Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ «ξαναζεσταίνουν» πιθανή αλλαγή συνόρων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Θέμα πιθανής αλλαγής συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψει ενός νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες, έθεσε εκ νέου προχτές με συνέντευξή του στην κοσοβάρικη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» ο Αμερικανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Κόσνετ.

Ο Κόσνετ έθεσε το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «μικρή προσαρμογή των συνόρων», με το σκεπτικό ότι το ζήτημα αφορά «αποκλειστικά τις δύο πλευρές» και οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή. Χαρακτήρισε «λανθασμένη» την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό (κυρίως εξαιτίας δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων) οι ΗΠΑ θα μπορούσαν αποδεχτούν κάποια μεγάλη αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. «Δεν ήταν ποτέ έτσι. Επιπλέον, η θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας πρέπει να είναι αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών και όχι μόνο από κάποιους πολιτικούς», κατέληξε. Παρ' όλα αυτά προέβλεψε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός του 2020.

Σήμερα, πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προγραμματίζει να συναντήσει «κεκλεισμένων των θυρών» τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι για τρίτη φορά από την αρχή του χρόνου με φόντο τις διεργασίες για νέο γύρο διαπραγμάτευσης Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», υποστήριξε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ χαρακτήρισε «αρνητική» τη ρωσική παρέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ