Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ξεκινά εμπλουτισμό ουρανίου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε ένα ακόμα βήμα μακριά από τη Συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας προχωρά η κυβέρνηση του Ιράν, καθώς διαπιστώνει ότι παραμένουν στα χαρτιά οι διαβεβαιώσεις ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας για εφαρμογή της Συμφωνίας και αποτροπή των δυσμενών συνεπειών των αμερικανικών κυρώσεων μετά την περσινή μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε πως ξαναρχίζει ο εμπλουτισμός ουρανίου στις εγκαταστάσεις του σταθμού Ενέργειας στο Φορντό (180 χλμ. νότια της Τεχεράνης), που είχε ανασταλεί μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας του 2015. Τόνισε ότι η εξέλιξη είναι πλήρως αναστρέψιμη μόλις τηρήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει βάσει της Συμφωνίας και οι άλλες συμβαλλόμενες χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα). Απαίτησε επίσης πρακτικά μέτρα ώστε να μπορεί το Ιράν να πωλεί πετρέλαιο χωρίς τις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ, που εμποδίζουν δεκάδες άλλες χώρες να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε ότι θα εμπλουτιστεί ουράνιο σε ποσοστό 5% και, αν χρειαστεί, αυτό μπορεί να γίνει και σε ποσοστό 20%.

Προχτές, οι ιρανικές αρχές έθεσαν σε λειτουργία μια νέα σειρά προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης που επιταχύνουν 50 φορές πιο γρήγορα τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν χτες «ανησυχία» σε ΕΕ και Ρωσία, με την τελευταία να επισημαίνει πως «κατανοεί» τη στάση της Τεχεράνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ