Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αμερικανικές «ευαισθησίες» για παράπονα αντικαθεστωτικών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εξέφρασε ελπίδες ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα διατηρήσει στενές επαφές με τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στο Ιράν, εκφράζοντας ...ανησυχία για το αν θα εισακουστούν οι καταγγελίες Ιρανών αντικαθεστωτικών, στην πραγματικότητα ομολογώντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παρατήσει τις προσπάθειες διασφάλισης (και πολιτικού, στο εσωτερικό κάθε χώρας) συσχετισμού δύναμης, ευνοϊκού για τις δικές της γεωστρατηγικές επιδιώξεις στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα τον Περσικό Κόλπο.

Ο Πομπέο ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί «σχεδόν 20.000 μηνύματα» που απεικονίζουν τις «κακοποιήσεις του καθεστώτος» του Ιράν στην καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να μας στέλνουν». Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον θα «συνεχίσει να τιμωρεί Ιρανούς αξιωματούχους που ευθύνονται γι' αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», όρο που ούτως ή άλλως οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων προσαρμόζουν σε ό,τι τους βολεύει.

Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μίλησε για «μια βαθιά, μεγάλη και πολύ επικίνδυνη συνωμοσία» που «απετράπη», αναφερόμενος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις, υποστηρίζοντας ότι «πολλά χρήματα δαπανήθηκαν για να γίνουν καταστροφές, βίαια επεισόδια και να σκοτωθούν άνθρωποι». Επίσης, ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί δήλωσε ότι περίπου 731 καταστήματα τραπεζών και 140 κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ακόμα, ότι δέχτηκαν επίθεση πάνω από 50 βάσεις των δυνάμεων ασφαλείας και πυρπολήθηκαν περίπου 70 βενζινάδικα.

Από την άλλη πλευρά, το - γνωστό για τις διασυνδέσεις του με δυτικές κυβερνήσεις - Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές αρχές «αποκρύπτουν εκ προθέσεως» το εύρος της καταστολής που δέχτηκαν οι διαδηλωτές και ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 7.000 συνελήφθησαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ