Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ξανά στο δρόμο οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη δασοπροστασία

Νέα πανελλαδική κινητοποίηση τη Δευτέρα

Από την προηγούμενη κινητοποίηση
Από την προηγούμενη κινητοποίηση
Μετά τη μαζική τους συγκέντρωση και πορεία στις 20/11, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη δασοπροστασία μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς» εργασίας ετοιμάζονται να βρεθούν και πάλι στο δρόμο, με νέα πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 2/12, στις 12 μ., την οποία οργανώνουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των συμβασιούχων.

«Οχι στις απολύσεις, όχι στην ανακύκλωση της ζωής μας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», τονίζουν στο κάλεσμά τους, απέναντι στην κυβέρνηση και το υπουργείο, που κλείνοντας τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων, έχουν ήδη ξεκινήσει σταδιακά τις απολύσεις τους.

Η ΟΣΕΑΔΕ έχει προκηρύξει για τη Δευτέρα διευκολυντική στάση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου), ενώ καλεί σε συμπαράσταση όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, για σήμερα Πέμπτη, ΟΣΕΑΔΕ και Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος στις 10 π.μ., μετά τις πρόσφατες καταστροφές σε Κινέτα, Χαλκιδική, Ρόδο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Με αφορμή τις νέες πλημμύρες και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αναδεικνύουν «την αναγκαιότητα στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών από τώρα και για όλο τον χρόνο, με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αναγκαία πρόληψη και τον περιορισμό τέτοιας έκτασης φαινομένων».

Η Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή διεκδικούν: 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων των 5.066 συμβασιούχων των «κοινωφελών» προγραμμάτων πυροπροστασίας στις Δασικές Υπηρεσίες. Προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μοριοδότηση ειδικής εμπειρίας για τους εργαζόμενους στην πυροπροστασία, χωρίς αποκλεισμούς σε νέες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. Λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την άρση των νομικών περιορισμών και τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επαναπρόσληψη των 100 απολυμένων εργαζομένων του Κτηματολογίου.

Απάντηση στις μεθοδεύσεις εργατοπατέρων

Στο μεταξύ, η ΟΣΕΑΔΕ απαντά στις συκοφαντίες και την επίθεση που εξαπολύει γνωστός εργατοπατέρας - εργοδότης που υποδύεται τον εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, ο συγκεκριμένος κατηγορεί με θράσος την ΟΣΕΑΔΕ πως δεν εγγράφει συμβασιούχους, τη στιγμή που «είναι από τις ελάχιστες Ομοσπονδίες του Δημοσίου που τροποποίησε το καταστατικό της ώστε να μπορεί να εντάσσει σωματεία που έχουν μέλη και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ενάντια στη μέχρι τώρα γραμμή της πλειοψηφίας των ομοϊδεατών του στην ΑΔΕΔΥ και άλλες ομοσπονδίες». Επιπλέον, υπονομεύει τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κάνοντας προτάσεις για μοριοδότηση για νέο «κοινωφελές» πρόγραμμα, ενώ διαχωρίζει τους εργαζόμενους της πυροπροστασίας από τους υπόλοιπους συμβασιούχους, «πιστός στην τακτική του "διαίρει και βασίλευε", δηλαδή του "ευαγγελίου" κάθε εργοδοτικού "συνδικαλιστή"».

Πάνω στη φούρια του επιδιώκει να παρουσιάσει την ΟΣΕΑΔΕ περίπου ως παράρτημα του ΠΑΜΕ, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εκπροσωπούνται με 8 στα 17 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η απόφαση όμως για στήριξη των συμβασιούχων έχει παρθεί ομόφωνα.

«Η καλύτερη απάντηση στα τρωκτικά του εργοδοτικού "συνδικαλισμού" είναι η συσπείρωση στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων στα "κοινωφελή" προγράμματα μαζί με την ΟΣΕΑΔΕ και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους των μονίμων συναδέλφων, ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των δασεργατών για 12 μήνες και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

«Η λογική της ανακύκλωσης των ανέργων που προωθεί η κυβέρνηση, αφήνει ανεκμετάλλευτη την εξειδίκευση των εργαζομένων αυτών, την απόκτηση της ειδικότητας του δασεργάτη, τη γνώση που αποκτήσανε, δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για την επόμενη αντιπυρική περίοδο», σημειώνει στο κείμενο της Ερώτησης ο βουλευτής του Κόμματος, Λεωνίδας Στολτίδης. Ακόμα προσθέτει: «Η σωτηρία του δασικού πλούτου και η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν μπορεί να αποτελούν δημοσιονομικό κόστος, όπως και τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού και οι εργαζόμενοι που τα υλοποιούν να μπαίνουν στη ζυγαριά "κόστους - οφέλους". Η ιδιαίτερη σημασία της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας και η κάλυψη των αναγκαίων έργων πρόληψης αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να εντάσσεται στον εθνικό προϋπολογισμό και γι' αυτό θεωρούμε κάλπικη τη συζήτηση περί διακοπής των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στην περίπτωση παράτασης των συμβάσεων».

Στο μεταξύ, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή την επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων Πυροπροστασίας Βορειοκεντρικής Εύβοιας, με την οποία ζητά να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ