Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Επιβεβαιώνουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει διαρκή καθήλωση μισθών

Την καθήλωση των μισθών στα μίζερα επίπεδα του εργασιακού μεσαίωνα, που έχει επιβάλει η εργοδοσία με όπλο τις αντεργατικές ανατροπές όλων των τελευταίων χρόνων, καθώς και την παγίωση της μερικής απασχόλησης σε υψηλά ποσοστά επιβεβαιώνουν για έναν ακόμη μήνα τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πολυδιαφημισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά, όπως και η κήρυξη μετρημένων στα δάχτυλα συμβάσεων ως υποχρεωτικών, δεν οδηγεί σε πραγματική αύξηση των εργατικών εισοδημάτων, αλλά «γίνεται καπνός», μέσα από το πλήθος αντεργατικών εργαλείων και τα κάθε είδους «παραθυράκια» που συνεχίζουν να διαθέτουν οι επιχειρήσεις, τα οποία ενισχύθηκαν παραπέρα από τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στα ίδια χαμηλά επίπεδα ο μέσος μισθός - Σταθερά στα ύψη η μερική απασχόληση

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Απρίλη του 2019, δύο μήνες μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 952,16 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτη ο μέσος μισθός ήταν 968,88 ευρώ μεικτά, τον Φλεβάρη 950,07 ευρώ, ενώ τον Γενάρη, το μήνα πριν από την αναπροσαρμογή, ήταν 944,38 ευρώ μεικτά.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι με μικρές διακυμάνσεις γύρω από τα 950 ευρώ, ο μέσος μισθός παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα πριν και μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου, διαψεύδοντας τον μύθο της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτοί «θα δουν σημαντική αύξηση στις αποδοχές τους» και επιβεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου έχει ως προϋπόθεση τη διαρκή συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Τον ίδιο μήνα, παρά την αύξηση του αριθμού των μισθωτών στους 2.352.294 από 2.220.903 μισθωτούς τον Μάρτη, η μερική απασχόληση έφτασε στο 28,66% και σε απόλυτο αριθμό τους 651.673 εργαζόμενους.

Ο μέσος μισθός αυτών των μισθωτών ανήλθε στα 404,5 ευρώ μεικτά, από 408,83 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση (22,78 μέρες εργασίας) ο μέσος μισθός ήταν 1.170,73 ευρώ μεικτά.

Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός με πλήρη απασχόληση, τον ίδιο μήνα το 2011, πριν από την ΠΥΣ αρ.6, ήταν 1.425,98 ευρώ μεικτά!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ