Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στον βολιβιανό λαό

Ανακοινώσεις από ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ και Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο

Με ανακοινώσεις τους μαζικές οργανώσεις στη χώρα μας καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Βολιβία και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της χώρας. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επισημαίνει: «Το πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου Μοράλες χαρακτηρίστηκε από βία, διώξεις και συλλήψεις εναντίον λαϊκών δυνάμεων. Από την άλλη μεριά οι τοποθετήσεις Τραμπ καθώς και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αποδεικνύουν πόσο υποκριτικές και επικίνδυνες είναι οι διακηρύξεις τους περί "δημοκρατίας".

Καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενάντια στο δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για το παρόν και το μέλλον τους. Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό».

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ, και το "μήνυμα" η Βολιβία "δείχνει τον δρόμο" σε Βενεζουέλα και Νικαράγουα δείχνουν τη δύσκολη και επικίνδυνη συνέχεια που επιφυλάσσουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ στους λαούς των συγκεκριμένων χωρών. Η ΕΕ, μη αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν, στην πραγματικότητα υποστήριξε έμμεσα το πραξικόπημα.

Το πραξικόπημα στη Βολιβία είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων - πραξικοπημάτων στη Λατινική Αμερική. Θυμίζει μαύρες μέρες αμετάκλητα καταδικασμένες στη συνείδηση των λαών όλου του κόσμου. Στις συνθήκες λυσσαλέου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κρατών για το μοίρασμα των αγορών και του πλούτου των λαών και τα πραξικοπήματα και η πολιτική των κανονιοφόρων γίνονται εργαλείο επιβολής όταν τα "ειρηνικά μέσα" δεν επαρκούν για να φέρουν τα πράγματα στα μέτρα των συμφερόντων κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης».

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επίσης «εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το λαό της Βολιβίας για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να αποφασίζει μόνος και ελεύθερα για τις τύχες και την ηγεσία του, ώστε να γίνει κυρίαρχος της χώρας και του πλούτου του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ