Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η έλλειψη φαρμάκων

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Περίπου 1.300 φαρμακευτικά σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη στη Δανία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν για διαστήματα χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Το φαινόμενο αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου εξαιτίας της επιχειρηματικής δράσης στο Φάρμακο, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, είτε να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους είτε να μην τα βρίσκουν και να είναι όμηροι του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας στον κλάδο. Στη γειτονική Νορβηγία το πρόβλημα έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, ακόμη και για βασικά φάρμακα, όπως παιδικές αντιβιώσεις κ.ά., και φέτος σημειώθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις της δεκαετίας.

Να σημειωθεί ότι για την πλειοψηφία των φαρμάκων οι γιατροί στη Δανία μπορούν να συνταγογραφήσουν κάποιο άλλο σκεύασμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την υγεία των ασθενών, οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας, όσο και για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ωστόσο, για τουλάχιστον 25 φάρμακα από αυτά που είναι σε έλλειψη, δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Το πρόβλημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη σύσκεψη υπουργών, οργανισμών και βιομηχανίας φαρμάκου.

Ενας λόγος για την έλλειψη φαρμάκων στη Δανία είναι ότι η παρασκευή τους πραγματοποιείται από όλο και μικρότερο αριθμό εταιρειών, που συνήθως βρίσκονται στην Κίνα ή στην Ινδία. Αν για οποιονδήποτε λόγο η εταιρεία σταματήσει ή μειώσει για λίγο την παραγωγή, τότε παρουσιάζονται ελλείψεις σε πολλές χώρες.

Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές ορισμένων φαρμάκων σε κάποιες χώρες δεν θεωρούνται συμφέρουσες από τις επιχειρήσεις, οι οποίες απλά σταματούν εκεί να πουλούν φάρμακα, για ένα διάστημα ή και εντελώς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ