Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αγρότες διαδηλώνουν και στο Παρίσι

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Μου αρέσει το επάγγελμά μου, μου αρέσει όμως και να ζω». «Αγρότης: Μικρός ονειρεύεσαι, μεγάλος εξοντώνεσαι». «Γαλλία, θέλεις ακόμα τους αγρότες σου;».

Συνθήματα όπως τα παραπάνω έγραψαν αγρότες σε τρακτέρ με τα οποία διαδήλωσαν, χτες, στα προάστια του Παρισιού και όχι μόνο, ενάντια στις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής Μακρόν αλλά και των κατευθύνσεων που συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες για όλη την ΕΕ.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες (όπως αυτές που η ΕΕ έχει υπογράψει με τον Καναδά και τη Mercosur), που διαμορφώνουν νέους όρους για την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών αγροτικών προϊόντων, η ενίσχυση της οποίας βέβαια ωφελεί τους μεγαλοαγρότες - αγροτοκαπιταλιστές, που δεν καλλιεργούν απλά κάποια στρέμματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες τεράστιων γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και βιομηχανιών (από τρόφιμα, Φάρμακο, χημική βιομηχανία), σε κλάδους τροφίμων. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν οργανώσεις όπως η FNSEA (εργοδοτική ένωση που εκπροσωπεί κολοσσούς στον τομέα της διατροφής) και άλλες όπως η JA.

Πάντως, εκτός από τις σκοπιμότητες που υπηρετούν τέτοιες κινητοποιήσεις για αγροτοκαπιταλιστές, τη δική τους οργή εκφράζουν και μικρομεσαίοι αγρότες, που συνθλίβονται από την πολιτική συγκέντρωσης της γης σε όλο και λιγότερα χέρια. Μάλιστα, ενδεικτικά είναι στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSEE), ότι το 2016 το 22,1% των καλλιεργητών στη Γαλλία εμφάνισαν εισοδήματα που τους κατέταξαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Διαδηλωτής αγρότης από τη Μάρνη (βορειοδυτικά) δήλωνε χτες σε ΜΜΕ ότι στην περιοχή του για περίπου 1 στους 3 αγρότες τα εισοδήματα έχουν ουσιαστικά εκμηδενιστεί, ενώ πέρυσι τα ετήσια έσοδα μειώθηκαν κατά 75% σε σχέση με την τετραετία 2010 - 2014.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες αγροτών γίνονται αυτές τις μέρες σε Γερμανία και Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ