Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΕΔΕΠ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για Συλλογική Σύμβαση και ΒΑΕ

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το σωματείο το Σάββατο 30 Νοέμβρη

Σε Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), το Σάββατο 30 Νοέμβρη στη 1 το μεσημέρι στο χώρο του λιμανιού.

Η συνέλευση γίνεται μπροστά στην εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΒ κατά της απόφασης ένταξης των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Στόχος είναι η ενημέρωση των εργαζομένων «για τις εξελίξεις για τα ΒΑΕ, τις προτάσεις που θα καταθέσουμε στην εργοδοσία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και τις αγωνιστικές δράσεις που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕΔΕΠ σημειώνει:

«Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχει κάνει ο ΣΕΒ ως εκφραστής των συμφερόντων των COSCO, DPORT και εργολάβων (...) Με απύθμενο θράσος, ενώ στον προβλήτα Ι στη διπλανή πόρτα οι λιμενεργάτες είναι στα ΒΑΕ, τους εργάτες στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ θέλουν να τους εξαιρέσουν από τη σχετική ρύθμιση. Εδώ στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ τα εργατικά "ατυχήματα" και οι επαγγελματικές ασθένειες των εργαζομένων (...) είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

(...) Τα ΒΑΕ αποτελούν κόστος για την εργοδοσία και για αυτό βάζουν λυτούς και δεμένους για να ακυρώσουν την απόφαση για ένταξη των λιμενεργατών. Είναι συνδεδεμένο με την επίθεση που γίνεται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (...).

Η προσφυγή του ΣΕΒ δεν αναγνωρίζει ότι δουλεύουμε σε λιμάνι, ζητούν από την ελληνική Δικαιοσύνη και από την κυβέρνηση της ΝΔ να ισχυριστεί ότι δεν είμαστε λιμενεργάτες και δεν εργαζόμαστε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και της Μεσογείου. Είναι ξεκάθαρη και προκλητική κοροϊδία. Εχουν τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι από το 2010 δεν ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι με τον κανονισμό των ΒΑΕ και δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ. Την ίδια στιγμή COSCO, DPORT και εργολάβοι δεν υπογράφουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή είτε με 16 μεροκάματα είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από την πίσω πόρτα υπέγραψε Σύμβαση Εργασίας με το εργοδοτικό συνδικάτο που κατοχυρώνει τις ατομικές συμβάσεις και προβλέπει ότι σε περίπτωση που κοπούν τα επιδόματα αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων με ρητή υποχρεωτική διάταξη του νόμου θα επέλθει και η κατάργησή τους για εμάς».

Αιτία πολέμου

Στο μεταξύ, το ΔΣ του σωματείου συναντήθηκε χτες Τετάρτη για το θέμα των ΒΑΕ με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά τη συνάντηση δεν υπήρξε γραπτή διαβεβαίωση από το υπουργείο για την απρόσκοπτη εφαρμογή της απόφασης για ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Ως εκ τούτου, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και σημειώνει: «Κάνουμε σαφές προς COSCO, DPORT, κυβέρνηση και ΣΕΒ ότι αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ η ακύρωση της ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ (...) Οργανώνουμε την πάλη μας με ΕΝΕΔΕΠ μαζική, ενωτική, βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ