Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα

Καλέσματα φορέων για τον αγωνιστικό εορτασμό

Μαζικοί φορείς, οργανώσεις και συσπειρώσεις καλούν στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας με τα καλέσματα και τις ανακοινώσεις τους την επικαιρότητα των διδαγμάτων του.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί κάθε σύλλογο, παράλληλα με το αγωνιστικό σχέδιο δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, να οργανώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, να συμμετάσχει στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη.

«Η ιστορία των αγώνων των φοιτητών και του λαού μας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς δίνει πολύτιμα εφόδια για να κάνουμε τον αγώνα που ήδη δίνουμε πιο αποτελεσματικό», επισημαίνει το ΜΑΣ, τονίζοντας ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου διδάσκει:

«...Κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός και αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος!

...Ο αγώνας μας για μόρφωση, πτυχία, σπουδές με δικαιώματα γίνεται πιο δυνατός όταν συμπορευόμαστε με το εργατικό κίνημα, τα σωματεία, τον λαό.

...Η ειρήνη, η ασφάλεια, η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Κάνουμε και δική μας υπόθεση την πάλη ενάντια στους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν λαούς.

...Η ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, στους στημένους διαλόγους που ετοιμάζει για να ρίξει στάχτη στα μάτια του αγωνιζόμενου λαού και νεολαίας, είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων μας. Ο λαός και οι φοιτητές δεν διαπραγματεύτηκαν τη μετεξέλιξη της χούντας, δεν έδωσαν ανοχή σε καμία μορφή του σάπιου συστήματος.

...Οι φοιτητές αντιμετώπισαν με σθένος την προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Εφτιαξαν τη δική τους Αντι-ΕΦΕΕ, κόντρα στην ΕΦΕΕ όπου η χούντα είχε βάλει τους εκπροσώπους της για να ελέγχει το φοιτητικό κίνημα. Σήμερα, που ο εκφυλισμός, η διάλυση στους φοιτητικούς συλλόγους επικρατεί ως αποτέλεσμα της δράσης κυβερνητικών παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια, είναι αναγκαίο οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να ζωντανέψουν σε αγωνιστική κατεύθυνση τους συλλόγους τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η δράση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών».

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974 καλεί «τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δώσουν, με το μαζικό και αγωνιστικό τους "παρών", συνολική απάντηση στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, στη λιτότητα, στον αυταρχισμό, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στα εμπόδια άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στα νέα εμπόδια που ορθώνονται στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταστολή των φοιτητικών, λαϊκών αγώνων. Να εκφράσουν την αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εκεί, από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να συμβάλουν στο να ορθωθεί ένα τείχος αντίστασης ενάντια στη νέα ελληνοαμερικανική Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου: «Να μην επιτρέψουμε να θυσιαστούν τα παιδιά μας στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Με τη συμμετοχή μας στον αντιιμπεριαλιστικό αγωνιστικό εορτασμό να δώσουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ που κατάργησε το ακαδημαϊκό άσυλο. Δεν θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο».

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΑ) καλώντας στον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό επισημαίνει: «Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση και στη διεθνή σκηνή. Χώρες ισοπεδώνονται ή διαμελίζονται από τους ιμπεριαλιστές στο όνομα του ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών. Λαοί μετατρέπονται σε πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν μια ελπίδα για το αύριο σε χώρες όπου είναι ανεπιθύμητοι και αποδιωγμένοι από ακραίες μορφές φασιστικής συμπεριφοράς από κυβερνήσεις που έχουν άμεση εμπλοκή στο έγκλημα, αλλά και φασιστικών ομάδων. Και η κατάσταση ολοένα χειροτερεύει εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», τονίζει επισημαίνοντας τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που μας εμπλέκουν σε αυτούς.

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), αφού μιλάει για τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επισημαίνει ότι «αρκετοί είναι αυτοί που θα "τιμήσουν" τον ξεσηκωμό θάβοντας όμως το αντιιμπεριαλιστικό - ανατρεπτικό του περιεχόμενο με στόχο να μένει στη λαϊκή μνήμη σαν απονεκρωμένο γεγονός. Αλλοι πάλι έχουν διαχρονικά ως βασική τους επιδίωξη να μην πραγματοποιούνται καθόλου εκδηλώσεις. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Μαζί με χιλιάδες άλλους θα τιμήσουμε και φέτος οι απόστρατοι τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και πάνω από όλα τα μηνύματά του. Σήμερα η καλύτερη τιμή στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας είναι να συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε να γίνουν πράξη τα συνθήματα των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του '73, "ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ", "ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ"».

Η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών καλεί τους αστυνομικούς να διδάσκονται από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι «η χούντα ήταν ένα φασιστικό καθεστώς που στήριξε την επιβίωσή του στις δολοφονίες, στις φυλακίσεις, στους βασανισμούς, στις εξορίες. Δημιούργησε οικονομικά σκάνδαλα, ξεπούλησε τον πλούτο της χώρας και οδήγησε στην καταστροφή και διχοτόμηση της Κύπρου. Ούτε βέβαια πρέπει να ξεχνούν ότι αυτή ετοιμάστηκε και επιβλήθηκε σε μια εποχή που ο αντικομμουνισμός, το φακέλωμα και οι διώξεις του λαού ήταν στην ημερήσια διάταξη του επίσημου κράτους. Η εποχή της χούντας ήταν περίοδος ντροπής και όχι αυτή που επιχειρούν να μας παρουσιάσουν οι υμνητές της, χουντικοί και χρυσαυγίτες, που αρνούνται ακόμη και τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τιμάμε ιδιαίτερα τους αντιχουντικούς αγωνιστές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρέπει να είναι πρότυπα για τους σημερινούς αστυνομικούς που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ενάντια στο λαϊκό κίνημα, με ένταση της καταστολής».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org