Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επώδυνες επιπτώσεις

Μετά τη συμφωνία του Μάαστριχτ, την οδηγία της ΕΕ 96/92 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργιας (ΗΕ), τη νομοθετική ρύθμιση της Βουλής με το Ν. 2773/99 και τη συμφωνία - «ξεπούλημα» μεταξύ κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, η κυβέρνηση προχωρά πλέον στην υλοποίησή τους με σκοπό περισσότερα ακόμα κέρδη για τους βιομηχάνους και τα βάρη να πληρώσει ο Ελληνας καταναλωτής.

Στόχος τους η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, η αναδιοργάνωσή της, η ανάπτυξη στο νέο περιβάλλον, που ιδεολογικά προετοίμασαν.

Τους ενοχλούν βέβαια σήμερα αυτά που χτες οι ίδιοι δημιούργησαν, η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, προς όφελος πάλι των βιομηχάνων και για κομματικά οφέλη, όπως:

Η νοοτροπία μονοπωλιακής κουλτούρας, ο μεγάλος αριθμός προσωπικού, οι αρνητικές ταμειακές ροές, οι κοινωνικές παροχές, η υψηλή τιμή των υγρών καυσίμων (πετρέλαιο, Φ.Α.), το περιβαλλοντικό κόστος και βέβαια η ενσωματωμένη περιουσία από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων.

Προτείνουν μέτρα όπου εάν εφαρμοστούν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνες καταναλωτές και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

Παρά τις προσπάθειές τους να πείσουν ότι η KWA θα είναι πιο φθηνή, οι υπηρεσίες πιο καλές και αποτελεσματικές, το περιβάλλον πιο υγιές για τους κατοίκους και τα οικονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ πιο καλύτερα. Τα μέτρα που παίρνουν τους διαψεύδουν αφού σιγά - σιγά γίνονται κατανοητά από τους εργαζόμενους. Και στο άμεσο μέλλον από τους μικρομεσαίους καταναλωτές.

  • Αύξηση τις KWA στους οικιακούς καταναλωτές για αύξηση των κερδών ενόψει της μετοχοποίησης.
  • Κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα αγροτικά προϊόντα και να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και από το ξεκλήρισμα που δέχονται σήμερα.
  • Κατάργηση των τιμολογίων των νησιών που εάν εφαρμοστεί η KWA θα διπλασιαστεί.
  • Οχι φίλτρα στις μονάδες παραγωγής από λιγνίτη διότι κοστίζουν, καταστροφή δασικών εκτάσεων για να εξυπηρετήσουν τους ιδιώτες (βιομηχάνους) παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  • Αύξηση των μπλακ άουτ και των διακοπών αφού συντήρηση των δικτύων δεν υπάρχει.
  • Χαμηλές υπηρεσίες προς τους οικιακούς καταναλωτές, αφού στη διανομή Η.Ε. όπου εργάζονται σήμερα 12.000 θα μειωθούν στους 8.000 άμεσα.
  • Γενική μείωση του προσωπικού μέχρι το 2005 στις 23.000 από 30.000 που εργάζονται σήμερα, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και αύξηση των ατυχημάτων αφού κάθε μήνα θρηνούμε και ένα συνάδελφο.
  • Θυγοτροποίηση διευθύνσεων (Στέγαση - Καταμέτρηση κλπ.) με σταδιακό εξαφανισμό τους.
  • Ενοποίηση καταστημάτων εξυπηρέτησης πελατών και σταδιακή κατάργηση των πρακτορείων που εξυπηρετούν δήμους της Αττικής και τις μικρές πόλεις στην επαρχία.
  • Μείωση του προσωπικού στις βάρδιες.
  • Μεταθέσεις προσωπικού.
  • Σύνδεση αμοιβής με την παραγωγικότητα.
  • Νέο αντεργατικό κανονισμό προσωπικού.
  • Και βέβαια «έλεγχος και πειθαρχία» με τη μοντέρνα μαγνητική κάρτα, κατάργηση δημοκρατικών ελευθεριών.
  • Περιορισμός ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παροχών υγείας και πρόνοιας, κλείσιμο πολυιατρείων κλπ.

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκφραστές είναι ανένδοτοι και παρά τη συμπόρευση των ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ η κατάσταση είναι ανατρέψιμη. Γι' αυτό χρειάζεται η συμπαράσταση όλων εκείνων που θίγονται, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, μικρομεσαίοι καταναλωτές, αγρότες, ΕΒΕ και οι μαζικοί φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με τις επιτροπές αγώνα στη ΔΕΗ για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της αλλαγής των συσχετισμών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Του
Παναγιώτη ΠΑΛΜΟΥ
Α΄ Αντιπρόεδρος ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ