

  • Το ίδιο 24ωρο, σε δεξίωση που δόθηκε στην ανακαινισμένη πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Δαμασκό, με αφορμή εθνική επέτειο, ο Αμπντούλ Χακίμ Ιμπραΐμ αλ Νουαΐμι, διπλωματικός επιτετραμμένος των Εμιράτων, εξήρε τη «σοφή ηγεσία» της συριακής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Οι διμερείς σχέσεις Συρίας - ΗΑΕ «είναι σθεναρές, διακεκριμένες και ισχυρές σε γερές βάσεις», τόνισε.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ