Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί για τις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, Γυναικείοι Σύλλογοι της ΟΓΕ

Ομόνοια: Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αττικής

Προπύλαια: Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Πούλμαν για το συλλαλητήριο

Για τη μετακίνηση στο συλλαλητήριο της Αθήνας δρομολογούνται πούλμαν από: Ανω Λιόσια (9.15 π.μ., τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο). Ολυμπιακό Χωριό (9.15 π.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής - Κακλαμανάκη 21). Ελευσίνα (9.30 π.μ., δημοτικό πάρκινγκ). Μενίδι (9.30 π.μ., πλατεία Καράβου). Κόκκινος Μύλος (9.30 π.μ., τριγωνική πλατεία).

Πούλμαν για τη συγκέντρωση στην Αθήνα δρομολογεί και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής (αναχώρηση 8.30 π.μ. από ΟΤΕ).

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
 • Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση: Ρεπορτάζ από τη χτεσινή εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
 • Συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη για το Ασφαλιστικό: Ολοι στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να δοθεί ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση στο νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για τα συλλαλητήρια του Σαββάτου για το Ασφαλιστικό
 • Στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
 • Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την ίδια μέρα

Τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνουν το Σάββατο 30 Νοέμβρη δίνουν μέχρι την τελευταία ώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία Εργαζομένων και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ώστε να δοθεί αποφασιστική αγωνιστική απάντηση στον νέο γύρο αντιασφαλιστικής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πατώντας σε όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Ενάντια στο σχέδιο του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για μετατροπή των εναπομεινάντων ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε παρανάλωμα του χρηματιστηριακού τζόγου, οι συνταξιουχικές οργανώσεις και τα εργατικά συνδικάτα προτάσσουν τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την Υγεία και την Πρόνοια.

Το στίγμα των κοινών αυτών κινητοποιήσεων ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, η οποία πήρε και την πρωτοβουλία να καλέσει στην οργάνωσή τους.

Σε ανακοίνωσή της σημείωνε χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, γιατί δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία - Πρόνοια. Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, όλο τον εργαζόμενο λαό».

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξύλου και δεκάδες ακόμα σωματεία αυτοαπασχολούμενων, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες κ.ά.

Στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με προσυγκέντρωση στον πεζόδρομο Κοραή, καλούν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια καλεί όλους τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, ορίζοντας συνάντηση στο συλλαλητήριο της Αθήνας στη γωνία της πλατείας Κοραή.

Οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα έχουν επίσης οριστεί στις εξής πόλεις: Αγ. Νικόλαος (5 μ.μ., μαρίνα). Αγρίνιο (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Αλεξανδρούπολη (11 π.μ., Εμπορικό Επιμελητήριο). Αμφισσα (11 π.μ., πλατεία Ησαΐα). Βόλος (11 π.μ., δημαρχείο). Βέροια (11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου). Γιάννενα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Γρεβενά (11.30 π.μ., κεντρική πλατεία.) Ζάκυνθος (7 μ.μ. παλιά Νομαρχία). Ηγουμενίτσα (6 μ.μ., αίθουσα δημαρχείου). Ηράκλειο (11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Θήβα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Ικαρία (6 μ.μ., Εύδηλος, αίθουσα Κατσούλειο). Καβάλα (11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη). Καλαμάτα (6 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου). Καστοριά (11 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας). Καρδίτσα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Κατερίνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Κεφαλονιά (6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Κέρκυρα (10 π.μ., Ανουντσιάτα). Κοζάνη (12.30 μ.μ., κεντρική πλατεία). Λαμία (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Λάρισα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Λευκάδα (6 μ.μ., στον Αη Μηνά). Μυτιλήνη (11 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο). Νάουσα (11 π.μ., πλατεία). Ρέθυμνο (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ρόδος (11 π.μ., πλατεία Κύπρου). Σέρρες (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Τρίκαλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Φλώρινα (6 μ.μ., κεντρική πλατεία). Χαλκίδα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Χανιά (11 π.μ., πλατεία Αγοράς).

Στην Πάτρα, το συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση θα γίνει την Πέμπτη 5/12. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου οργάνωσε χτες σύσκεψη σωματείων και φορέων.

Εκατοντάδες αποφάσεις συμμετοχής από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ταυτόχρονα, αυξάνονται συνεχώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του Σαββάτου.

Μέχρι χτες, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών, Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Ανάπτυξης (πρώην Βιομηχανίας), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Και τα Εργατικά Κέντρα: Αγρινίου, Αθήνας, Αρτας, Αμαλιάδας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Σάμου και Φωκίδας.

Εκατοντάδες είναι επίσης τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους.

Σύσκεψη εργαζομένων και συνταξιούχων στο «Θριάσιο»

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Ασφάλιση και την προετοιμασία του συλλαλητηρίου έγινε προχτές Τρίτη στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, μαζί με τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

Στη σύσκεψη μίλησαν ο Μ. Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, η Ε. Παπαδοπούλου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, και ο Π. Πάλμος, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη σύσκεψη έγινε εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις από την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων αντιασφαλιστικών νόμων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος άνοιξε και το δρόμο για τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού. Οπως τονίστηκε, παρόμοια μέτρα παίρνουν συντονισμένα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με στόχο την απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης και την επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στους τομείς της Ασφάλισης και Υγείας.

Με βάση τη στρατηγική αυτή, ειδικά στο χώρο της Υγείας, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα παραχώρησης πτέρυγας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για «αξιοποίηση» από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια και να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, ενάντια στην επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Συνελεύσεις, συσκέψεις και πρωτοβουλίες προετοιμασίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις και οι άλλες πρωτοβουλίες προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια:

-- Εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης παραχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ., στο ΕΚΘ, συνέντευξη Τύπου για τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και το συλλαλητήριο του Σαββάτου.

-- Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινήτων Νομού Λάρισας προχωρά σήμερα Πέμπτη σε συνέλευση, στις 6.30 μ.μ., σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΘ.

-- Το Παράρτημα Βόρειων - Βορειοανατολικών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί συνέλευση αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στο παλιό δημαρχείο Παλλήνης.

-- Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας καλεί σε συνέλευση αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής με θέμα «Η νέα επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι θέσεις του ΚΚΕ» μίλησε χτες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η χτεσινή κεντρική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής εντάσσεται στο πλατύ άνοιγμα που ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα απέναντι στις νέες αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα. Με εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες οι Κομματικές Οργανώσεις «χτυπάνε συναγερμό», ενημερώνοντας το λαό για το νέο γύρο της επίθεσης, συμβάλλοντας στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής απάντησης.

Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής, εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς, καθώς και συνταξιούχοι, συνδικαλιστές από δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήραν μέρος στη χτεσινή εκδήλωση. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Bασίλης Γκιτάκος, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), καθώς και μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΣΑ).

«Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική»: Η πρόταση του ΚΚΕ, το στίγμα της οποίας συνοψίζεται στο παραπάνω σύνθημα, το πλαίσιο αιτημάτων που βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης, ενισχύουν με νέα ώθηση τους αγώνες ενάντια στο νέο προμελετημένο έγκλημα στο Ασφαλιστικό, δυναμώνουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Με σύντομη παρέμβασή της στην εκδήλωση η Αφροδίτη Ρέτζιου, στέλεχος του Κόμματος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αποτύπωσε την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην αντιασφαλιστική επίθεση και την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινή εκδήλωση θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ασφάλιση όπλο στον αγώνα για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ένα επιμέρους μέτωπο, αφορά συνολικά τη ζωή των εργατών και εργατριών, των αγροτών, των ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, όλου του εργαζομένου λαού.

Καταθέτουμε και σήμερα τις θέσεις του ΚΚΕ, που έχει αποδειχτεί και στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι ένα μεγάλο όπλο στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Οι εναλλαγές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι νόμοι για το Ασφαλιστικό, που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, δυνάμωσαν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει.

Εφεραν και ενίσχυσαν την κατεύθυνση για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ξεχωριστή αναφορά κάνουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι ελληνικές εργοδοτικές ενώσεις, όπως ο ΣΕΒ, για την τεράστια συμβολή που έχει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος του Κατρούγκαλου, στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στην υλοποίηση των αλλαγών που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '90 για την κατάργηση αυτής της μεγάλης κατάκτησης των εργαζομένων.

Ο στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει το νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον καταργήσει, να τον βελτιώσει ακόμα και από νομικά κενά και να τον βάλει στη ζωή, για να παραδοθούν τα αποθεματικά των Ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων «επενδυτών της κεφαλαιαγοράς», για να απαλλαγεί το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη τσακισμένη εργατική δύναμη.


Στόχος είναι να απαλλάξουν την εργοδοσία από την υποχρέωση, που με νόμο της είχε καθοριστεί, να επιστρέφει ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας μέσω των εισφορών για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Οι εισφορές και των εργαζομένων και των εργοδοτών είναι εργατικός μισθός. Οι εργοδότες από την εργασία των εργαζομένων που απασχολούσαν έβγαζαν αυτά που έδιναν. Από αυτό θέλουν να απαλλαγούν, μειώνοντας αποφασιστικά το «μη μισθολογικό κόστος», όπως το λένε.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για το τελειωτικό χτύπημα και τη διαμόρφωση ενός Ασφαλιστικού στο οποίο πρόσβαση θα υπάρχει αν έχεις να πληρώσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας μυριστεί ισχυρό πεδίο κερδοφορίας, έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες οι δραστηριότητες και οι παρεμβάσεις των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, των πάσης φύσεως εμπόρων της Υγείας.

Πατώντας στο νόμο Κατρούγκαλου έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα

Οι ανατροπές στο σύνολο των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Η πρώτη φορά που η λέξη ανταποδοτικότητα έκανε την εμφάνισή της ήταν το 1992, με το νόμο του Σιούφα. Επειτα ακολούθησαν το νομοσχέδιο Γιαννίτση, ο νόμος Ρέππα, ο νόμος Πετραλιά, οι αλλαγές του Κουτρουμάνη, του Βρούτση. Η ανατροπή με τον νόμο Κατρούγκαλου.


Ξαναλέμε: Η ΝΔ έρχεται να εφαρμόσει και όχι να ακυρώσει τον νόμο Κατρούγκαλου, να ολοκληρώσει το έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο διαχωρισμός της κύριας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας και ελεημοσύνης από το κράτος, χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία, και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τις έως σήμερα επίσημες θέσεις και αναφορές των κυβερνητικών στελεχών, σχεδιάζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.

Ο πρώτος πυλώνας της εθνικής σύνταξης, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.

Ο δεύτερος πυλώνας, Επαγγελματικά Ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση (Επενδυτικές Εταιρείες), επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα (Επαγγελματικό Ταμείο) ή ιδιωτικού.

Και τέλος, ο τρίτος πυλώνας, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Υπάρχει και σήμερα, θα δώσουν φορολογικά κίνητρα, ώστε να ρίξει περισσότερους εργαζόμενους στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Μπροστά μας έχουμε να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Από κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της ανέχειας.

Στη βάση αυτή, η αγορά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών περιμένει το κυβερνητικό δώρο.

Οι βιομήχανοι, την προηγούμενη βδομάδα, βγήκαν και είπαν: «Τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών εταιρειών που είναι επενδεδυμένα στην κεφαλαιαγορά, αντιστοιχούν σε μόλις 8% του ΑΕΠ, έναντι 81,9% κατά μέσο όρο στην ΕΕ».

Τι μας λένε δηλαδή; Φέρτε τα λεφτά να τα παίξουμε στο χρηματιστήριο, όπως παίξαμε τα 3,5 δισ. την περίοδο 1999 - 2002, που έκαναν φτερά σε ένα βράδυ και κατέληξαν στις τσέπες των καπιταλιστών.

Οι ίδιοι μιλάνε για 99 δισ. για τις επόμενες δεκαετίες που πρέπει να πέσουν στην κεφαλαιαγορά, για να στηρίξουν την ανάπτυξη των κερδών για λίγους, τη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια για τους πολλούς.

Το έγκλημα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Το «νέο Ασφαλιστικό» δεν αποτελεί καινοτομία...

Το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα δεν αποτελεί καινοτομία της νέας κυβέρνησης. Ερχεται από πολύ μακριά και έχει μακρά διαδρομή. Το ασφαλιστικό σχέδιο των «τριών στυλοβατών» χαρακτηρίστηκε ως η «Mercedes» των ασφαλιστικών συστημάτων από τον Χοσέ Πινιέρα, γραμματέα Ασφάλισης της χιλιανής χούντας.

Από το 1992 - και την τότε κυβέρνηση της ΝΔ - μπήκαν οι σπόροι για το τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα, που σχεδιάζεται να ενισχυθεί σήμερα.

Το 1996, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προτείνει αντίστοιχα την ανάπτυξη ενός «τριαξονικού συστήματος συντάξεων», που προσομοιάζει ακριβώς με εκείνο της Χιλής.

Υστερα από ένα χρόνο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις δικές της μελέτες για το ασφαλιστικό σύστημα ανέφερε πως «η μετατροπή του παλαιού διανεμητικού συστήματος προς κεφαλαιοποιητικό έχει εφαρμοστεί τα τελευταία 15 χρόνια με επιτυχία στη Λατινική Αμερική», καταλήγοντας στην πρόταση ενός συστήματος «τριών στυλοβατών ή τριών επιπέδων συντάξεων».

Πάνω στην έκθεση Σπράου, της «Επιτροπής σοφών» που είχε φτιάξει το ΠΑΣΟΚ, στηρίχτηκε το νομοσχέδιο Γιαννίτση, που έμεινε στα χαρτιά κάτω από τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η έκθεση Σπράου, το 1997, πρότεινε αντίστοιχα ένα σύστημα «τριών στυλοβατών». Αυτή η έκθεση είναι η βάση όλων των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων από νεοφιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες.

Ολοι μαζί, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ πήραν «το σύστημα Πινοσέτ», όπως το είπαν προεκλογικά οι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν τη λέξη «στυλοβατών» και την έκαναν «πυλώνων» και αυτό προωθούν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο.

Συζητάμε πλατιά για την καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος

Επιδίωξή μας είναι να ανοίξει η συζήτηση παντού, σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στους φοιτητές, στις επαγγελματικές σχολές.

Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε για το μέλλον:

-- Για την καταβολή και την εγγύηση των συντάξεων,

-- Τις ανατροπές που αυξάνουν συνεχώς τα όρια ηλικίας,

-- Τη μείωση κύριων - επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

-- Τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά και την ανταποδοτικότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, που μεταβιβάζει το κόστος στην εργατική - λαϊκή οικογένεια,

-- Την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο,

-- Τη μελλοντική εξασφάλιση και προστασία των νέων ανθρώπων που σήμερα η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται μαζικά εκτός παραγωγής ή εργάζεται με τους χειρότερους ορούς,

-- Την αφαίμαξη των αποθεματικών και των ταμειακών διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων,

-- Την απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων...

Δηλαδή, όλα αυτά τα ζητήματα, που είναι η καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος, θέλουμε να αποτελέσουν τη βάση προς συζήτηση και παράλληλα δρόμο δράσης και διεκδίκησης συνολικά για την εργατική τάξη, τα σύμμαχα τμήματα των λαϊκών δυνάμεων.

Τζόγος και «ρίσκο» με το μόχθο του λαού

Ο σχεδιασμός για το Ασφαλιστικό δεν αποτελεί μια ιδεοληπτική θέση της ΝΔ, ούτε είναι απλά ένας «νεοφιλελεύθερος δογματισμός», όπως ισχυρίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι άλλοι.

Οι αποφάσεις για τα ασφαλιστικά συστήματα αποτελούν κοινή στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να μετατραπεί το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ολοκληρωτικά κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό.

Οταν λέμε κεφαλαιοποιητικό, σημαίνει ότι πρέπει να ενταχθεί ολοσχερώς στην αγορά κεφαλαίου.

Και ανταποδοτικό σημαίνει σύνδεση των εισφορών με τις παροχές.

Τι ετοιμάζουν:

-- Παραμονή στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα», ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος. Επίτευξη «καλύτερης ισορροπίας» το ονομάζουν, μεταξύ των ετών εργασίας και των ετών σύνταξης, δηλαδή παραπέρα αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

-- Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να απαλλαγούν από το βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

-- Καθορισμένες εισφορές, με αβέβαιες μελλοντικές παροχές στη βάση της ανταποδοτικότητας, ώστε «να επιτυγχάνεται μια ισόρροπη σχέση μεταξύ των εισφορών και των δικαιωμάτων».

-- «Ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης» τόσο για όλους τους εργαζόμενους όσο και σχετικά με ορισμένα επαγγέλματα, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά, ζητήματα π.χ. αναπηρίας από ένα ατύχημα, μια επαγγελματική ασθένεια κ.ο.κ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί ένα νέο πανευρωπαϊκό σήμα προϊόντων ατομικής συνταξιοδότησης, με σκοπό «να βοηθήσει τους καταναλωτές στη συνταξιοδοτική τους αποταμίευση», όπως τη λέει.

Κυνικά αναφέρουν το εξής: «Τα νέα προϊόντα - λένε - θα ενισχύσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Ενωση κεφαλαιαγορών, βοηθώντας να διοχετεύονται οι αποταμιεύσεις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην ΕΕ».

Ο βασικός μοχλός τους είναι η προώθηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, σε πρώτη φάση μέσα από τα Επαγγελματικά Ταμεία. Ξεκινούν από το ταμείο ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) και θέλουν να το επεκτείνουν και στον ΕΦΚΑ (κύρια σύνταξη).

Το «ασφάλιστρο», που με θυσίες θα καταβάλλουν οι λαϊκές οικογένειες στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, θα εξαρτάται από την «αγορά», με τον ορατό κίνδυνο, αν όχι τη βεβαιότητα, να μην πάρουν στο τέλος ούτε καν τα χρήματα που έδωσαν, όπως συμβαίνει με το εφάπαξ, ακόμη και να τα χάσουν όλα.

Τα επαγγελματικά ταμεία αποτελούν μια μορφή τζόγου, την οποία στηρίζει και η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Ακόμα και το σημερινό, κουτσουρεμένο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με τα συνεχή πλήγματα στα Ταμεία και στις παροχές του, δεν μπορεί να συγκριθεί με την επισφάλεια των παροχών που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που βλέπουν την Ασφάλιση ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους ως πελάτες.

Πέρα από τα γνωστά κραχ των «ENRON» και «Maxwell» στο εξωτερικό, έχουμε και στη χώρα μας πικρή εμπειρία από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Την άνοιξη του 2009 οι οικονομικές στήλες έγραφαν: «Οι φίλοι του ασφαλιστικού ομίλου της Ασπίς Πρόνοια θεωρούν ότι πρόκειται για τον πλέον δυναμικό όμιλο, κατέχοντας τη 2η θέση στην ασφαλιστική αγορά».

Μετά από τρεις μήνες το κραχ, λόγω του λουκέτου της ασφαλιστικής «Ασπίς Πρόνοια», έκανε κρότο σε όλη τη χώρα...

Ενδεικτικός είναι και ο κλάδος της Ασφάλισης, με τις δεκάδες ασφαλιστικές εταιρείες που έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης, αφήνοντας χιλιάδες αυτοκίνητα ανασφάλιστα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ρίσκου, που μας καλούν να «επενδύσουμε».

Ομως, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την υγεία μας ή την ασφάλιση των παιδιών μας. Ρίσκο σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υπάρχει.

Την ίδια στιγμή, η κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα ατομικά βιολογικά χαρακτηριστικά, το ψάξιμο για το αν προϋπάρχουν ασθένειες, αποτελεί κριτήριο για το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης των εργαζομένων και παράλληλα πρόκληση, καθώς υποβιβάζει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Είναι στοιχείο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ταξικό, πολιτικό

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν χαρίστηκε, δεν δόθηκε απλόχερα στους εργαζόμενους. Ηταν προϊόν πολύχρονων, αιματηρών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο κάθε χώρας.

Η ανάπτυξη της ταξικής πάλης και η επίδραση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, άσκησαν επιπλέον πίεση στις αστικές κυβερνήσεις, που στις συγκεκριμένες συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού αναγκάστηκαν να κάνουν παραχωρήσεις.

Για τα μονοπώλια, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, το πρόβλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση χαρακτηρίζεται οικονομοτεχνικό. Δεν έχουν ως αφετηρία τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Για το ΚΚΕ, το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ταξικό, πολιτικό, καθώς φανερώνονται ακόμα πιο καθαρά τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος, που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η βάση του ζητήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως και των μισθών, του χρόνου εργασίας, των εργασιακών σχέσεων, δεν είναι τεχνική αλλά κοινωνική - οικονομική, γι' αυτό και δεν μπορούν να λυθούν μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Δεν εξαρτάται δηλαδή από μια σοσιαλδημοκρατική ή νεοφιλελεύθερη συνταγή ή έναν συνδυασμό τους, αλλά απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, δηλαδή μια οικονομία που απέναντι από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων θα βάζει τις σύγχρονες, διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τοποθετούμε τη λύση τους σε κάποιο αόριστο μέλλον.

Το ταξικό εργατικό κίνημα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις παλεύουν σήμερα για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αναφέραμε.

Το Σάββατο 30 Νοέμβρη έχουν προκηρυχθεί συλλαλητήρια σε κάθε πόλη από συνταξιουχικές και εργατικές οργανώσεις απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επέλαση. Συλλαλητήρια και μορφές πάλης που τα μέλη του ΚΚΕ, οι οπαδοί και οι φίλοι όχι απλά τα στηρίζουν αλλά παλεύουν όλες αυτές τις μέρες για την επιτυχία τους, τη μαζικότητά τους.

Αυτή η σημερινή πάλη και οι καθημερινοί αγώνες εντάσσονται στη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για έναν διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι πρωταγωνιστής και παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος. Αυτό απαιτεί ο λαός να έρθει σε συνεπή αντιπαράθεση και σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Η Κοινωνική Ασφάλιση θεωρούμε ότι πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη και παροχές, να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του συνταξιούχου και εργαζόμενου, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο Δημόσιο, είτε στην αυτοαπασχόληση στις πόλεις και στην ύπαιθρο, στην αγροτική εργασία.

Ολοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος.

Γιατί οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν περισσότερα χρόνια εκτός παραγωγής, να ζήσουν ελεύθεροι χωρίς το βραχνά της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, να ξεκουραστούν και να διαθέσουν το χρόνο τους όπως αυτοί επιθυμούν, να απασχολούνται όπως θέλουν και όχι όπως επιτάσσει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, που προσπαθούν να επιβάλουν την υποχρεωτική απασχόληση μέχρι τα βαθιά γηρατειά, με το βάρβαρο επιχείρημα της «ενεργού γήρανσης», που επανέρχεται με άλλον τίτλο.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στην εργατική εξουσία που στοχεύουμε και στην οποία το ΚΚΕ θα συμμετέχει στα όργανα διακυβέρνησης, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι κρατικό. Εντάσσεται στον κεντρικό - εθνικό σχεδιασμό, λειτουργεί με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο. Καταργείται η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας - Πρόληψης - Περίθαλψης - Αποκατάστασης.

 • Το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτει πλήρως και εφ' όρου ζωής όλο τον πληθυσμό (τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, τους μετανάστες, τους φαντάρους), στη βάση των σύγχρονων αναγκών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της επιστήμης και της νέας τεχνολογίας. Ο καθένας που το χρειάζεται θα μπορεί να κάνει χρήση δωρεάν όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών.
 • Συνδέονται οργανικά όλες οι βαθμίδες της Υγείας (πρόληψη, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). Το σύστημα Υγείας είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, με υπηρεσίες στους χώρους εργασίας, κατοικίας, εκπαίδευσης, στο στρατό.
 • Κατοχυρώνεται αυστηρό πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των εργαζομένων, για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
 • Παρέχονται ιδιαίτερες κρατικές υπηρεσίες και παροχές για την προστασία της μητρότητας, τη φροντίδα και αγωγή της βρεφικής - παιδικής ηλικίας.
 • Επιδεικνύεται ιδιαίτερη φροντίδα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Διατίθενται ειδικά κονδύλια στην έρευνα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, το AIDS ή άλλες παθήσεις που έχουν αυξηθεί και θερίζουν τον πληθυσμό.
 • Λειτουργεί Κρατικός Οργανισμός Φαρμάκου για την παραγωγή ή εισαγωγή, τον έλεγχο και τη διακίνηση όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Η χορήγηση των φαρμάκων παρέχεται δωρεάν.

Ειδικά για τις συντάξεις:

Εμείς, όταν μιλάμε για συντάξεις, αναφερόμαστε σε συντάξεις οι οποίες θα είναι αξιοπρεπείς και όχι επιδόματα πτωχοκομείου.

Σήμερα, διεκδικούμε κατώτατη σύνταξη στο 80% του βασικού εργατικού μισθού ή στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή, με βάση το σημερινό μας αίτημα για βασικό μισθό 751 ευρώ, προσδιορίζουμε το ποσό της κατώτατης σύνταξης στα 600 ευρώ.

Να αποσυνδεθεί για τους αυτοαπασχολούμενους (αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες) η ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο της σύνταξης από τον βασικό μισθό των εργαζομένων. Να συνδεθεί με το εισόδημά τους.

Οσον αφορά τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης:

Με το σημερινό επίπεδο της παραγωγικότητας, την πρόοδο της επιστήμης, αλλά και με τα ποσοστά της ανεργίας που παραμένουν υψηλά μετά από δεκαετή καπιταλιστική κρίση, υποστηρίζουμε τη συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τους απασχολούμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες ασφάλισης.

Με 9.000 ημέρες ασφάλισης ή 30 χρόνια δουλειάς, συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Με 7.500 ημέρες ασφάλισης για τον δημόσιο τομέα.

Η ενίσχυση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία. Ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων τους. Παράλληλα, να επιστραφούν όσα άρπαξαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Είμαστε σίγουροι ότι η εργατική τάξη θα πάρει τις τύχες στα δυνατά της χέρια

Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης.

Είμαστε σίγουροι ότι η εργατική τάξη θα πάρει τις τύχες στα δικά της δυνατά χέρια, τα δουλεμένα στο καμίνι των πολύχρονων αγώνων της.

Παρότι η σφραγίδα της αντεπανάστασης είναι ακόμα ισχυρή, παρά το ιστορικό πισωγύρισμα που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες, παρά το προσωρινό αδυνάτισμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνολικά του επαναστατικού κινήματος, το μέλλον μάς κοιτάζει μέσα από όλα τα παράθυρα της Ιστορίας.

Υπάρχει και δρα πρωτοπόρα το ΚΚΕ. Με νέες επεξεργασίες, στηριγμένες πλέον πολύ γερά στη μελέτη της πείρας του παρελθόντος, με επαναστατική στρατηγική που απαντά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής, μιας εποχής που εξακολουθεί περισσότερο από πριν να είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Η εργατική τάξη και το κίνημά της, βήμα το βήμα, μέρα τη μέρα, ανασυγκροτείται σε ταξική κατεύθυνση. Αγκαλιάζει αργά, αλλά σταθερά, πλατιά τις κοινωνικές δυνάμεις της συμμαχίας για την αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη και ανατροπή.

Μπορούμε να δυναμώσουμε αυτόν το βηματισμό. Το σημειωτόν και το αργόσυρτο βήμα με τα παραπατήματα, να δώσει τη θέση του στον σταθερό βηματισμό, στο τροχάδην, να πάρουμε τη θέση μας από σήμερα, να είμαστε πανέτοιμοι για το ιστορικό άλμα.

Συγκεντρώσεις και περιοδείες των Κομματικών Οργανώσεων
Στην Αττική

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 11.20 π.μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της VIANEX(Α), στη Μεταμόρφωση.

-- Στις 12 μ., ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τα Πρακτορεία Τύπου «Αργος».

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Αθανασίου Διάκου και Μπουμπουλίνας), θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ., στον Αγιο Δημήτριο (Μπραχάμι), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Αργυρούπολη, στο Α' ΚΑΠΗ (Αλεξιουπόλεως 27), θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

Περιοδείες σε άλλες περιοχές της χώρας

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ., στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 9 π.μ. στο εργοστάσιο «ΒΙΟΧΥΜ» και στις 10 π.μ. στο εργοστάσιο «Νερά Κρήτης», με επικεφαλής τον Νίκο Τσουπάκη, μέλος της ΤΕ Χανίων.

-- Στις 11 π.μ., στον ΟΑΕΔ Αγίου Νικολάου Κρήτης με επικεφαλής τον Γιώργο Μπανάκο, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ «Αριάδνη CRM», με επικεφαλής τον Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης.

-- Στη 1 μ.μ., στο εργοστάσιο της «CRETA FARM», με επικεφαλής τον Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου.

-- Στη 1.30 μ.μ., σε ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 6 μ.μ., σε εμπορικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις στην πόλη του Αγίου Νικολάου, με επικεφαλής τον Γιώργο Μπανάκο.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Δημόκριτο Σαλούστρο, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πλαγιάρι, με επικεφαλής τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 8 μ.μ., στα γήπεδα του Αριστοτέλη στην Καλαμαριά, με επικεφαλής τον Αριστείδη Θάνο.

-- Στις 7 μ.μ., στην αγορά της Κρήνης, με επικεφαλής την Δέσποινα Ανταβάλογλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στη Δράμα, στις 6 π.μ. στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου «Κυριακίδη», στις 11 π.μ. στο δασαρχείο Δράμας και στις 12.15 μ. στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Δράμας.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 10.30 π.μ. στο ΠΑΓΝΗ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή.

-- Στις 10 π.μ. σε γιαπιά του Ρεθύμνου, με επικεφαλής τον Στάθη Λουκάκη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου.

-- Στις 11 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας, με επικεφαλής τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στη Δράμα, στις 6 π.μ. στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου «Παυλίδη» και στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο Δράμας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία είναι άρρηκτα δεμένη με την αντιασφαλιστική επίθεση

Εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση της Αφροδίτης Ρέτζιου

Η Αφροδίτη Ρέτζιου
Η Αφροδίτη Ρέτζιου
Ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων Υγείας και ενίσχυση της λειτουργίας τους με όρους επιχειρήσεων, ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο της Υγείας, περιορισμός των υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο του «ελάχιστου βασικού πακέτου»...

Αυτοί οι άξονες, που αποτυπώνονται ανάγλυφα στο πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ 2014-2020» και εξειδικεύουν τη στρατηγική της ΕΕ στην Υγεία - Πρόνοια, αποτελούν προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ακόμα πιο «φτηνών» εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η αναθέρμανση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός είναι ο στόχος που διαχρονικά υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Αυτή είναι η μήτρα του κακού, εδώ πρέπει να αναζητήσουν οι εργαζόμενοι τις αιτίες της άθλιας κατάστασης στις δημόσιες μονάδες Υγείας, των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, της πολύμηνης αναμονής για ιατρικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας το 2016 οι «out of the pocket» πληρωμές, δηλαδή η ιδιωτική δαπάνη Υγείας, άγγιξε το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. Μήτρα του κακού είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την πρόληψη, την προστασία και την αποκατάσταση της Υγείας του λαού ως «κόστος» που πρέπει να συμπιεστεί, δαπάνη που πρέπει να «εξορθολογιστεί» γιατί μπαίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Αυτή ακριβώς η πολιτική είναι η αιτία της αύξησης του χάσματος ανάμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Στην «εθνική σύνταξη» πείνας αντιστοιχίζεται ένα «πακέτο Υγείας» πτωχοκομείου

Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον σχεδιασμό για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.

Στην «εθνική σύνταξη» πείνας αντιστοιχίζεται ένα βασικό πακέτο παροχών Υγείας - πτωχοκομείου. Για υπηρεσίες Υγείας πέρα από αυτό το στοιχειώδες ανεπαρκέστατο επίπεδο, θα πρέπει να προσφύγουν - όσοι μπορούν - σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επαγγελματικά ταμεία ή στις άμεσες πληρωμές.

Αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρέτησε η περίφημη μεταρρυθμιστική τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την οποία περηφανεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Βασική αποστολή των ΤΟΜΥ είναι το gate keeping, η καρατόμηση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Αν για οποιονδήποτε λόγο ξεπεραστεί το «βασικό πακέτο», τότε ο ασθενής πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του ή μέσω ιδιωτικής ασφάλισης για τις επιστημονικά αναγκαίες, τεκμηριωμένα απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας, που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και δεν χωράνε στα «αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα» που υποχρεώνουν τον γιατρό να εφαρμόζει και μάλιστα του επιβάλλουν ποινή αν δεν το κάνει!

Aυτόν το στόχο υπηρετούν τα περίφημα DRG, το σύστημα κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζεται πιλοτικά σε 18 νοσοκομεία της χώρας και θα επεκταθεί σε όλα μέχρι το 2021. Ενα σύστημα που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, κατηγοριοποιεί τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο με βάση τα κλινικά τους χαρακτηριστικά αλλά και το πόσο κοστίζει η θεραπεία και τις τιμές αποζημίωσης. Ετσι π.χ. η τιμή αποζημίωσης για το έμφραγμα χωρίς επιπλοκές είναι 3.000 ευρώ, για το έμφραγμα με επιπλοκές ανέρχεται στα 6.000 ενώ για το έμφραγμα που θα χρειαστεί μηχανική υποστήριξη το κόστος εκτινάσσεται στα 12.000 ευρώ. Το μόνο που δεν μας λένε είναι ποια είναι η διατίμηση της ανθρώπινης ζωής...

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί για τους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών βασική προτεραιότητα είναι η άμεση εφαρμογή των DRGs στα δημόσια νοσοκομεία, η θέσπιση των ιατρικών πρωτοκόλλων και η επιτάχυνση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία. Γιατί υπηρετούν το στόχο της πλήρους εναρμόνισης των δημόσιων νοσοκομείων με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης, ώστε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

Ετσι ο κρατικός προϋπολογισμός ελαφρύνεται από το «βάρος» της χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας, για να διοχετεύεται ζεστό κρατικό χρήμα στα μονοπώλια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος της υγείας του λαού η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει ως εφόδιο την πολύτιμη αντιλαϊκή παρακαταθήκη που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις τροχιοδεικτικές βολές της ηγεσίας του ΠΙΣ, που πρόσκειται στη ΝΔ, και τις προτάσεις της για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και τη συνεργασία τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στα νύχια των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής ασφάλισης οι ανάγκες του λαού

Σε αυτό το περιβάλλον του «ανταγωνισμού με βάση τους νόμους της αγοράς», ανάμεσα στα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα «μη κερδοσκοπικά» (κάποτε δημόσια) ΝΠΙΔ νοσοκομεία, η ανάπτυξη των δημόσιων νοσοκομείων, η στελέχωσή τους, ο εξοπλισμός τους, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα συνδέονται απολύτως με το κριτήριο των εσόδων που θα έχουν από την πώληση των υπηρεσιών. Σε αυτό το περιβάλλον ο ρόλος του κράτους προφανώς δεν μπορεί να είναι ο σχεδιασμός των παρεχόμενων υπηρεσιών για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το κράτος εξελίσσεται σε ρόλο ρυθμιστή του ανταγωνισμού, ρυθμιστή των κανόνων, μέχρι και των ασφαλιστικών τιμών.

Και επειδή οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν μασάνε τα λόγια τους, αρκεί να ανατρέξει κανείς στην τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σε ημερίδα για την ιδιωτική ασφάλιση. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Υγεία ως την κατάσταση της πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλώς ως απουσία κάποιας ασθένειας ή αναπηρίας, γεννά ατομικές προσδοκίες που είναι ιδανικές αλλά δεν είναι ρεαλιστικές. Και πρότεινε το σχεδιασμό ενός συστήματος Υγείας που θα βασίζεται σε δύο βαθμίδες: Τη βαθμίδα των «αναγκών» που θα καλύπτεται από το κράτος, δηλαδή κρατικό σύστημα με ελάχιστες και ανεπαρκείς παροχές, και τη «βαθμίδα των επιθυμιών», που θα αναλαμβάνει να ικανοποιήσει η ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της αστικής αντίληψης και πολιτικής. Ενώ η πρόληψη πρέπει να αφορά τους υγιείς πριν αρρωστήσουν, ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού να υπηρετεί σχεδιασμένα την πρόληψη, την αποκατάσταση και την προάσπιση της υγείας του λαού, αυτό στον καπιταλισμό αποτελεί ανεπίτρεπτο «κόστος και σπατάλη».

Αυτό είναι το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα όλων των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες συγκλίνουν στον στρατηγικό στόχο, παρά τις όποιες διαφορές που γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες: «Εξορθολογισμός δαπανών, καταπολέμηση σπατάλης, παροχές με βάση τις πραγματικές ανάγκες».

Το πραγματικά σύγχρονο και ρεαλιστικό από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών

Ο λαός πρέπει να απορρίψει συνολικά αυτήν την πολιτική. Να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.

Να διεκδικήσει ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ενα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας, με αντίστοιχη αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολόγηση του κεφαλαίου, με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Με μαζικές προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Δεν είναι επιθυμία. Αυτό είναι το πραγματικά σύγχρονο και ρεαλιστικό από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ