Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποχωρούν και επίσημα από τη Συμφωνία του Παρισιού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δυσαρέσκεια σε Γαλλία, Κίνα και Ρωσία προκαλεί η αναμενόμενη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει (και) από τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού, τη λεγόμενη «Συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Το πρώτο βήμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ έγινε με επιστολή που απέστειλε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον ΟΗΕ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Νοέμβρη του 2020.

Η εξέλιξη προκάλεσε την κοινή αντίδραση των Προέδρων Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και Κίνας Σι Τζινπίνγκ, με αφορμή την επίσκεψη του πρώτου στη Σαγκάη. Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι σήμερα θα υπογράψουν διακήρυξη όπου θα τονίζουν πως η Συμφωνία του Παρισιού είναι «μη αναστρέψιμη». Ακολούθησε δήλωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία, μεταξύ άλλων, κάλεσε τις ΗΠΑ να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να συνεισφέρουν «στις πολυμερείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις χώρες που θεωρούνται από τους πιο μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ