Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευφορία

Το ενδεχόμενο ύπαρξης μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» δημιούργησε μεγάλη ευφορία στα αστικά επιτελεία. Ακόμα όμως κι αν οι έρευνες επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για κοιτάσματα που «θα αλλάξουν το ρόλο της Ελλάδας στο χάρτη των υδρογονανθράκων» και θα «καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια», το ερώτημα παραμένει: Σε ποιες «ανάγκες» αναφέρονται; Θα μειωθεί για παράδειγμα το τεράστιο ποσοστό των λαϊκών στρωμάτων που διαβιεί σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή χωρίς πρόσβαση σε επαρκή και φτηνή Ενέργεια; Σίγουρα όχι! Με τα κλειδιά της οικονομίας και τους υδρογονάνθρακες στα χέρια των μονοπωλίων, οι μόνες «ανάγκες» που ικανοποιούνται είναι η κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών, η φτηνή Ενέργεια για τους βιομηχάνους, η στρατηγική των ΗΠΑ - ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο κ.ο.κ. Για όλα αυτά υπάρχει πείρα και στη χώρα μας, από τα κοιτάσματα του Πρίνου ή την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ. Για τον λαό αντίστροφα, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν από την παραπέρα εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που συνδέονται με την Ενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος, όπου η δημοπράτηση των θαλάσσιων οικοπέδων παρουσιάστηκε ως «ασπίδα» τάχα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά, όπως αποδεικνύει η στάση της ENI και της «Total» στο «οικόπεδο 7», όχι μόνο δεν προστατεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αλλά ανοίγει και η Κερκόπορτα για να υπάρξει και «με τη βούλα» συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, όπως επιδιώκει η Τουρκία, δημιουργώντας τετελεσμένα στην περιοχή.

Χωρίς τον ξενοδόχο

«Ακραίες μειοψηφίες που εκπροσωπούν τις πιο αναχρονιστικές αντιλήψεις της χώρας (...) Μοναδικός τους στόχος έχει αποδειχτεί ότι είναι η παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων που επιχειρούνται στο χώρο της Παιδείας». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ και ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι «οι σχολές θα μείνουν ανοιχτές και η ακαδημαϊκή λειτουργία θα συνεχιστεί ομαλά». Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια χαρακτηρίζουν «μειοψηφίες» τους χιλιάδες φοιτητές, που μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και συλλαλητήρια διεκδικούν σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, τα οποία βέβαια είναι ασύμβατα με την ανάπτυξη για τα κέρδη, που υπηρετούν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι «μεταρρυθμίσεις» που μνημονεύει η ΔΑΠ, επεκτείνουν τον χαρακτήρα των πανεπιστημίων ως επιχειρήσεων για φοιτητές - πελάτες, με πτυχία που δεν κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Αλλά ούτε και η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται «ομαλά», γιατί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στις σχολές σε υποδομές, εργαστήρια, καθηγητές εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Με λίγα λόγια, θέλουν «ανοιχτές» τις σχολές μονάχα για τις επιχειρήσεις και όχι για τους φοιτητές, έχοντας φορτώσει ατελείωτα οικονομικά βάρη στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στόχος αυτών των πραγματικά αναχρονιστικών μηχανισμών μέσα κι έξω από τις σχολές είναι να επικρατήσει στα πανεπιστήμια «σιγή νεκροταφείου», για να περάσει ανεμπόδιστα η πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων. Οπως και να 'χει, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο: Τους φοιτητές και τους αγώνες τους.

Περήφανος

Περήφανος για την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Προσφυγικό δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο, που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα. Τιμή τους και καμάρι τους έχουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που επιβάλλει τον διπλό εγκλωβισμό, τις βίαιες επιστροφές, τα κολαστήρια τύπου Μόριας και εμποδίζει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «περήφανος» για τις αποφάσεις της ΕΕ που εντείνουν την καταστολή στα σύνορα, για το γεγονός ότι έχωσε ακόμα πιο βαθιά την Ελλάδα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ως στήριγμα και βάση εφόρμησης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που γεννούν την προσφυγιά. Πάνω σ' αυτά ήρθε να πλειοδοτήσει η ΝΔ, εντείνοντας την καταστολή και τον αυταρχισμό, στο πλαίσιο της πιο πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Αλλωστε, όπως επιβεβαίωσε και ο Γ. Μουζάλας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο που ψήφισε την περασμένη Πέμπτη η κυβερνητική πλειοψηφία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη «συρραφή νόμων που ήδη υπάρχουν» και έχουν και τη δική του υπογραφή...

Πορτρέτα

Ενα μπουκαλάκι ξίδι, ειδικά για τους εμμονικούς αντικομμουνιστές, είναι πάντα χρήσιμο. Οι της «Δημοκρατίας» λοιπόν τώρα θύμωσαν που είδαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, να παραλαμβάνει για το Αρχείο του Κόμματος δύο ιστορικούς πίνακες ζωγραφικής, με τα πορτρέτα του Λένιν και του Στάλιν. Δεν μας κάνει εντύπωση, αν κρίνουμε από τα «πορτρέτα» που επιλέγουν οι ίδιοι να φιλοξενήσουν στην εφημερίδα τους, με τα «αφιερώματά» τους στον Μεταξά, στον Παπαδόπουλο, σε διάφορους Χίτες και άλλους της ίδιας συνομοταξίας... Αυτήν τη φορά μάλιστα αφιέρωσαν μια ολόκληρη σελίδα στην «αγιογραφία» του Νικόλαου Γλύξμπουργκ, υιού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου... προτρέποντας στην ανάγκη αξιοποίησής του από το αστικό πολιτικό σύστημα, άποψη που μάλλον μοιράζονται και με άλλα φυντάνια του συστήματος που τον δεξιώθηκαν τις προάλλες στην Αθηναϊκή Λέσχη. Ο καθένας λοιπόν με τα πορτρέτα του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1605 Η «συνωμοσία της πυρίτιδας» με στόχο την ανατίναξη του βρετανικού Κοινοβουλίου αποτυγχάνει. Ο πρωτεργάτης του εγχειρήματος Γκάι Φοκς συλλαμβάνεται και απαγχονίζεται.

1815 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι Συνθήκη με την οποία τα Επτάνησα γίνονταν αυτόνομο κράτος υπό βρετανική προστασία («Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων»).

1828 Οι επαναστατικές ελληνικές δυνάμεις υπό τον Δ. Υψηλάντη απελευθερώνουν τη Λιβαδειά.

1911 Η Ιταλία ανακηρύσσει την κυριαρχία της στη Λιβύη (Ιταλοτουρκικός πόλεμος, 1911-1912).

1914 Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1918 Στο Λιούμπιν συγκροτείται το πρώτο Πολωνικό Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών.

1922 Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1936 Στις 5 και 8 Νοέμβρη, στον Αη Γιώργη του Πειραιά και την Κοκκινιά, οι παράνομες Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ πραγματοποιούν εκδηλώσεις για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

1940 Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1944 Το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της.

1947 Ξεκινά η ανάδειξη Επαρχιακών Λαϊκών Συμβουλίων στις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας.

1956 Η κρίση του Σουέζ (που ξέσπασε με αφορμή τις αντιδράσεις κυρίως της Βρετανίας της Γαλλίας απέναντι στην εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ από την Αίγυπτο) λαμβάνει πλέον τη μορφή ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Το βράδυ της 5ης προς 6 Νοέμβρη βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και καταλαμβάνουν τη διώρυγα.

1959 Ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίζεται και απελαύνεται. Ο Μέρτεν ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και είχε συλληφθεί συμπτωματικά στην Αθήνα το 1957. Η δίκη του Μέρτεν άρχισε στις 11 Φλεβάρη 1959 και κράτησε 20 μέρες. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια για διάφορα αδικήματα, όπως παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κ.λπ. Τελικά, όμως, τον Νοέμβρη του 1959, με τροποποίηση προηγούμενου νόμου («περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» που είχε φέρει στη Βουλή στις αρχές του έτους η κυβέρνηση Καραμανλή), ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε. Στη Γερμανία συνελήφθη, αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Ρενέ Γκοσινί, συνδημιουργός του Αστερίξ και σεναριογράφος του Λούκι Λουκ.

1979 Πεθαίνει ο συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς.

1996 Η Μπεναζίρ Μπούτο απομακρύνεται από την πρωθυπουργία του Πακιστάν, κατηγορούμενη για νεποτισμό και διαφθορά.

1996 Ο Μπιλ Κλίντον επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1999 Επιχειρηματικός πόλεμος στις ΗΠΑ, καθώς δικαστική έκθεση χαρακτηρίζει «μονοπωλιακή» την εταιρεία «Microsoft» του Μπιλ Γκέιτς. Τελικά η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρεία «έπεσε στα μαλακά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ